Asus U36: Fitness pentru orice business [Review]

de: Dan Serbanescu
15 02. 2011
ASUS U36

Primul U36 din istorie a avut o existenta efemera si un trist sfarsit. Dar inginerii taiwanezi care au proiectat al doilea U36 cunoscut de om au facut tot ce au stiut ei mai bine pentru a nu repeta istoria si pot afirma fara nici o rezerva ca au reusit din plin. ASUS U36 este ultraportabilul pe care habar n-aveai ca-l vrei si in randurile ce urmeaza iti vom spune si de ce.

Cata nevoie ai de un calculator portabil nu trebuie sa-ti spunem noi, dar ce fel de calculator portabil iti putem sugera fara a clipi: unul cat mai portabil cu putinta, ale carui dimensiuni si greutate sa nu poata deveni vreodata un inconvenient in timpul peregrinarilor tale zilnice. Daca te-ai gandit la un netbook, cu performantele sale limitate, dar suficiente pentru navigarea pe Internet sau pentru sarcini nu foarte solicitante, esti doar la cateva click-uri distanta de review-ul potrivit. Dar daca ai nevoie de o putere de calcul serioasa intr-un format cat mai compact cu putinta, atunci ASUS U36 poate fi laptopul ideal pentru tine.

ASUS U36 demonstreaza ca designul nu doar ca arata bine, ci si satisface toate exigentele de natura tehnica, ceea ce, in cazul unui laptop s-ar traduce printr-un flux optim de aer, care sa asigure o racire adecvata a componentelor. Ceea ce inginerilor ASUS le-a reusit, U36 situandu-se fara probleme in limitele oricaror standarde de confort termic, fie ca-l folosesti pe un birou, sau in poala (lap) omonima. Pe toata durata folosirii nu s-a incalzit deloc excesiv si lucrul cu el a fost deosebit de placut.

Designul exterior este de o simplitate atent studiata, primul cuvant care iti vine in minte fiind „clasic”. Si U36 este intr-adevar un clasic inca din ziua lansarii, gratie sobrietatii si elegantei designului, chiar si in varianta argintie, mai vioaie, pe care a avut-o aparatul testat de noi. U36 este disponibil si pe negru, de altfel varianta pe care o veti gasi cel mai probabil si in magazine. In ambele versiuni cromatice, linile sobre ale designului ii confera o eleganta aparte, care reuseste sa imprumute si utilizatorului cate ceva din acel aer sofisticat pe care U36 il afiseaza.

Fara extravagante in forma, aparatul inspira functionalitate si se „asorteaza” usor cu o multime de posibile scenarii de utilizare, versatilitatea fiind un alt cuvant-cheie al acestui design. Fie ca il porti in rucsac si il scoti pe masa de plastic de la Mall, fie ca il cari intr-o servieta eleganta si poposeste pe biroul unui partener de afaceri, U36 pare sa fie tot timpul in largul sau. Daca alte laptopuri, prin colorit sau forma se „inregimenteaza” intr-un anumit stil, propriu unei game limitate de utilizatori, marele merit al lui U36, din perspectiva designului, mi se pare a fi usurinta cu care se poate plia pe nevoile unei game foarte largi de utilizatori. Business sau distractie, simpla navigare pe Web sau lucru intens in regim de redare multimedia complexa, oricare ar fi nevoia de moment, U36 este echipat optim pentru a o satisface.

Un alt element definitoriu al designului il reprezinta grosimea de doar 19 mm a acestui laptop, care are fara indoiala un impact vizual considerabil, si chiar daca U36 nici macar nu-si propune sa atenteze la titlul de cel mai suplu laptop, care inca ii apartine lui Macbook Air, tot vorbim de un adevarat record mondial, U36 fiind cel mai subtire laptop din lume cu procesor care ruleaza la voltaj standard. Majoritatea notebook-urilor disponibile pe piata folosesc procesoare cu voltaj redus, care ofera, e drept, beneficiul unui consum energetic mic si al unei emisia reduse de caldure, insa U36 nu face compromisuri in materie de performanta si dotari si ofera utilizatorilor intreaga putere a procesoarelor performante Intel Core i3 (modelul argintiu) sau Core i5 (modelul negru), ceea ce scoate inca odata in evidenta eficienta sistemului de racire al acestui laptop.

In plus, U36 inglobeaza tehnologia Optimus, ceea ce influenteaza major nu doar performanta, ci si consumurile energetice. Dupa cum bine stiti, Optimus este o tehnologie care permite comutarea dinamica, in timp real si in functie de nevoile de procesare, intre o placa video dedicata si o solutie integrata. Cipul grafic integrat este salutar in conditiile in care nu soliciti prea mult sistemul grafic, spre exemplu o simpla navigare pe web sau scrierea unui document in Word. Dar de indata ce vrei sa rulezi un clip HD sau un joc, spre exemplu, placa video dedicata intra automat in functiune si iti ofera o performanta optima a redarii, dupa care revine automat la folosirea cipului integrat. Pe langa cipul grafic Intel GMA HD integrat in procesorul Intel Core i3-380M, ASUS U36 foloseste o placa grafica Nvidia GeForce 310M cu 1 GB DDR3 VRAM.

Un element crucial in contextul folosirii zilnice a unui laptop este tastatura si la acest capitol ASUS a reusit sa includa in U36 una dintre cele mai reusite tastaturi de tip chiclet pe care am testat-o pana acum, remarcabila prin rigiditate si feedback-ul excelent al tastelor. Sigur, lipseste numeral pad-ul, ceea ce este de inteles, avand in vedere dimensiunile generale ale acestui laptop, dar cum rareori mi se intampla sa-l folosesc, nu-i resimt lipsa. Cat despre touchpad, acesta functioneaza rapid si precis si este surprinzator de mare, in contextul acelorasi dimensiuni generale, singurul inconvenient fiind suprafata cromata a butoanelor, care prind imediat amprente. Per ansamblu, dispozitivele de input integrate in U36 sunt foarte comode si usor de folosit si tastarea este realmente o placere pe U36.

