ASUS K53SV – Sandy Bridge pentru mainstream [REVIEW]
L-am asteptat atata vreme si uite ca in final a venit. Si-a facut si lansarea oficiala la noi in Romania, acum cateva zile, si dupa micile probleme avute cu chipset-ul, Intel reuseste totusi sa ne aduca un produs calitativ, foarte performant la un pret mai redus. Evolutia tehnologica a permis includerea unui numar mult mai mare de tranzistori si a unei performante mai ridicate in noile procesoare. Acestea vin de asemenea si cu o placa grafica cu performante medii, integrata direct in procesor. Astfel aproape toate laptopurile lansate pe piata vor detine de acum incolo doua placi grafice.
K53 reprezinta seria mainstream de la ASUS, un segment de notebook-uri destinat utilizatorilor care doresc sa plateasca un pret corect si decent pentru un astfel de dispozitiv. Modelul pe care l-am avut la teste este unul dintre cele mai performante din aceasta serie si detine pe langa un procesor Intel Core i7, o placa grafica Nvidia GTX 540, o canitate de 4 GB memorie RAM si un design ce exceleaza pe langa concurenta. Configuratia acestuia este suficienta pentru oricine foloseste un computer chiar si pentru editare grafica sau jocuri pe langa sarcinile uzuale de navigare pe internet si vizionat continut multimedia. Sa fim sinceri acum, majoritatea celor care isi cumpara un laptop nu o fac decat din perspectiva mobilitatii, pentru a avea cu ei toate datele de care se folosesc in mod constant pe langa continutul multimedia.Specificatiile complete ale produsului le puteti regasi in tabelul de mai jos.
[table id=68 /]
Hai sa discutam in primul rand despre design, la urma urmei este unul din elementele se pare destul de importante pentru a alege un laptop. Designul sa fiu sincer nu pare a fi al unui laptop mainstream, tot insist cu aceasta catalogare si va voi explica imediat si de ce. Revenind la design acesta este realizat dintr-un plastic rezistent cu o suprafata texturata a capacului display-ului si o suprafata din aluminiu ce acopera zona de sprinjin a palmelor, cea de sub tastatura ce imprejmuieste touchpad-ul. Materialele folosite insipra incredere in constructia acestuia si sunt in mare parte folosite si la realizarea laptopurilor premium. Se pare ca producatorul doreste si ca utilizatorul de rand sa beneficieze de o serie de elemente ale laptopurilor premium.
Touchpad-ul este foarte generos, cu o dimensiune peste medie si co sensibilitate de invidiat. Deja incepem sa
Suprafata din aluminiu ce acopera aceasta zona, denumita si wrist-pad, este gandita in scopul de a mentine rece zona de lucru cu mainile ferind-o de eventualele inconveniente dupa folosirea intensiva a laptop-ului. Denumirea ei este IceCool. Personal imi place ideea, insa, ca si la MacBook Pro daca foloseai laptopul pentru navigare pe internet sau alte sarcini ce necesita performante reduse aceasta ramanea rece si iti dadea o senzatie placuta. Daca laptopul era folosit intr-un ritm mai intens atunci incepea sa se incalzeasca si era de asemenea confortabil, avand in vedere ca in ambele situatii vorbim despre aluminiu care degaja repede caldura. Exista insa doua anotimpuri in care in functie de locul unde il utilizati acesta va fi foarte rece sau de-a dreptul fierbinte, iar acest lucru nu vi-l spun din deductie logicia ci din experienta.
Am mentionat mai devreme ca am sa va explic de ce acest model este considerat un model mainstream. In primul rand pentru ca nu detine o conectia deosebita, Firewire, USB 3.0, Bluetooth 3.0 sau o placa de retea wireless dual band, ori un SSD sau un HDD la 7200 rpm. Este gandit in primul rand pentru a fi mai accesibil si pentru a oferi o performanta ridicata cumparatorului care poate nu isi va permite un model premium si nu beneficiaza de diversele sisteme de protectie si securitate sau de conectica mai sus mentionata.
