AMD Radeon HD 6990 – Cea mai puternica placa grafica a momentului! [REVIEW] [PARTEA 1]
Haideti sa va spun o poveste…
Dupa unele conceptii „zeul suprem” a creat lumea in 6 zile, iar apoi in cea de-a 7-a zi s-a odihnit. Ei bine in cea de-a 7-a zi, observand ca puterea de calcul nu ii ajunge pentru a randa milioanele de poligoane, s-a pus pe treaba si in a opta zi, care din pura coincidenta este cea de 8 Martie (la multi ani tuturor femeilor care citesc acest articol, desi ma indoiesc ca vor fi destul de multe) a creat Radeon HD 6990, monstrul cu 2 nuclee grafice de la AMD.
Pentru cei curiosi, am sa va mai spun o poveste.
A fost odata ca niciodata o companie micuta, care se ocupa de producatia de cipuri video si purta numele de ATI. Acum nu mai exista acea companie micuta pentru ca, intre timp, a fost preluata de o companie putin mai mare, care se ocupa de productia de procesoare pentru PC-uri. Nu are rost sa va spun toata istoria pentru ca nu am deschis aceasta pagina pentru a povesti despre realizarile celor doua companii, care acum aproximativ 3 ani s-au contopit intr-una singura, ci pentru a va vorbi despre noua lor realizare – AMD Radeon HD 6990. Ce mai merita sa accentuez este ca, odata cu lansarea seriei 6000 a placilor grafice, acestea si-au schimbat numele din ATI in AMD, astfel noua generatie se numeste AMD Radeon HD 6xxx, asta pentru cei care sunt inca nedumeriti si mi-au facut observatii referitoare la lipsa cuvantului ATI din denumirea placilor grafice. Acum, ca am rezolvat problemele „personale”, sa le spunem asa, sa trecem la treaba.
Batalia se da de multa vreme intre cele doua mari nume pe segmentul de acceleratoare grafice 3D: AMD si Nvidia. Nu favorizez nici una dintre companii si tin sa fiu cat mai obiectiv, insa sunt de parere ca AMD este cu un pas in fata cam tot timpul, tehnologic vorbind. Au adus pe piata, acum 2 ani, standardul GDDR5 pentru memoria placii grafice si, de asemenea, au modificat constant procesul de fabricatie al noilor modele. Scopul a fost in primul rand scaderea consumului de energie al acestor cipuri precum si implementarea de noi instructiuni si includerea unei puteri de calcul mai ridicate pe un cip cu aceeasi dimensiuni ca si varianta precedenta acestuia.
Hai sa vedem, pana una alta, niste imagini cu frumusetea asta de placa si va invit mai jos sa cititi si restul review-ului.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/radeon hd 6990 board/|width=480]
Radeon HD 6990 vine in primul rand sa inlocuiasca vechiul model HD 5970, aparut acum mai bine de un an. Afirmatia din titlu nu este facuta la intamplare. Aceasta este intr-adevar cea mai puternica placa din lume. Singura care se apropie de aceasta din partea competitorului este varful de gama al acestuia, GTX 580, care insa este un single-GPU. Radeon HD 6970 overclockat reuseste sa se apropie de performantele lui GTX 580 iar HD 6990 este formata din nu mai putin 2 procesoare grafice identice cu HD 6970. Precizarea “a momentului” se refera la faptul ca Nvidia nu are pregatita inca varianta dual-GPU, iar noi asteptam si de la acesta o astfel de placa, capabila sa doboare toate recordurile. Mai jos puteti vedea specificatiile noului monstru.
[table id=62 /]
Poate ati observat in tabel setari ale placii in mod OC (Overclock). Ei bine, AMD a inclus la acest model switch-ul prezent de exemplu si la HD 6950 si HD 6970, unde avea rol de BIOS recovery. Aici, jumperul respectiv comuta intra BIOS-ul cu frecvente standard si BIOS-ul overclockat al placii.
Bineinteles, in virtutea obsesiei personale sau a „calitatii de copil mic” cum mi s-a mai spus, dupa ce am rulat testele pe aceasta placa am scos-o din PC si am pus surubelnita pe ea. Recunosc ca nu am desfacut inca primul surub pentru ca mi-am adus aminte de ce mi-au spus cei de la AMD. In primul rand, pasta folosita pentru transferul de caldura intra procesorul grafic si radiator este una cu schimbare de faza, ce inseamna ca isi va pierde proprietatile odata ce am desfacut placa, asa ca voi astepta linistit pana ajung celelalte modele la noi in tara sau se vor termina testele cu varianta stock a producatorului. Pana atunci, AMD ne-a ajutat cu niste imagini ale „motorului” pentru a ne satisface deosebita curiozitate, imagini pe care vi le prezint si eu in galeria de mai jos.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/radeon hd 6990 open/|width=480]
Sunt sigur ca ceea ce ati vazut mai sus va satisface pe deplin curiozitatea despre cum arata noua placa grafica si ce imbunatatiri i s-au adus de la ultimul model dual-GPU, Radeon HD 5970. Aici intervine o mica problema, HD 5970 s-a decis ca nu mai vrea sa suporte testele aferente pentru a o descalifica de pe podiumul celor mai puternice placi grafice, mai bine zis nu a suportat infrangerea data de noul venit si s-a decis sa fumege de suparare. Aici vorbesc serios, dupa cum puteti vedea nu am pus nici un fel de ghilimele. 🙂 De asemenea si memoriile platformei si-au dat duhul in acelasi timp. Fiti sigur ca le-am „umplut frigiderul” celor de la Electrica Bucuresti si ca nu o sa mai doarma bine o saptamana dupa urarile trimise. 😀
Pentru testele comparative vom posta si partea a doua a review-ului maine, 9 Martie.