Samsung Galaxy Tab: Nu-l mai lasi din mana [Review]

de: Victor Rizescu
10 11. 2010

In cazul in  care nu stiati, suntem in plin sezon al tabletelor. Daca inca mai aveti dubii, tin sa va lamuresc ca, pe zi ce trece, isteria mini computerelor portabile ia din ce in ce mai mare amploare. Asa se face ca auzim aproape in fiecare zi cate o noua stire, zvon sau fapt despre nu stiu ce producator american, chinez, japonez care se pregateste sa mai lanseze inca o noua mega, super, extra jucarie portabila buna la toate…

„Vinovati” de acest trend sunt nimeni altii decat cei de la Apple, care au innebunit o lume intreaga prin lansarea iPad-ului. Dar de atunci si pana in prezent, totul a luat amploare si parca toata lumea se invarte in jurul acestui nou gadget.

Asadar, daca tot e la moda, am zis sa vedem si noi mai de aproape minunea. Cu ajutorul celor de la Diverta, a trecut pragul redactiei noastre, noul Samsung Galaxy Tab. Daca si la ce ne poate fi folositor acesta vom decide in cele ce urmeaza, pe masura ce vom vedea de ce este in stare „micutul”…

Design si calitatea materialelor si a asamblarii:
Atat finisajele, cat si designul, sunt parca exact asa cum trebuie. Totul este la locul lui si nimic nu a fost uitat sau neglijat. Tableta este foarte bine inchegata, iar plasticul folosit este de cea mai buna calitate, astfel incat nu veti auzi nici un fel de zgomot nedorit, in timpul utilizarii.

Scos din cutie, device-ul arata foarte bine si se remarca prin simplitate, atat la nivelul functionalitatii, cat mai ales la design. Predomina formele rotunjite, care il fac extrem de ergonomic si usor de utilizat, in ciuda dimensiunilor destul de mari.

Un lucru destul de discutabil sunt culorile: negru total pentru partea frontala si alb pentru spate (sensibil la murdarie). Ambele parti sunt cat se poate de glossy, de unde tragem concluzia ca vom avea nevoie atat de husa cat si de o laveta speciala pentru indepartarea amprentelor si prafului.

De asemenea, trebuie atentie sporita la suprafata pe care va sta tableta, pentru ca aluneca destul de usor si se zgarie mult mai usor…

Butoanele nu sunt foarte multe, mai exact 4 frontale: back, home, meniu si search (touch) si doua pe laterala din dreapta: volum si blocare/inchidere. Tot aici, pe partea dreapta, se afla si cele doua slot-uri pentru cartela sim si cardul de memorie (microSD de pana la 32GB).

In partea de jos a Tab-ului sunt pozitionate ambele difuzoare, de o parte si de alta a mufei de conectare/incarcare.

Masurand 190,1 x 120,5 x 12 mm si cu o greutate de 380 de grame, noua jucarie Samsung este mult mai portabila decat celebrul iPad 242,8 x 189,7 x 13,4 si 730 de grame. Cu doar 3 inci peste Samsung i9000, Galaxy Tab-ul ar putea poza drept telefonul lui Ghita Muresan si cred ca nimeni nu ar avea ceva impotriva…

Telefonie si mesaje:
Acest nou device are ceva aparte, dar ceva care parca iti spune: „eu nu sunt facut sa fiu telefon…” Bineinteles ca odata cartela introdusa la locul ei, totul este cat se poate de evident poti suna, poti fi sunat, poti trimite SMS-uri, MMS-uri sau e-mail-uri, dar parca nu prea iti vine sa o faci… Probabil ca dimensiunea este de vina, pentru ca e ca si cum ai vorbi cu o rama foto digitala. Sa nu ma intelegeti gresit, acest Samsung nu trebuie tinut la ureche pentru convorbiri, pentru ca nici nu prea am fi avut cum sa facem acest lucru. Se poate vorbi la el cu ajutorul handsfree-ului oferit in pachet, prin conectarea la o casca Bluetooth sau cu ajutorul speaker-ului incorporat. Atunci cand initiezi orice apel, acest speaker se activeaza automat. Cu alte cuvinte, daca nu ai castile la tine si esti intr-un loc cu mult zgomot sau ai multe persoane in jurul tau, nu ai cum sa vorbesti pentru ca ori nu te auzi, ori te prea auzi…

Aceia care vor decide sa utilizeze tableta si pe post de telefon, nu au de ce sa se teama, pentru ca Samsung a inclus un modul GSM si 3G, ceea ce ii confera versatilitate si compatibilitate cu oricare din retelele GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 si 3G HSDPA 900 / 1900 / 2100 MHz.

La capitolul semnal, nu pot sa zic ca avem in fata un campion si asta pentru ca in Bucuresti nu am reusit sa am semnal full, decat afara sub cerul liber, in rest indoor mai mult de 2-3 liniute nu am vazut, ba chiar uneori am avut si surprize cu absenta totala a retelei…

Cele doua difuzoare si motorasul pentru vibratii sunt usor anemice, pentru ca daca ai Galaxy-ul aruncat in vreo geanta si cu vreo husa peste, nu prea ai sanse sa auzi de fiecare data cand esti cautat, nu mai vorbim de SMS-uri sau e-mail-uri primite.