Display-ul este unul standard, glossy, cu o diagonala de 15.6 inci si o rezolutie deja comuna pentru aceasta dimensiune, 1366×768 pixeli. Contrastul si luminozitatea sunt destul de bune insa nu exceptionale, unghiul de vizualizare de asemenea nu este unul extrem insa acceptabil. Am ajuns la concluzia ca sincer nu ai nevoie cel putin pentru laptop de un unghi de vizualizare de 178 grade pentru ca in primul rand ai un display de 15 inci, iar laptopul dupa parerea mea nu este gandit pentru a fi principalul dispozitiv pe care sa te uiti la un film cu familia sau prietenii.
Va las in compania galeriei de imagini iar apoi voi continua cu examinarea indeaproape a modelului.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus k53sv/|width=480]
Daca tot am inceput in acest sens pot sa spun ca dupa o utilizare intensa de 4 ore cea mai fierbinte parte era intr-adevar cea din laterala ce detine lacasul de evacuare al aerului fierbine si partea inferioare de deasupra procesorului grafic si al CPU-ului. In rest, zona tastaturii si cea a touchpad-ului erau chiar la o temperatura foarte redusa. Laptopul a fost insa testat intr-o camera cu temperatura ambientala de 19-20 grade in cazul in care aceasta ajunge la 28-30 de grade cum se va intampla la vara, probabil ne vor povesti utilizatorii experienta lor cu acest model.
Sa vorbim putin despre performante.
Trebuie in primul rand sa tinem cont de cateva aspecte. 2630QM este un procesor Core i7 pentru platformele mobile insa este unul dintre cele mai puternice procesoare din aceasta gama. Detine 4 nuclee fizice si 8 fire de executie, laolalta cu 6 MB cache. Poti realiza cu acesta aproape orice sarcina impusa, fie ca este vorba despre codare sau decodare video, prelucrare video, jocuri sau creatie cu programe gen 3D Studio Max, Maya. Sistemul de operare vine si el pe 64 biti si este o varianta ultimate a lui Windows 7 cu toate functionalitatile incluse. Nu mi-a placut in mod deosebit suita de aplicatii cu care vine pre-„incarcat” laptopul insa poate sunt utilizatori care apreciaza interesul producatorilor in general de personaliza fiecare meniu sau aplicatie si de a include o duzina de jocuri „semi”-gratuite sau direct zeci de versiuni trial ale altor joculete de tip flash. E drept sunt interesante pentru cei care isi cumpara prima data un laptop insa ceilalti utilizatori au ceva de furca pana dezinstaleaza toate aceste aplicatii ca nu fac decat sa ingreuneze sistemul de operare.
Placa grafica, un Nvidia GTX540, nu este cea mai performanta insa este in segmentul de high-end pentru laptopuri. Aceasta este compatibila DirectX 11, si, detine suficienta putere de procesare grafica pentru a tine piept oricarui din titlurile noi, daca tine insa cont si de rezolutia de 1366×768 pixeli a display-ului. Daca o folosim pe un monitor extern este posibil ca aceasta sa nu se descurce atat de bine odata cu cresterea rezolutiei. Asta era insa si ideea, sa iti poti lua cu tine un laptop pe care sa lucrezi, sa te uiti la filme si eventual sa te si joci. Si asta fara sa fii nevoit sa cari cu tine unul cu o greutate de 4-5 kilograme si dimensiuni impresionante.
Durata de functionare a acumulatorului nu este cea mai stralucita insa trebuie sa tine cont si de ce configuratie trebuie sa sustina acesta. Laptopul vine cu un acumulator de capacitate medie ce rezista aproximativ 3 ore in modul power saving si aproximativ 1.5 ore in high power (testat in timpul rularii unui joc).
Pretul? Ei bine aici vine partea interesanta a review-ului. Am tot insistat la inceput ca este vorba de un laptop mainstream deci pretul trebuie sa fie pe masura. Pentru varianta testata de noi pretul este de aproximativ 3700-3800 lei in functie de cine il comercializeaza desigur. Sunt placut surprins sincer de acesta avand in vedere ca un notebook cu procesor quad core si o placa grafica performanta ar fi trecut de 5000 de lei in alte situatii. De asemenea pentru aceia dintre voi care nu doresc sau nu isi permit atata performanta exista si variante cu procesoare Core i5 sau chiar si Core i3 ce vin chiar si la un pret sub 3000 lei.