Am apreciat la U36 calitatea si robustetea constructiei. Articulatiile ecranului sunt suficient de solide si nu prezinta jocuri indiferent de unghiul de inclinare al ecranului, iar carcasa construita dintr-un aliaj de aluminiu si magneziu nu este doar usoara, ci si deosebit de rezistenta. Capacul dorsal este realizat dintr-un plastic combinat cu fibra de sticla care ofera o rezistenta superioara si chiar daca supletea pe care o remarci din prima la U36 te-ar putea face sa incerci sa-l menajezi, poti lucra linistit cu el, fiind de o robustete mult peste aparente. In plus, cu exceptia zonei de plastic lucios din jurul ecranului, restul carcasei rezista foarte bine la amprente. Materialele usoare folosite ii confera si o greutate redusa, ceea ce cu siguranta vei aprecia daca il porti la tine tot timpul, intrucat in varianta cu baterie cu 8 celule cantareste doar 1,6 Kg, iar cu o baterie cu patru celule nu sare de 1,4 Kg.

Display-ul de 13,3 inci are rezolutia standard de 1366×768 si formatul 16:9 cu care ne-am obisnuit deja la atatea alte modele si atata vreme cat il folosesti la interior nu vei avea prea mari probleme din cauza finisajului lucios ce atrage tot felul de reflexii. In lumina naturala sau artificiala foarte puternica vei resimti toate neajunsurile unui ecran glossy. Altfel, daca prinzi un ughi de vizionare optim, fara ca vreo culoare sa fie deformata, imaginile sunt clare si bine echilibrate cromatic, dar nu ies cu nimic altceva in evidenta.

ASUS U36 consuma putin si ofera o performanta mult peste medie. In varianta sa neagra, bateria cu 8 celule are o performanta foarte buna, ASUS afirmand ca este posibil sa atinga chiar si 10 ore de functionare in regim de utilizare mediu. Eu am avut la dispozitie doar modelul argintiu, a carui autonomie merge undeva spre 4 ore, in functie si de activarea sau nu a modulului wireless, dar si de tipul general de utilizare. Oricum, pentru un ultraportabil autonomia lui U36 mi se pare foarte buna si sensibil superioara mediei si la asta contribuie si tehnologia ASUS Super Hybrid Engine, combinata desigur cu Optimus.

Conectica este si ea foarte buna, HDMI, VGA, 3x USB 2.0, port de retea si un card reader reprezentand dotarea standard. In plus: camera web 0.3 MP, microfon incorporat, wireless 802.11 b/g/n, Bluetooth V2.1+EDR. Modelul negru vine in plus si cu un port USB 3.0, dar si cu un SSHD (Solid State Hybrid Drive) cu capacitate de 500 GB. Un SSHD combina performantele unui hard disc clasic (in cazul de fata unul de 7200 RPM) cu cele ale unui SSD (in cazul acesta de 4GB) care functioneaza pe post de buffer, ceea ce (teoretic, cel putin) sporeste considerabil performantele unui sistem, in special la initializarea acestuia, cu scaderi considerabile ale timpului de boot. I

Cat despre sunet, recomandarea clasica: casti de calitate. La doar 19mm grosime mi-e foarte greu sa-mi imaginez cum ar putea functiona o incinta acustica, asa ca din start nu prea aveam la ce sa ma astept in materie de basi, care chiar lipsesc cu desavarsire. Mediile nu suna rau deloc si sunetul este suficient de puternic, dar pentru o auditie de calitate, cum spuneam, iti trebuie casti.

U36 nu este un laptop destinat gaming-ului, dar poate duce fara probleme jocuri relativ recente la fps-uri jucabile, insa nu te astepta la setari maxime sau la conditii de joc decente in jocuri de ultima generatie. Sa nu uitam ca este, totusi, un ultraportabil, dar daca vei rula jocuri fara prea mari pretentii nu vad de ce ai avea vreo problema. In rest, multimedia Full HD nu este o problema si orice aplicatie ai rula nu are de ce sa nu functioneze fara probleme, la o asemenea configuratie de top.

A, sa nu uit, desi probabil v-ati prins deja din poze: ultraportabil fiind, U36 nu are o unitate CD/DVD, ceea ce in mod normal nu ar trebui sa constituie o problema. Oricum, daca ai date pe care vrei sa le porti dupa tine, un memory stick este o solutie mult mai comoda decat orice CD, iar la capacitatile de stocare de azi, intreaga ta geanta cu CD-uri poate incapea lejer pe un stick.

Varianta pe negru a lui ASUS U36 va fi in magazine incepand cu jumatatea acestei luni, la pretul recomandat de 3.600 lei, care mi se pare absolut decent pentru nivelul de performanta oferit.

ASUS U36JC mi-a lasat o impresie excelenta si chiar daca l-am avut la dispozitie un timp limitat, nu-ti trebuie mult sa-i remarci calitatile. Fiind pozitionat undeva la granita dintre laptopuri si netbook-uri, U36 inglobeaza tot ce-i mai bun din lumile posibile, oferind o portabilitate excelenta, la un nivel de performanta din clasa laptopurilor de varf. Supletea sa fara precedent ramane insa principala atractie, iar designul clasic si elegant il poate face sa treaca pentru o buna perioada de acum inainte testul timpului. Nu mi se pare acel gen de produs perisabil, de sezon, si daca nu esti pregatit pentru o relatie pe termen lung, probabil ca nu va trece mult pana vei fi.