ASUS U30SD – mic la stat, mare la sfat! [REVIEW]

de: Radu Neagu
03 06. 2011

Asus este unul dintre producatorii de notebook-uri ale carui produse nu au fost pe gustul  meu de la inceput iar apoi am ajuns sa fiu destul de incantat de ele. Am observat ca au mers destul de agresiv pe configuratii bune si preturi mai reduse, probabil acesta a fost si unul dintre motivele pentru care multi dintre cei care isi cumpara un laptop deseori aleg o solutie de la Asus.

U30JC a fost lansat anul trecut sub titulatura de cel mai subtire laptop de 13 inci ce detinea un procesor standard si nu unul Low Voltage, si aveau si dreptate. U30 era o alternativa foarte buna pentru cei care doreau portabilitate si nu doreau insa sa renunte la performanta. Acesta venea dotat cu procesoare Core i3 si Core i5, o baterie de 8 celule si o placa grafica dedicata destul de buna.

U30SD este succesorul acestui model, un laptop de asemenea cu o configuratie puternica dar ceva mai grosut pentru ca detine o unitate optica DVD-RW, element care ii lipsea lui U30JC. Diferenta de dimensiune are insa si avantajele acesteia, U30SD este ceva mai rece in functionare si posibil sa permita o configuratie mai puternica decat primul model. modelul primit la test este dotat cu un procesor Core i5 din seria Sandy Bridge, 2520M cu o placa grafica dedicata, Nvidia GT520M si cu o cantitate impresionanta de memorie RAM care este probabil disponibila doar la comanda, 8 GB RAM. Mai multe specificatii le regasiti in tabelul de mai jos.

[table id=76 /]

Ar mai fi un element de mentionat pe care am omis sa il trec in tabel. Placa grafica dedicata este dupa cum am spus mai devreme un Nvidia GT520M cu 1 GB DDR3, memorie video, de asemenea langa aceasta se afla si placa dedicata intel GMA HD, inclusa pe toate procesoarele din gama Sandy Bridge. Comutarea intre acestea se face acum on-the-fly, fara ca utilizatorul sa isi mai dea seama. Ecranul nici nu mai clipeste cand se efectueaza aceasta tranzitie cum se intampla la alte modele mai vechi, acest lucru datorandu-se faptului ca toate modelele actuale de laptopuri ce detin un procesor Sandy Bridge si o placa Nvidia au inclusa si tehnologia Optimus despre care am vorbit mai demult. Astfel se poate atinge o autonomie mai ridicata a acumulatorului daca laptopul va folosi placa integrata pentru activitati de desktop si va comuta pe cea dedicata doar atunci cand utilizatorul doreste sa joace un joc.

Ok, gata cu configuratia, sa trecem acum la urmatorul capitol mai putin important pentru mine insa cap de lista pentru multi dintre utilizatori, si anume designul. U30SD pastreaza dupa cum am spus acelasi design insa e putin mai gros. Imi place un lucru la noile modele ASUS, in ciuda faptului ca nu sunt destinate unui public cu portofelul mai gros acestea sunt construite din materiale semnificativ mai calitative decat alte laptopuri. O mare parte din constructie, si aici vorbesc de capacul display-ului si de palmrest-ul sunt realizate din aluminiu care pe langa faptul ca ofere un aspect mai atragator laptopului ajuta la disiparea mai buna a caldurii. Aspectul este elegant, varianta pe care am primit-o la test fiind cea pe argintiu, exista insa pentru doritori si modelul pe culoare neagra. Va las acum in compania galeriei de imagini dupa care vom vorbi putin despre functionalitatea acestui design.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS U30SD/|width=480]

De un singur lucru nu am fost multumit in ceea ce priveste carcasa acestui laptop. Avand in vedere ca au folosit materiale frumos finisate si s-a renuntat la plasticul acryl de pe capacul display-ului, acel material atat de pretentios cu amprentele si cu zgarieturile ocazionale, l-au pastrat insa pentru rama interioara a display-ului si pentru partea de deasupra bateriei si de la baza display-ului. problema intervine mai ales pentru ca rama display-ului va aduna inevitabil toate amprentele insa zona de sub acesta va aduna praful, si in functie de cum este apucat este foarte posibil sa se zgarie.

Tastatura pe de alta parte este foarte buna, as spune ca este chiar una dintre cele mai bune pe care le-am intalnit la un laptop mainstream. tastele sunt de tip chicklet, mici dar spatiate, cu o cursa relativ scurta si destul de silentioase cat sa nu trezesti pe cineva care doarme in aceeasi camera cu tine in timp ce redactezi un text. Aceasta nu detine partea numerica insa este si normal avand in vedere ca vorbim despre un laptop de 13.3 inci.

