Vaio Seria EA: Merge… cool si bine [Review]
Dincolo de orice performanta tehnica, un laptop nu este un simplu calculator portabil. Iar istoria notebook-urilor releva o evidenta tendinta nu doar spre capabilitati tehnice din ce in ce mai puternice, ci si spre un design cat mai interesant. Daca un desktop nu deranjeaza catusi de putin privirea daca este gazduit de clasica cutie alba, bej, gri sau neagra, laptopul – ca de atfel orice tehnologie mobila, de la MP3 player la smatphone – spune ceva despre utilizator si contribuie la imaginea personala a acestuia, motiv pentru care designul conteaza intr-o proportie insemnata. Inginerii de la Sony se pare ca au inteles de foarta multa vreme acest lucru, iar colaborarea lor cu o redutabila echipa de designeri a dat pietei o multime de produse remarcabile, nu doar prin performante, ci si prin aspect. O recenta isprava de acest fel este si Seria EA a laptopurilor Vaio de la Sony, iar modelul VPC-EA1S1E/B a poposit o vreme si pe la noi si a lasat o impresie foarte placuta.
Ecranul de 14 inci al acestui laptop a permis designerilor sa creeze o forma compacta, undeva la granita cu formatul netbook-urilor si o prima impresie generala de obiect bine „adunat” si cu proportii bine echilibrate, cam din orice unghi l-ai privi. Rotunjimile vizibile peste tot, amplifica senzatia de obiect compact. Carcasa este construita dintr-un plastic de buna calitate, care la interior are si o textura speciala in zona handrest-ului, care se simte foarte OK la atingere si ofera o foarte buna aderenta. Nu prea ai cum sa eviti amprentele, intrucat finisajul carcasei este glossy dar intregul design striga stil cu „s” mare (Stil, care va sa zica) si vei fi mult mai preocupat sa-l atingi decat sa eviti cateva amprente.
Impresia generala de robustete ar putea fi usor umbrita de zona articulatiilor ecranului, care par destul de fragile, dar e mai mult un soi de teama premonitorie decat o panica acuta (o referinta mai romaneasca ar fi aia cu drobul de sare), laptopul deschizandu-se lin si fara jocuri sesizabile in zona articulatiilor, la un unghi foarte larg, undeva in jur de 130 de grade, si se aseaza foarte bine cu capacul deschis.
La momentul acesta deja ai remarcat tastatura de tip chiclet, cu taste bine spatiate si feedback foarte bun, dar si palmrest-ul foarte solid si placut la atingere si zona trackpad-ului, cu o textura speciala care o sa-ti ridice o spranceana sau doua. Asta pana pornesti laptopul si, odata ajuns in sistemul de operare, vei remarca precizia trackpad-ului, datorita caruia nu vei scana cu febrilitate ecranul in cautarea cursorului mouse-ului care sare in toate partile, cum se intampla cu alte trackpaduri.
Seria EA este ce mai colorata serie produsa vreodata de VAIO, laptopurile fiind disponibile in cinci culori: negru, alb, roz, bleu si verde. Modelul pe care l-am avut la test este cel negru, dar pozele ce pot fi gasite pe net cu celealte variante de culoare releva o intensa preocupare pentru stil. In teorie, un colorit diferit de al majoritatii ofertelor de pe piata poate extinde gama de potentiali clienti interesati, eventual spre zona fashion, care nu are doar avantajul de a fi vizitata de oameni cu bani, dar acestia ofera si o expunere foarte buna produsului, odata ce l-au cumparat. Asa ca orice suspiciune de neseriozitate care ar putea aparea in fata unui laptop roz sau albastru nu se prea justifica.
