Scandal la vârf: Activision în proces cu foștii șefi ai Infinity Ward
Succesul poate îmbrăca multiple forme, dar cea mai haioasă este cea cu strigături, urmată de un vechi obicei popular american: procesul. Este cazul lui Infinity Ward, divizia Activision care a produs cel mai mare succes de casă al anului trecut, Modern Warfare 2.
Președintele Infinity Ward, Jason West, și CEO-ul Vince Zampella au primit un neașteptat bonus la începutul acestei săptămâni, fiind dați afară de către cei de la Activision pentru „insubordonare”.
Enter: procesul, ale cărei baze au fost detaliate azi de avocații care îi reprezintă pe cei doi foști angajați ai Activision. Dar dincolo de comunicatul de presă, cei de la GameSpot au obținut o copie a procesului intentat de cei doi, care abundă în detalii cu mult mai picante decăt declarațiile oficiale.
„Acest proces este exclusiv și regretabil rezultatul uimitoarei aroganțe și nedisimulatei lăcomii a acuzatului Activision”, se arată în deschiderea documentului, inainte de orice alte detalii. Cei doi dezvoltatori acuză Activision de lansarea unei investigații fictive în legătură cu activitățile celor doi, cu scopul precis de a-i concedia și a eluda obligațiile contractuale, precum și plata drepturilor de autor, care urmează să înceapă la 31 martie.
Detaliind investigația care a dus la excluderea lor din companie, West și Zampella spun că Activision a refuzat să le dezvăluie motivul investigației, pe motiv că știu ei bine „ce au făcut și ce nu au făcut”, iar procedurile au inclus o „interogare” de șase ore într-o cameră de conferințe fără ferestre, ceea ce, dacă stăm să ne gândim, ar fi putut face parte dintr-un nivel al MW2.
În plus, cei doi susțin că Activision i-a interogat și pe alți angajați ai Infinity Ward „până la lacrimi” și le-au comunicat celor doi executivi că orice tentativă de a-i consola pe bieții angajați va fi considerată „insubordonare”, care este motiv pentru concediere. Tot insubordonare se consideră și invocarea dreptului la intimitate de către West și Zampella asumat de aceștia după ce li s-au cerut computerele personale, telefoanele și alte dispozitive de genul acesta.
Ca să n-o mai lungim, West și Zampella solicită 36 de milioane de dolari despăgubiri, plata viitoarelor drepturi de autor și a taxelor legale și o decizie judiciară privind dreptul lor la un control creativ asupra brandului Modern Warfare, precum și asupra brandului Call of Duty, după cum au fost convenite de aceștia cu Activision în 2008.
Ce o să iasă, rămâne de văzut, la fel ca și soarta lui MW3. Dar ceva tot se poate învăța de aici: nu este suficient să produci cel mai bine vândut joc din lume, dacă nu te pricepi un pic și la jocurile… de culise.
Sursa: GameSpot