ASUS U36S – Concurenta extrema pentru portabile business [REVIEW]

de: Radu Neagu
13 09. 2011

Acum ceva vreme a trecut pe la unul din colegii mei un laptop cu aspiratii destul de inalte pentru pozitia pe care o ocupa seria Z de la VAIO, si anume locul pe biroul unui manager de top in segmentul de business. ASUS U36JC testat atunci tinea mortis sa fie cel mai subtire laptop din categoria sa, atat de subtire incat nu a acceptat existenta unei unitati optice in configuratie. Chiar se autoproclamase cel mai subtire laptop din lume cu un procesor normal, nu Low Voltage sau Ultra Low Voltage. Si intr-adevar chiar era cel mai subtire model cu procesor normal. Se apropie chiar foarte mult de vestitul MacBook Air al celor de la Apple, din punct de vedere al carcasei si al designului, insa in termeni de configuratie, chiar il depaseste.

La prima vedere am ramas cu ochii beliti la el, scuzati expresia. Ma uitam insistent, atat de insistent incat atrasesem atentia celor din jur care se gandeau ca in momentul urmator o sa sar pe proprietar si o sa i-l smulg din mana. Eram in aeroport in Amsterdam. Ce pot sa spun, imi plac ultraportabilele, laptopurile cu un display de pana in 14 inci. Ma incanta liniile drepte si agresive precum si culorile inchise ale unui astfel de dispozitiv. Imi plac laptopurile construite din materiale metalice sau din aliaje de acest gen, laptopuri care in momentul in care pui mana pe ele nu il auzi cum geme si scartaie din toate incheieturile dand dovada ca nu este facut din zeci si sute de bucati de plastic. Fanii Apple imi vor spune sa imi iau un MacBook Air sau un Macbook Pro. Am sa le spun ca am avut, l-am dat pentru am realizat ca nu se justifica pretul, cel putin pentru mine. Sunt ceva mai practic si tin sa folosesc la maxim banii pe care ii voi investi intr-un portabil. Pentru cei 5000-6000 lei ar trebui ca SSD-ul sa fie standard, la fel si procesorul Core i7. ASUS U36S nu detine o configuratie atat de puternica insa nici nu ajunge la un pret atat de exagerat.

Am fost plecat intr-o delegatie si un coleg de breasla abia il primise la test. Atunci mi-am spus in sinea mea, il vreau! Vreau sa il pipai si sa il intorc pe toate partile macar o saptamana. Vreau sa il butonez de nu o sa mai stie ce-i cu el. Vreau sa ii descarc bateria pana la ultimul strop si apoi sa il admir cum se incarca, in timp ce desigur continui sa il butonez. A ajuns intr-un final si pe la mine si nu am fost dezamagit, nu foarte tare cel putin. L-am plimbat vre-o doua zile cand am avut ceva intalniri cu prieteni pentru a le cere si lor opinie. Reactia a fost de asteptat, asemanatoare cu a mea.

ASUS U36S – Design si Constructie

Jucaria de fata este in primul rand foarte subtire. Se poate vedea in imaginea principala a articolului grosimea sa. Conectorul USB 3.0 este doar putin mai ingust decat partea de jos a laptop-ului. Cate de subtire? Aproximativ 19 milimetri. Ei bine la aceste dimensiuni folosirea plasticului ar fi fost o insulta la adresa utilizatorului. Nu cred ca ar fi rezistat o luna de folosire. Avand in vedere ca este dotat cu un procesor cu voltaj normal, la fel ca si in restul notebook-urilor, era nevoie de o carcasa ceva mai rezistenta. ASUS s-a inspirat de la toti producatorii in acest sens, s-a uitat la Lenovo care foloseste Magneziu ca aliaj pentru a rigidiza si usura seriile ThinkPad, la Apple care foloseste in mod excesiv aluminiu si de asemenea a optat pentru o carcasa cat mai compacta creata din mai putine componente. Astfel a reiesit un aliaj pe baza de aluminiu si magneziu, cu un strat aderent de material pentru a nu fi un magnet de amprente si pentru a fi usor de curatat.