Mai ales ca, din punct de vedere al performantelor, VAIO EA nu se misca deloc rau, desi este foarte clar, dintr-o lectura sumara a specificatiilor, ca este un laptop din zona entry-level. Dar un entry-level foarte actual, avand un procesor Intel Core i3-330M (2,13 Ghz, 3 MB cache L2), care este mezinul generatiei Arrandale. Cele doua core-uri ale procesorului au fiecare cate un core virtual, asigurat de tehnologia Hyper Threading (HT), deci per ansamblu avem puterea de calcul a patru core-uri, dar lipseste caracteristica Turbo-Boost, care ar fi permis overclockarea dinamica a fiecarui core in functie de necesitati, aceasta fiind principala deosebire fata de procesoarele mai puternice ale seriilor i5 sau i7. O alta deosebire este dezactivarea unitatii grafice Intel HD integrata in i3-330M, si inlocuirea sa cu o solutie discreta, placa video ATI Mobility Radeon HD5145 (cu 512 MB memorie video DDR3). Memoria sistemului este de 4 GB de RAM DDR3.
Placa video ATI HD5145 este si ea un entry-level si este clockata la 800MHz (memoria video, desi ducea si mai mult) si core-ul la 720 Mhz. GPU-ul este capabil sa redea efecte DirectX 10.1, dar sistemul nu este tocmai un laptop pentru gameri, jocurile recente fiind jucabile, cat de cat, doar la setari foarte reduse. Jocuri mai vechi ar putea merge acceptabil, daca trebuie neaparat sa te joci, dar VAIO EA1S1E este mai degraba potrivit pentru multimedia de inalta calitate, cum ar fi filmele HD, pe care le ruleaza fara absolut nici o problema.
Este oarecum pacat ca performanta VAIO EA in jocuri nu este una mai puternica pentru ca, spre deosebire de alte laptopuri care sunt de gaming si au ecrane de maxim 1360×768, EA1S1E vine cu un display excelent cu o rezolutie de 1600×900 si un contrast foarte bun. Afisajul VAIO este iluminat din spate cu LED-uri, iar formatul 16:9 il face excelent pentru redarea filmelor. In lumina de zi directa, ecranul glossy nu este prea vizibil, deci mare lucru nu vei putea face cu el la exterior. Dar in orice incinta, ecranul este foarte bun, cu unghiuri de vizionare generoase si imagini clare, precise si bine echilibrate cromatic. Dar ramane un ecran destul de neobisnuit pentru un entry-level, ceea ce-l face cu atat mai apreciabil.
Pe partea de sunet, nici o surpriza, boxele incorporate, ca dealtfel la toate laptopurile, au basi aproape inaudibili si nici nivelul volumului nu este impresionant. Cu o pereche de casti performante, insa, sau cu boxe externe sunetul se aude foarte OK.
Conectivitatea este una foarte buna si locatiile conectorilor sunt, desigur, lateralele laptopului. In partea dreapta, in afara de drive-ul DVD, au mai incaput trei porturi USB, suficient de distantate pentru a putea conecta orice dispozitive la ele. Cel mai probabil, aici vei conecta mouse-ul, dar pentru stangaci nu va fi prea comod pentru ca latura stanga este ocupata de alimentare, conectorul pentru retea, orificiile sistemului de ventilatie si alte trei porturi: iesirea VGA, alaturi cea HDMI si apoi un port e-SATA. Pe latura frontala gasesti reader-ele pentru carduri (SD si GH duo pentru cardurile Memory Stick ale Sony), comutatorul pentru wireless si porturile audio. De asemenea, deasupra tastaturii, exista trei butoane speciale: WEB, VAIO si Assist /Acces rapid la Web.
Sistemul vine preinstalat cu Windows 7 Home Premium (64 biti) si software proprietar:VAIO Gate, MusicStation, VAIO Media Plus, VAIO Care, suport pentru VAIO Transfer, VAIO Update si VAIO Smart Network. Preinstalate mai sunt si Adobe Reader 9, Microsoft Office Home&Student (60 de zile de proba), Internet explorer 8, suita Windows Live Essentials, antivirus McAfee, Norton Online Backup Trial si browserul Google Chrome, deci poti avea o experienta destul de bogata imediat ce-l scoti din cutie.
