Ţipete de bebe traduse cu iPhone
După zece secunde de plâns, Cry Translator (patentat de Biloop Technologic) va aprinde una dintre cele cinci luminiţe pentru a indica, după cum susţine compania, dacă bebeluşul ţipă de foame, de oboseală, de plictiseală, de somn ori din cauza altui tip de disconfort.
Probabil te gândeşti că folosirea decodorului de plâns este la fel de serioasă ca o discuţie cu pisica sau câinele, totuşi cercetarea arată că toate bocetele acestea au un sens. De exemplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că intensitatea şi frecvenţa ţipetelor unui copil pot indica probleme de sănătate sau chiar riscul SIDS (sindromul morţii subite), potrivit unui studiu publicat în 2005, în revista Mental Retardation and Developmental Disabilities.
Alte studii mai recente arată că ţipetele bebeluşilor poartă amprenta limbii vorbite de părinţi. De exemplu, potrivit unei cercetări, nou-născuţii francezi plâng cu intensitate crescătoare, ţipetele fiind mai ascuţite către final, în timp ce plânsul micuţilor germani are o intensitate descrescătoare. Această variaţie este similară cu intonaţia limbii, ceea ce sugerează că cei mici îşi însuşesc elemente ale limbii chiar din faşă.
Aplicaţia pentru plânsetul copilului a fost concepută în funcţie de variaţia plânsului, iar principalul element al tehnologiei este un anumit tipar al ţipetelor, mai degrabă decât tonul sau intensitatea.
Totuşi, compania atrage atenţia că tehnologia este destinată părinţilor şi persoanelor care au grijă de copii, însă nu poate fi utilizată ca ajutor pentru medici.
”Bebeluşii nu plâng. Este principala lor formă de comunicare”, susţine medicul pediatru Jamie A. Freishtat, care este şi purtător de cuvânt al Academiei Americane a Medicilor Pediatri (American Academy of Pediatrics – AAP). Freishtat subliniază faptul că, în timp, părinţii îşi dau seama ce semnificaţie au anumite ţipete. Oricum, copiii ţipă diferit, aşa cum adulţii vorbesc diferit. ”Nu sunt sigur că, dacă aţi avea zece copii şi tuturor le-ar fi foame, aţi auzi acelaşi plânset de la fiecare”, mai spune Freishtat.
Hai să facem o probă. Copilul acesta din ce cauză plânge?
Sursa: MSNBC