ASUS G53: Lupta pentru putere… 3D [Review]

de: Dan Serbanescu
27 01. 2011

Seria G de la ASUS este familiara multor gameri, carora de altfel le este si dedicata, si este pe buna dreptate apreciata si de review-eri, pentru dotarea hardware de exceptie si performantele dovedite in teste. Deja avem si noi un review al celui mai puternic dintre laptopurile seriei G, mai exact G73, dar urmeaza sa mai avem unul, pentru ca ne-a trecut prin maini si cel mai spectaculos dintre laptopurile seriei G, modelul G53Jw, dotat cu tehnologia 3D Vision de la NVIDIA. Pentru ca din punct de vedere al specificatiilor tehnice sunt doar cateva diferente fara de review-ul anterior, nu voi insista prea mult pe acestea si ma voi referi mai ales la ceea ce il deosebeste, si anume tehnologia 3D incorporata de fratele mai mic al lui G73.

Nu este prima oara cand un laptop de la ASUS incorporeaza tehnologie 3D de la NVIDIA si nu pot sa nu-mi amintesc cu placere de prima masinarie de acest gen pe care am testat-o, mai precis G51, care a fost unul dintre cele mai „fierbinti” teste ale unei veri la fel de fierbinti si o premiera mondiala in domeniu. G53 reprezinta o evidenta evolutie, si nu doar din punct de vedere al design-ului, care contine elemente ce vor sa aminteasca de F-117 Nighthawk Stealth Bomber, dar mai ales al dotarii hardware. Si asta se poate spune la fel de bine si despre partea de 3D. Daca G51 venea cu obisnuitul dongle alaturi de ochelarii 3D, G53 te alarmeaza un pic cand il scoti din cutie, pentru ca gasesti doar ochelarii. Initial am crezut ca au uitat cei de la ASUS sa bage la loc in cutie si dongle-ul dar bine ca nu i-am sunat, ca am descoperit ca pur si simplu nu are asa ceva, toate functiile dongle-ului fiind deja integrate in placa video a laptopului.

Asadar, pe langa laptopul propriu-zis, mai ai nevoie doar de ochelarii 3D, ceea ce simplifica mult lucrurile daca, spre exemplu, te apuca joaca in tren sau in avion sau asa ceva. Sigur, ideal ar fi sa ai acces si la o sursa de curent intrucat autonomia aparatului scade exponential atunci cand rulezi un joc in 3D, ceea ce e normal daca stai sa te gandesti, pentru ca displayul, unul dintre marii consumatori de curent nu doar in cazul laptopurilor ci si la telefoane sau alte dispozitive dotate cu un afisaj color performant, afiseaza nu una, ci doua imagini, usor decalate, iar placa video lucreaza din plin. In regim 3D, cu bateria proaspat incarcata, am putut sa ma joc cam o ora.

Dar odata cu activarea 3D apare si una dintre putinele dar constantele probleme ale tehnologiei 3D de la NVIDIA si anume o pierdere sesizabila de luminozitate si de impact a imaginii. M-am intalnit cu problema asta inca de pe vremea ochelarilor 3D pentru monitoare analogice si nu de putine ori a fost nevoie sa dau luminozitatea la maxim pentru a putea vedea detalii din diverse jocuri. Se pare ca NVIDIA stie ca are aceasta problema si ar fi anuntat ca in viitoare versiuni ale tehnologiei aceste neajunsuri vor fi eliminate. Daca nu ati vazut niciodata cum se manifesta aceasta problema trebuie spus ca nu e ceva de natura a te impiedica sa joci, iar detaliile imaginilor raman clare si bine localizate in spatiu, doar ca apare un usor efect de umbrire a ecranului, cam ca atunci cand iti pui pe nas o pereche de ochelari de soare.

La G51 dongle-ul 3D avea o rotita cu ajutorul careia puteai modifica in timp real separatia celor doua imagini de pe ecran si prin asta a profunzimii efectului 3D. Cu G53, care are functiile dongle-ului integrate, nu mai poti face acest lucru, asa ca va trebui sa setezi detaliile efectului 3D inainte sa pornesti jocul sau sa mergi pe mana NVIDIA si sa folosesti presetarile oferite de companie pentru diverse jocuri, din punctul meu de vedere nu se pierde decat o alta modalitate de a tweak-ui ceva (ceea ce comit ori de cate ori am ocazia), presetarile NVIDIA dovedindu-se foarte bine echilibrate. Oricum, la G51 de cele mai multe ori reveneam la setarile implicite sau undeva foarte aproape de acestea, asa ca lipsa rotitei cu pricina n-as cataloga-o drept o problema, mai ales daca nu ai un termen de comparatie.

Desigur diferentele de diagonala a ecranului au drept efect si rezolutii diferite. Daca la G73 avem rezolutie Full HD de 1920 x 1080, G53 merge pe un 720p, mai precis clasica rezolutie de 1366 x 768. Ecranul trebuie spus ca este foarte pretentios din punct de vedere al unghiurilor de vizionare, care sunt destul de limitate si in 3D, dar si in regim non-3D. Sigur, nu e greu sa-ti ajustezi pozitia cand te joci un joc si esti calare pe ecran in febra headshot-urilor, dar cand vezi un film si te relaxezi e posibil sa ajungi intr-o pozitie fata de ecran in care sa vezi portiuni de ecran intunecate.

Dar important este ca, la unghiuri optime de vizionare, de care te vei prinde foarte rapid, imaginile sunt excelente, in special in jocuri si daca ajustezi un pic luminozitatea vei avea parte de o claritate deosebita a detaliilor. Jocurile ruleaza foarte OK, la frame rate-uri perfect jucabile, si nu mi s-a intamplat sa dau peste blocaje sau sarituri de cadre.

G53Jw este eminamente un laptop de gaming iar asta nu-l face prea grozav in purtatul dupa tine zi de zi, la scoala sau la birou, intrucat cantareste 3,3 Kg, asa ca pentru mobilitate va recomand altceva.

Cu exceptia tehnologiei 3D si a dimensiunilor (inclusiv ale ecranului) nu sunt diferente fata de G73 asa ca voi mai repeta specificatiile tehnice. Dar cred ca includerea tehnologiei 3D face diferenta. Daca esti gamer, iti recomand un G53 pentru simplul motiv ca 3D-ul amplifica atat de mult experienta unui joc. Daca insa multimedia este pasiunea ta, G73 este alegerea corecta, avand un display Full HD (care, de altfel, nu-l impiedica cu nimic sa ruleze excelent si jocuri). Personal, prefer varianta cu 3D, dar G73 ramane o alegere absolut ireprosabila, asa ca orice ai alege vei avea un computer performant si excelent si pentru multimedia si pentru jocuri. In caz ca alegi G51Jw pregateste-te sa ai un portofel mai usor cu 6.000 de lei, ceea ce sper sa-ti permiti, si sa redescoperi in 3D toate jocurile tale favorite, care sunt sigur ca te vor suprinde cu noul look.