Numai ca experienta nu va dura prea mult, intrucat cel mai mare minus al acestui laptop este autonomia ridicola a bateriei, care in stand-by total (adica fara sa faci absolut nimic cu el) abia atinge 4 ore, iar in regim de utilizare normala se duce undeva la aproximativ doua ore si jumatate ceea ce este extrem de putin intr-o era a laptopurilor cu autonomii de peste 9 ore. Poti vedea un DVD cu un plin de baterie, dar dupa aia ai nevoie urgenta de o priza. Bateria de 3500mAh nu are nici o scuza, alta decat ca este de numai 3500 mAh, ceea ce pare o scapare destul de stranie pentru Sony, care depuncteaza considerabil acest laptop, altfel foarte atractiv.
Oricum, cat timp functioneaza, EA1S1E ofera o experienta suficient de placuta si daca nu-l supui unor scenarii extreme pentru care nu a fost gandit (gen jocuri recente la setari maxime) vei avea parte de momente placute, intrucat VAIO Seria EA a fost gandita sa ofere asa ceva, in special din punct de vedere vizual. Zgomotul de fundal este redus, dar prezent tot timpul si nu vei experimenta temperaturi excesive, nici chiar in regim de functionare intensa, daca nu pui mana in zona orificiilor de ventilatie, desigur. Per ansamblu, utilizarea este comoda, tastarea placuta, trackpadul precis si imaginile superbe si nu am gasit nimic enervant, din nici un punct de vedere, cat timp l-am folosit.
VAIO VPC-EA1S1E/B este un laptop de uz general, cu un nivel decent de performanta, daca treci peste aspectul autonomiei, iar punctul sau forte sta in zona esteticului si a imaginii cool pe care o confera utilizatorului. Iar cum activitati de tipul gamingului extrem sunt doar cazuri particulare, destul de izolate in contextul computingului mobil de azi, Vaio EA ofera cam tot ce-ai putea avea nevoie si acel ceva in plus care te face sa arati cool. Daca performantele strict tehnice sunt cele care te seduc, mai cauta, dar daca vrei un laptop care arata bine si te face si pe tine sa arati la fel, tocmai l-ai gasit!
Specificatii:
– Culoare: negru, alb, roz, bleu, verde
– Procesor: Intel Core i3-330M, la 2,13GHz, cu 3 MB cache L2
– Memorie: 4 GB DDR3 SDRAM (PC3-8500)
– Hard disc: Seagate 500 GB, Serial ATA, 5400 rpm
– Unitate optica: DVD+-RW/+-R DL/RAM
– Display: Afisaj Vaio de 14 inci, iluminat cu LED, rezolutie 1600 x 900, format 16:9, rezolutie maxima afisaj extern 2048 x 1536
– Placa video: ATI Mobility Radeon HD 5145, memorie video 512 MB DDR3
– Conexiuni: slot Memory Stick PRO-HG (doar Duo)/MagicGate (MGR), slot pentru card SD, mufa pentru microfon (stereo), mufa pentru casti (stereo), port direct RJ-45 (retea), 3 x USB 2.0, iesire VGA, iesire HDMI, port e-SATA/USB, slot pentru card Express
– Wireless: 802.11 b/g/n
– Bluetooth: 2,1
– Camera digitala: „Motion Eye” (0,3 megapixeli)
– Butoane speciale: WEB, VAIO, Assist /Acces rapid la Web
– Sistem de operare: Windows 7 Home Premium (64 biti)
– Software preinstalat: VAIO Gate, MusicStation, VAIO Media Plus, VAIO Care, Suport VAIO Transfer, VAIO Update, VAIO Smart Network, Google Chrome Browser, Internet Explorer 8, Windows Live Essentials Suite, Adobe Reader 9, Microsoft Office Home&Student (60 de zile de proba), antivirus McAfee, Norton Online BackUp Trial
– Baterie: Li-Ion (VGP-BPS22, 3500 mAh
– Autonomie: 210 min
– Dimensiuni: 238,7 x 345,8 x 27,3 mm
– Greutate : 2,35 Kg (cu baterie si unitate incluse)