Bad Google – localizarea terminalelor mobile varianta cu Android

de: Alexandru Rizea
02 05. 2011

Dupa ce in ultimele saptamani Apple a fost acuzat ca salveaza pe terminalele cu iOS informatii legate de locurile prin care trece un utilizator, urmand ca o data la 12 ore respectivele informatii sa ajunga anonim pe serverele companiei, acum Google trece prin aceeasi situatie.

Inceput ca un proces intentat de doua persoane, Julie Brown si Kayla Molaski, care cer daune in valoare de „numai” 50.000.000$, multi alti utilizatori de Android au toate sansele sa se asocieze procesului.  Pentru a va da seama de amploarea fenomenului, fiecare terminal cu Android isi salveaza localizarea la fiecare cateva secunde, trimitand ulterior informatia colectata catre Google de mai multe ori pe ora. Chiar daca respectivele informatii sunt intai asociate unui ID unic ales aleator, printr-un proces de „dezanonimizare” poate fi detectata sursa informatiilor.

Apararea cea mai importanta sustinuta de Google in acest caz este ca intreaga procedura este descrisa in EULA si data catre aprobarea tuturor utilizatorilor Android. Din pacate, in plangerea intentata companiei, un argument extrem de plauzibil este ca „ordinary consumers acting reasonably would not understand the Google privacy policy to include the extensive location tracking at issue in this case.” In traducere, nu oricine intelege ce accepta in momentul in care face click pe Agree.

Chiar, voi cand ati citit utlima oara sau ati inteles paginile multe dintr-un Licence Agrement. Desi, poate ar trebui sa intreb… le-ati citit vreodata?


Sursa: Ars Technica