ASUS Xonar Xense: bombonica pentru… ureche [Review]

de: Dan Serbanescu
14 01. 2011

Este inutil sa-i explici unui gamer cat de important este sunetul intr-un joc. Sigur, dupa suficiente incercari, poti termina un nivel si pe muteste, dar pierzi un element esential al intregului gameplay, care a fost gandit sa completeze intreaga experienta. Cine nu a folosit altceva decat o banala pereche de boxe, nu neaparat no-name, dar nici vreun brand de elita, nu prea are de unde sa stie ce anume pierde. Dar daca apuci sa auzi o vreme o coloana sonora de joc redata de o placa de sunet performanta, sau chiar si numai MP3-urile din colectia ta pe care credeai ca o cunosti, intoarcerea la sunetul onboard redat pe boxe oarecare va fi destul de dificila si dezamagitoare. Cam asta este efectul lui ASUS Xonar Xsense, un pachet compus dintr-o placa se sunet produsa de ASUS si o pereche de casti audio de calitate superioara, produse de Sennheiser.

Creat in mod special pentru gameri, pachetul contine placa audio ASUS Xonar Xense One si castile Sennheiser PC350 Xense, ambele fiind dezvoltate in cooperare de cele doua companii. Castile au fost selectionate dupa un indelungat proces de testare, potrivindu-se cu componentele de pe placa de sunet, ansamblul rezultat functionand intr-un echilibru perfect.

Instalarea placii de sunet nu ar trebui sa puna probleme deosebite in nici o carcasa uzuala si pe nici o placa de baza, placa avand dimensiuni rezonabile in orice scenariu de montare, dar necesita alimentare suplimentara, asa ca iti trebuie neaparat un conector liber din sursa de alimentare a PC-ului. De asemenea, in prealabil trebuie nu trebuie sa uiti sa sa dezactivezi din BIOS cipul audio onboard sau sa dezinstalezi orice alta placa de sunet si cam asta e. Placa se conecteaza la slotul PCI Express x1, la care in mod normal ar trebui sa ai acces fara probleme.

Dupa instalarea placii urmeaza instalarea driverului special, proces care include si Xonar Xsense Audio Center, softul cu care urmeaza sa reglezi apoi sunetul. Dupa cum se poate vedea in imagini, conectorii pentru casca si microfon sunt unii de studio, de 6,3 mm, care ofera o calitate superioara a conexiunii, fata de obisnuitii conectori audio de 3,5 mm. In pachet ai inclus si un adaptor de la 6,3 la 3,5 mm daca vrei sa folosesti castile si pe alte dispozitive, ceea ce sunt sigur ca-ti va trece prin cap la un moment dat. Pachetul include si un adaptor optic S/PDIF TOSLINK, dar si un splitter audio pentru conectarea la un sistem de boxe 7.1.

Este destul de dificil de exprimat in cuvinte calitatea unui semnal audio si oricum este o chestie destul de subiectiva, dar nu prea vad cum ai putea fi dezamagit de ce stie sa faca acest bundle. Desigur maximum de calitate vei experiementa cu castile Sennheiser PC350, pentru care placa de sunet a fost optimizata. In jocuri vei sesiza si cel mai marunt zgomot facut de un inamic, iar spatializarea excelenta a sunetului te va face sa stii exact din ce directie va veni urmatorul atac, ceea ce intr-un shooter (mai ales unul online) iti confera un avantaj semnificativ. Pentru jocuri este recomandabil sa folosesti castile, dar daca ai boxe bune te vei putea bucura de un sunet excelent si in redarea multimedia. Chiar si melomanii posesori de boxe profi ar putea fi satisfacuti de calitatea sunetului redat de ASUS Xonar Xense One, desi PC-ul nu e tocmai sursa primara de muzica pentru un pasionat al sistemelor audio high-end. Un alt scenariu foarte probabil ar fi conectarea PC-ului la un sistem Home Theater, situatie in care Xonar va performa din nou impecabil.

Am fost si inca sunt foarte impresionat de calitatea sunetului redat de Xonar Xsense. Extrem de imersiv, in special in auditia prin casti, sunetul poate fi ajustat si reglat intr-o multime de feluri. Cu ajutorul softului Audio Center poti seta numarul de canale si sample rate-ul, dar si optput-ul analogic in functie de necesitati: casti, boxe pe doua sau patru canale, sisteme 5.1 sau 7.1, casti si boxe Front Panel. Ai la dispozitie si Dolby Virtual Speaker Shifter, cu care poti muta canalele intr-un spatiu virtual. Placa suporta, de asemenea, Dolby Pro Logic IIX si Dolby Headphone 5.1 cu ajutorul carora poti regla directiile din care vine sunetul surround, inclusiv pentru casti. Poti seta dimensiunea camerei virtuale in care te afli si o multime de moduri audio. De asemenea, ai preseturi jocuri FPS, jocuri Racing, auditii Hi-Fi si un mod de emulare GX pentru jocuri. Placa are suport inlcus si pentru tehnologia proprietara ASUS Xonar GX2.5. Nu in ultimul rand, placa de sunet este foarte meticulos ecranata EMI, fiind protejata fata de emisiile electromagnetice ale componentelor din interiorul PC-ului sau a altor dispozitive electronice.

Placa poate sustine doar o singura iesire la un moment dat. Adica nu poti avea sunet simultan si in casti si in boxe, dar acestea pot fi conectate simultan (cu exceptia situatiei in care ai boxe cu conector de 6,3 mm). Va trebui sa comuti output-ul preferat din Xonar Xsense Audio Center si in acel moment se intampla o chestie destul de ciudata, auzindu-se un pacanit de parca ar fi actionat un comutator mecanic undeva in carcasa, cu toate ca placa nu are absolut nici o piesa in miscare. Nu e ceva prea deranjant, dar te poate surprinde neplacut cand il auzi prima oara.

O mentiune speciala pentru castile Sennheiser PC350, care sunt excelent construite, inconjurand complet urechea si blocand foarte bine zgomotele exterioare. Fiind destinate gamerilor, ele pot fi purtate ore in sir fara nici un fel de inconvenient de natura fizica, ceea ce am apreciat din plin pe toata durata testelor. Microfonul este foarte sensibil, anuleaza zgomotele nedorite si poate fi pliat in caz ca nu il folosesti in jocuri.

Per ansamblu, experienta audio oferita de acest sistem este cu totul deosebita. Cum spuneam, castile sunt principalul punct de interes, fiind optime pentru aceasta placa, dar cu o pereche de boxe bune vei sesisa fara indoiala diferenta fata de vechiul cip audio onboard cu care te obisnuisesi. Sunetul redat este de o calitate excelenta, cu basi ampli, medii line si inalte foarte bine reliefate si diversele moduri audio presetate acopera cam orice fel de nevoi de auditie. Poti efectua si reglaje manuale, in special pentru reglarea directiilor din care vine sunetul surround, dar de cele mai multe ori preseturile se vor dovedi mai mult decat suficiente.

Pachetul costa in jur de 1.000 de RON, numai castile inseamnand mai mult de jumatate din aceasta valoare. Deloc putin pentru o solutie audio, dar si obtii o pereche de casti de top si o placa de sunet extrem de performanta, ceea ce un gamer pasionat va aprecia fara indoiala. Eu unul, dupa o lunga testare si nu mai stiu exact cate jocuri, nu pot decat sa va recomand fara ezitare un pachet ASUS Xonar Xsense, care s-a dovedit un deliciu auditiv si a functionat absolut impecabil.