Touchpad-ul pe de alta parte m-a impresionat si mai mult. Are o suprafata mare, este multitouch, si de asemenea are o textura foarte fina, foarte comoda. Butoanele acestuia sunt insa putin cam greu de apasat si destul de zgomotoase. Nu ma deranjeaza faptul ca sunt incluse intr-0 singura bucata de plastic ci faptul ca sunt atat de dure incat trebuie sa aplici o forta ceva mai mare pentru a le apasa. Sper totusi sa fie in avantajul utilizatorului parand sa aiba o durata de viata ceva mai mare.

La partea de conectica nu avem foarte mult de discutat insa apreciez foarte mult existenta unui buton hardware pe coltul din stanga fata pentru oprirea sau pornirea modului de Wireless si Bluetooth insa am avut de cateva ori problema ca nu imi dadeam seama de ce nu mai am conexiune la internet sau cu telefonul mobil. Pozitia acestuia favorizeaza din pacate atingerea lui din greseala. Tot in partea din fata detine un card reader pentru cele mai cunoscute formate si anume SD, MMC si Memory Stick Pro sau Pro Duo.

De asemenea regasim si difuzoarele tot in partea din fata, difuzoare care ofere un sunte destul de bun pentru un laptop, clar, curat si fara niciumpic de rezonanta din partea carcasei. Stim ca de ceva vreme Asus a acordat o atentie deosebita produselor sale in ceea ce priveste acest aspect si sper ca vor lua aminte si restul producatorilor de laptop-uri.

In partea din stanga se afla conectica principala, si anume un port D-SUB, un port HDMI, doua porturi USB 2.0 si cei doi conectori clasici pentru Casti si Microfon. Pe partea cealalta ne-am lovit de inca un port USB 2.0 si unitatea optica DVD-RW precum si portul de retea. Cu portul de retea am avut ceva probleme cand vine vorba de cablurile sertizate din fabrica sau cele care detin impamantare. Acestea intrau destul de usor insa din cauza carcasei trebuia sa am destul de mare grija atunci cand le scoteam din mufa.

Probabil va intrebati de ce nu exista porturi USB 3.0 pe acest notebook. Ei bine motivul este ca producatorul a considerat ca doar notebook-urile din gama premium sau cele de gaming merita un astfel de conector. Aici nu sunt de acord avand in vedere ca investitia ar fi minima si mai ales tinand cont si de faptul ca ASUS a fost unul dintre primii care au promovat acest conector pe dispozitivele lor, indiferent ca era vorba de laptopuri sau placi de baza.

Display-ul cu o diagonala de 13.3 inci are o rezolutie nativa de 1366×768. Este bineinteles iluminat LED, deci are un consum mai redus de energie si o distributie mai uniforma a luminozitatii. Acesta are o luminozitate destul de ridicata, pot sa spun ca nu am reusit sa il folosesc cu ea la maxim si un contrast suficient pentru un notebook de dimensiunea lui. Unghiul de vizibilitate nu este foarte ridicat insa nici nu avem nevoie de mai mult acesta fiind gandit pentru a fi utilizat de o singura persoana. Ce mi-a displacut la display a fost matricea LCD care este destul de slaba. Avand in vedere diagonala si rezolutia putem spune ca densitatea de pixeli pe centimetru patrat este destul de ridicata insa si asa se puteu observa pixelii la o privire mai atenta.

Din punct de vedere performanta nu prea am ce sa ii reprosez. Am reusit sa il utilizez atat pentru tehnoredactare si navigare pe internet cat si pentru un mic montaj video HD, unde nu mi-a dat batai de cap. Procesorul permite cresterea in frecventa pana la 2.9 GHz cu ajutorul Tehnologiei Turbo Boost si de asemenea cele doua nuclee virtuale m-au ajutat in programul de editare video. Cei 3 MB Level 3 Cache se fac si ei resimtiti in orice aplicatie am rulat pe acesta. Perechea procesor Core i5 + placa grafica dedicata Nvidia fac o echipa excelenta sin in cazul jocurilor. Compatibila DirectX 11 si Pixel Shader 5.0, generatia mainstream GT520M se descurca foarte bine cu aproape orice titlu rulat la detalii medii sau maxime pe rezolutia nativa a display-ului.