Din punct de vedere al conecticii sta destul de bine. Pe partea dreapta dispune de doi conectori Audio (Microfon si Casti) un cititor de carduri SD/SDHC/SDXC, un conector USB 3.0 (yeeey) conectorul HDMI si cel de retea.

In partea din stanga detine in ordine fanta pentru cablul de tip Kensington Lock, acel cablu cu cheita pentru legarea acestuia de birou in cazul in care nu vrei sa se faca nevazut, conectorul de alimentare, un port D-SUB pentru monitoarele mai vechi care nu dispun de HDMI si inca doi conectori USB 2.0. In margine din dreapta se poate observa fanta de aerisire a acestuia. Aici intervine o mica problema care o voi mentiona mai jos la capitolul temperaturi si nivel de zgomot.

Partea din spate a acestuia nu este reprezentata decat de acumulator. Balamalele display-ului sunt destul de rigide si de asemenea destul de distantate. Poate veti observa o mica curbura a ecranului in partea de jos, insa nu va faceti griji. Se comporta destul de bine in timp. Aveti mai jos si o galerie de imagini pentru a va delecta cu toate elementele ce fac acest laptop special fata de alte computere portabile.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS U36S/|width=480]

ASUS U36S – Tastatura si Touchpad

Acesta este un subiect atat de controversat pentru unii utilizatori incat ma voi feri sa o laud. Aici este vorba desigur de simturile si preferintele fiecaruia. Eu de exemplu sunt un fan al tastaturii de ThinkPad si al TrackPoint-ului inclus pe acele modele. Aici nu este cazul insa. Cert este ca mi-a placut. Poate mai mult decat la alte laptop-uri, mai ales pentru ca este destul de silentioasa, usor de apasat, nu are iluminare insa tastele par a fi inscriptionate destul de eficient cu o culoare alba care este destul de vizibila si la un nivel redus de lumina facand astfel posibila scrierea unui text si noaptea la lumina display-ului. Touchpad-ul este destul de mare, sensibil, cu o suprafata mata foarte fina si detine un senzor mai deosebit care detecteaza podul palmei atunci cand tastam un text si il ignora pentru a nu muta accidental cursorul pe tot ecranul. Butoanele touchpad-ului sunt insa putin rigide. Mi-ar fi placut o sensibilitate si un raspuns mai bun al acestora. Oricum majoritatea utilizatorilor folosesc un mouse impreuna cu portabilul lor deci nu este un motiv de ingrijorare. Dupa cum am spuneam mai sus, tine doar de preferintele fiecaruia.

ASUS U36S – Temperaturi si Nivel de Zgomot

Un aspect mai sensibil al alptopurilor este temperatura de functionare si nivelul de zgomot. Aici situatia sta in felul urmator: daca sunteti un utilizator extrem si veti cere de la acest laptop o serie de task-uri ceva mai consistente (avand in vedere configuratia potenta a acestuia), veti observa ca micutul ventilator care are grija de temperatura sistemului va incepe sa urle din toti rarunchii, devenind destul de deranjant mai ales in perioada serii cand e ceva mai liniste. Din punct de vedere al laptopului asta nu e rau, pentru ca se evacueaza un volum de aer mai rapid si se pastreaza o temperatura normala de functionare. De asemenea, datorita carcasei metalice, temperatura din partea de jos a acesteia va atinge valori putin mai ridicate insa care nu sunt nocive pentru cei care stau in casa in pantaloni scurti. 🙂

ASUS U36S – Configuratie

Performanta este cel mai bun atu al unui ultraportabil, pe langa portabilitatea acestuia bineinteles. In cea ce il priveste pe micutul U36S acesta nu duce lipsa de nimic. Avem un procesor din generatia a doua Intel, o placa grafica dedicata Nvidia 520M, un display de calitate cu rezolutie HD, o cantitate mai mult decat suficienta de memorie RAM (varianta noastra de test avea 8 GB DDR3). Tabelul de jos spune totul. Componentele cu denumirea bolduita sunt cele din sistemul nostru de test.

