Totul despre 4G

de: Daniela Pichiu
07 05. 2010

In momentul in care o persoana intentioneaza sa isi cumpere un telefon mobil, pe lista de specificatii obligatorii se va afla sigur si functionalitatea „3G”, desi pot paria ca nu toti stiu la ce foloseste. Si nu stiu daca vor avea timp sa se lamureasca, mai ales ca pe piata incep deja sa apara telefoanele 4G.

Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre revolutionara specificatie 4G: ce este, ce poate face, unde poate fi intalnita.

1. Ce inseamna „4G”?
4G este de fapt un termen de marketing folosit de furnizorii de servicii pentru a descrie ”a patra generatie” de servicii wireless. Concret, tehnologia ofera viteze de patru pana la zece ori mai mari decat cele oferite de retelele 3G.

2. Ce tehnologii se afla in spatele serviciilor 4G?
Exista doua tehnologii principale care stau la baza 4G: WiMax si Long Term Evolution (LTE). WiMax este un standard dezvoltat de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Dezvoltarea standardului LTE sta in sarcina 3GPP, industrie ce sprijina furnizorii care folosesc GSM, tehnologia curenta pentru comunicarea celulara.

Atat WiMax, cat si LTE se bazeaza pe tehnologii avansate de antena, pentru inbunatatirea receptiei semnalului si a performantei, sprijinindu-se pe diferite tipuri de wireless spectrum.

3. Cat de rapid este 4G, in comparatie cu 3G?
Retelele 4G vor oferi viteze de download de pana la 100 mbps. Prin comparatie, retelele 3G mobile ofera viteze cuprinse intre 400 kilobiti pe secunda (0,4 mbps) si 21 mbps.

4. De ce sa optezi pentru 4G?
Nu numai viteza de download mai mare ar trebui sa te faca sa te gandesti la un dispozitiv 4G, ci si performantele aplicatiilor care au nevoie de Internet pentru a functiona, precum streaming video, videoconferinte si jocuri in retea. Ar fi de preferat sa iti inlocuiesti si acasa serviciile DSL sau cele prin cablu cu unele 4G, pentru a beneficia de viteza nu numai cand esti pe drum.

Pe scurt, telefonia mobilă 4G va oferi, pe langa serviciile obisnuite de voce si date, viteze de acces la Internet mult mai mari, pentru a putea livra rapid servicii precum televiziunea pe mobil sau tran­sfer rapid de fisiere de dimensiuni mari.

5. Sunt disponibile in prezent serviciile 4G?
Deocamdata, este cunoscut ca tehnologia LTE este prezenta in Statele Unite, datorita parteneriatului Clearwire cu Sprint. Dar nu va dura mult pana cand se va implementa la scara larga si pe meleagurile batranei Europe, unde se afla deocamdata in teste. Serviciile WiMax sunt deja utilizate in multe tari, precum Japonia, Coreea, Rusia si Suedia.

In Romania, furnizorii de telefonie mobila au optat pentru LTE, iar estimarile vorbesc ca obtinerea licentelor si implementarea tehnologiilor ar putea avea loc chiar in acest an.

6. Pot avea 4G pe telefoanele 3G sau modemul USB pe care le posed?

Din pacate, o trecere la 4G presupune o trecere la frecvente diferite, captate de noi chipuri radio, astfel incat trebuie sa iti cumperi telefoane sau modem USB special creat sa suporte 4G.

7. 4G suporta apeluri de voce?
Primele telefoane cu 4G vor fi hibride, asta inseamna ca vor include chip 3G pentru a suporta apeluri voce. In forma curenta de implementare, nu exista decat aplicatiile Voice over IP, precum Skype sau Vonage.

[galleria gid=”4G”]

8. Exista vreun telefon 4G disponibil in prezent?
Singurul telefon 4G anuntat este HTC EVO 4G, dar va ajunge in mainile utilizatorilor finali abia in vara. Se pare ca HTC a livrat deja un telefon pe baza de WiMax (HTC MAX 4G) pentru o retea de telefonie mobila din Rusia (Yota Russia).

9. Va veni iPhone-ul intr-o versiune 4G?
Dupa ce urmatoarea generatie de iPhone a fost pierduta intr-un bar si gasita de cei de la Gizmodo, au aparut pe piata zvonuri potrivit carora iPhone 4G va aparea pe piata undeva spre finalul acestui an.

10. Ma pot folosi de 4G cand sunt pe drum, prin intermediul unui telefon mobil?

Da. Exact asta e si ideea din spatele 4G: nu reprezinta doar broadband, ci broadband mobil.

11. Pot folosi serviciile 4G in state diferite, similar functionalitatii roaming?
Aproximativ. LTE va suporta roaming prin incrucisarea furnizorilor, dar nu vom sti daca va merge decat peste ceva timp. In atentia noastra ar trebui sa fie anuntul potrivit caruia s-ar putea crea o legatura la oricare dintre cele doua tehnologii, indiferent daca tu esti conectat la o retea WiMax sau LTE.

12. Poate 4G sa inlocuiasca conexiunea de Internet de acasa (prin DSL sau cablu?)
Da, daca nu cauti viteze extra-high pentru o utilizare extrema a benzii. Spre exemplu, in SUA, serviciul WiMax al Clearwire ofera viteze mai mari decat cele prin DSL si poate atinge competentele atinse prin cablu.

13. De ce unele persoane vorbesc ca serviciile 4G  oferite nu sunt ”reale”?
Serviciile 4G oficiale au drept tinta viteze de download de peste 100 mbps pentru download, dar dispozitivele mobile compatibile vor aparea in cativa ani. Astfel incat, pentru inca o perioada de timp, va trebui sa ne multumim cu viteze mai mici, care pot fi considerate drept ”nereal”.