Atentie! Virusii, la pachet cu darurile de Craciun!

de: Radu Neagu
15 12. 2011

Siguranta datelor personale ESTE de analizat. Oricum, mare filozofie nu incape, nu este nevoie sa fiti prea tehnici pentru a NU va lasa pacaliti. E bine doar sa fiti atenti la cateva lucruri logice. Succes!

In primul si in primul rand, nimeni, pe nici un site, nu va va oferi un MacBook sau un iPhone 4 gratuit, indiferent de cate ori va inscrieti sau la cate persoane trimiteti mai departe acel link!!! Aceasta este o certitudine si nu provine din vreo frustrare proprie ca nu am castigat nimic.

Ganditi-va putin logic, marja de profit pentru promovarea online este foarte mica, ceva de genul 1 procent sau chiar mai mica, iar aceste tipuri de mesaje se bazeaza pe un numar foarte mare de… naivi. Ofertele suna cam asa: „Inscrie-te si vei primi un laptop gratuit”. Asadar, pentru a primi un laptop in valoare rotunda de, sa zicem, 1.000 euro, castigul pe care trebuie sa il aduci tu este de 100.000 euro. Imposibil doar prin redirectionarea unui link, chiar si catre 1000 de persoane – cate din acestea credeti ca vor raspunde, 30-40?

Ce urmaresc de fapt aceste site-uri sunt datele personale si, in principal, cele bancare. Metoda este destul de simpla: ori ajungi din site in site pe vreunul de unde cumperi ceva sau faci o verificare a cardului bancar, moment in care iti poti lua adio de la banutii de pe acel card, ori dai clic pe acel link si ajungi pe vreun site unde te inregistrezi pentru nu stiu ce cont. In timp ce faci tu inregistrarea, ti se face upload in computer a unui program care monitorizeaza parolele tale si conturile folosite pe site-urile bancilor, pe care apoi le trimite pachet catre serverul de unde a fost trimis programul. Apoi iti poti lua din nou adio de la restul banutilor ramasi pe card, asta daca nu a fost golit prima data.

Virus – Yahoo Messenger

Un exemplu de atac este si urmatorul: un virus programat sa infecteze contul de Yahoo Messenger si apoi sa trimita linkuri catre cei din lista respectivului. Cu siguranta va suna cunoscut, astfel de atacuri sunt practicate de mai multa vreme. Oricum, faptul ca au fost imbunatatite in jurul aceleiasi idei dovedeste… eficienta atacului, nu?

Interesant este faptul ca virusul poate raspunde si la o serie de intrebari comune, desi in momentul in care il iei la puricat se face nevazut. Tot ce „trebuie” sa faci este sa dai clic pe linkul respectiv si te-ai lipsit de economiile facute. Totusi, mai curios este faptul ca virusul nu apare ca spam, cum se intampla de obicei cu virusii care trimit linkuri pe mediul de comunicare. Acest lucru se datoreaza in primul rand sursei de provenienta, de la un prieten din lista ta, iar in al doilea rand prescurtarilor de linkuri prin site-uri avizate, gen bit.ly, care insa nu au un control asupra destinatiei finale a linkului respectiv.

Un alt aspect interesant este ca virusul apare de obicei de la persoane cu care nu ati comunicat de ceva vreme sau de la prieteni plecati in afara tarii. Aveti mai jos screenshot-ul respectiv preluat de un coleg al nostru, aseara.

De ce tot insist pe aceasta tema, cea a conturilor si codurilor de card introduse online? Pentru ca in aceasta perioada cresc cel mai mult vanzarile online.

In aceasta perioada este mai comod pentru multi sa comande un produs de pe internet decat sa se inghesuie in magazine sa dea si sa primeasca coate printre rafturile apropiate din shopping-center pentru a isi cumpara ce isi doresc. E mult mai comod si mai simplu sa iei o pauza de la serviciu si sa iti comanzi online cadourile pentru cei dragi. Unde mai pui ca sunt magazine care vor livra personal in ajunul Craciunului, copiilor nerabdatori, printr-un curier imbracat in Mos Craciun. – Ah, scuze asta nu se intampla la noi, insa nu ar fi o idee rea, luati aminte, magazine online, aveti un pont gratuit de la… altii.

Antivirus gratuit sau cumparat?

Veti spune acum „da, dar eu folosesc un antivirus bun, mi l-a dat un prieten gratis si e foarte bun, nu mi-a facut probleme niciodata si nu am avut avertizari de virusi„. Pai e normal ca nu ai avut avertizari de virusi, pentru ca un produs antivirus gratuit scaneaza doar anumite semnaturi de virusi si, in principal, fisierele. El nu este activ in momentul in care introduci parole si conturi pe un website, fie el si securizat. Produsele cu plata iti pot oferi o protectie mult mai buna asupra tuturor tipurilor de virusi, din acest motiv si sunt… contra cost.

Oricum, cu tot cu protectia oferita de un antivirus de calitate, este foarte probabil sa cadeti in plasa unor astfel de trucuri mentionate mai sus. Nu va ganditi, deci, ca puteti primi un laptop sau un smartphone gratuit doar prin inscrierea pe un site. Acest lucru se poate intampla daca participati la un concurs cu o tragere la sorti, iar atunci, de regula, veti fi anuntat telefonic de castigarea acelui produs si veti fi chemat sa il ridicati de la sediul organizatorului.