[table id=94 /]

Avand in vedere ca dispune de unul dintre cele mai noi procesoare de la Intel avem ca si  solutie standard platforma Optimus de la Nvidia. Aceasta este responsabila pentru comutarea automata intre placa grafica dedicata si cea integrata, in functie de nivelul de stres al sistemului. Astfel, daca este nevoie de grafica 3D sau decodare HD, sistemul va comuta automat pe cipul grafic Nvidia. Daca folosim insa laptopul pentru browsing pe internet si editare de text, va fi folosit cipul video integrat pentru a reduce consumul de energie si temperatura de functionare a componentelor. Nici nu mai trebuie sa va faceti griji de setari speciale pentru acest subiect pentru ca le va face automat. Exista chiar si un widget care anunta utilizatorul de aceasta schimbare, insa poa fi dezactivat oricand.

ASUS U36S – Software

Precum alte sute si mii de modele de laptopuri de la majoritatea producatorilor care doresc sa iasa in fata cu produsul lor si U36 vine cu o gramada de crapware (cum imi place mie sa ii spun) preinstalat. Avem astfel o multime de utilitare care mai de care mai „inteligente” pentru cautarea de retele wireless sau pentru reglarea luminozitatii display-ului sau pentru nu-stiu-ce update-uri de securitate sau de software. Le-am scos din prima pe toate dupa instalare. Am pastrat insa cateva care chiar mi s-au parut utile printre care si Asus WebStorage, un utilitar care prin intermediul unui cont Asus ofera posibilitatea gratuita de a salva o serie de informatii pe un server cloud. Acestea pot fi accesate de oriunde si de pe aproape orice dispozitiv, transferul de date fiind facilitat de o interfata prietenoasa. Daca doresti mai mult spatiu vei plati in plus, insa daca veti folosi acest serviciu cu siguranta veti fi multumiti de cei 2 GB oferiti gratuit. Un alt utilitar folositor este cel care afiseaza pe ecran setari generale de luminozitate, volum, wireless, numlock sau alte controale in momentul in care sunt apasate.

ASUS U36S – Autonomie si Concluzii

Dupa cum spuneam mai devreme unul dintre aspectele importante este autonomia. In ciuda dimensiunilor foarte reduse U36 nu dezamageste. Ba dimpotriva, acesta reuseste sa impresioneze. Durata de folosire pentru browsing web atinge chiar si 6 ore de functionare, desigur in testele sintetice cu o luminozitate redusa a display-ului. In folosinta normala bateria in situatii similare ajunge pe la 5 ore la o incarcare completa. In ceea ce priveste jocurile, se descurca destul de bine cu o multime de titluri noi insa este clar ca nu este construit pentru asa ceva. Imi place ca s-a mers pe varianta unui HDD cu 7200 rpm pentru a ii conferi o viteza sporita la prelucrearea datelor insa prima solutie la achizitionarea acestuia este sa alegeti un SSD. Diferenta se va vedea imediat, mai ales ca dispune de o platforma noua ce beneficiaza foarte mult de pe urma unor viteze de citire si scriere ridicate. Sincer, din punct de vedere al pretului de aproximativ 3600 de lei pentru configuratia testata, acest laptop este o alegere mai mult decat excelenta. Ce daca scoti pe masa un laptop pe care scrie ASUS, chiar si intr-o sala de conferinte sau la o intalnire cu clientii? Poate te vor privi putin mai ciudat daca esti un director de companie, insa tot ce trebuie sa faci este sa le mentionezi ca ai platit un pret corect pentru acesta si nu exagerat de mare cum se intampla cu un VAIO Z ce atinge pragul de 10.000 lei in unele cazuri.