Tastarea mesajelor vreau sa va spun ca este o adevarata placere, pentru ca tastele sunt suficient de mari si de bine conturate pe display, astfel incat nu ai cum sa gresesti, indiferent cat de mult te grabesti. Din cauza marimii, este un pic mai incomod sa tastezi in modul landscape (ai nevoie de degete destul de lungi), dar in timp acest mic incovenient dispare si te obisnuiesti…

Display si camera:
Avand in vedere numele device-ului, cat si pretul de vanzare, ma asteptam sa am placerea de a ma juca pe acelasi tip de display ca al Galaxy-ului I9000, adica un minunat super AMOLED… Din pacate, display-ul de 7 inci al tabletei este doar un TFT capacitiv, capabil de multi-touch. Este adevarat ca se vede bine la cei 600 x 1024 pixeli afisati (169 ppi), dar cele 16 milioane de culori parca sunt usor mai pale si mai lipsite de viata decat pe iPhone sau I9000. Probabil ca Samsung a ales varianta ceva mai practica din punct de vedere al costurilor, pentru ca un AMOLED de dimensiunea aceasta ar fi fost cu mult mai scump decat acest TFT…

Touchscreen-ul functioneaza fara probleme si ofera cursivitate in navigarea prin meniuri si nu numai. Multi-touch-ul este foarte bine implementat si raspunde prezent si fara intreruperi, ori de cate ori este nevoie. Mai mult ca sigur aceasta rapiditate si cursivitate in utilizare este sustinuta si de intreaga platforma hardware implementata de Samsung, precum si de zveltul Android 2.2 alias Froyo.

Despre camera foto/video nu sunt prea multe de spus, decat ca, pentru nu stiu ce motiv, producatorul a ales un senzor de doar 3 megapixeli cu autofocus. Cred ca au mers pe ideea: „decat deloc, mai bine…”. Cu alte cuvinte, fotografiile vor arata oarecum decent, la o rezolutie maxima de 2048×1536 pixeli. In ajutor vine si un blit cu LED si o interfata destul de bogata, imprumutata de la Galaxy I9000.

La capitoul inregistrare video, pot sa zic ca tableta se descurca mai bine, reusind sa inregistreze filme HD 720×480 pixeli in format MP4. Interfata camcorder-ului dispune si de cateva optiuni utile, precum filmarea cu sunet, iluminarea continua, balansul de alb sau aplicarea de efecte precum: negativ, sepia, alb negru. Prezenta camerei de pe fata, de 1,3 megapixeli ajuta la videotelefonie si cam atat, pentru ca pozele sunt aproape indescifrabile.

Multimedia:
Ai in mana un computer de 7 inci si 380 g. Ce faci cu el? Mai mult ca sigur nu il folosesti sa spargi nuci. Incerci sa-l faci cat mai util posibil si intre timp cauti sa te mai si relaxezi si sa uiti cam cat de multi bani ai dat pe jucaria asta…

Asa ca scoti cablul din pachet si il conectezi la calculator si… surpriza. Nu ai nici o sansa sa utilizezi Tab-ul, decat daca downloadezi softul Samsung Kies, pentru ca Windows 7, spre exemplu, nu vrea cu nici un chip sa il recunoasca direct. Cu alte cuvinte, „boala” celor de la Apple, dependenta de softul propriu, este extrem de contagioasa si Samsung a imprumutat-o fara nici o problema. Din aceeasi categorie face parte si cablul de conectare cu mufa proprietara, adica daca pleci de acasa trebuie sa iei si cablul in caz ca vrei sa te „pupi” cu vreun alt PC care nu dispune de wireless sau Bluetooth.

Dar destul cu palavrageala, daca vrei un adevarat inamic al plictiselii acesta este, fara indoiala, Samsung Galaxy Tab. Poti sa asculti muzica preferata, sa vezi un film sau sa te joci si, in acelasi timp, sa te bucuri de confortul a 7 inci de display.

Ca si player audio, Tab-ul isi face bine datoria, sunetul fiind unul de calitate, mai ales pe niste casti ceva mai bune decat handsfree-ul din pachet. Totusi, nu te astepta la calitatea specifica iPod-urilor, pentru ca nu e cazul. Muzica, desi se aude clar, mi s-a parut ca nivelul volumului este destul de mic, atat in casti, cat si pe speaker, iar basii se cam lasa asteptati. In medii aglomerate (autobuz, metrou) o sa ai ceva probleme de auditie. Basul se mai aranjeaza putin din egalizator, dar orice presetare ai face dupa ce scoti castile, tableta te anunta ca nu suporta acea setare si pe speaker. Exista o optiune 5.1 care ajuta oarecum, dar mai mult la filme. In rest, player-ul audio este cat se poate de simplu si intuitiv si iti va permite sa faci cam tot ce vrei: sa organizezi, sa cauti, sa creezi playlist-uri…

Ca video-player tableta nu se incurca cu jumatati de masura si are suport nativ pentru DivX Full HD. Cand incerci sa transferi un format mai putin prietenos, esti avertizat ca nu o sa-l poti vedea. Oricum, am incercat si MKV-uri, iar dupa ce MyFree Codec s-a instalat automat, totul a mers ca uns si cei 7 inci s-au transformat in cel mai cool player.

Din pacate, daca vrei sa vezi continutul de pe device pe un ecran ceva mai mare trebuie sa iti achizitionezi un dock special pentru video out. In vizionarea filmelor pe Tab, fara casti, o sa te nemultumeasca sunetul destul de slab din difuzoare si amplasarea lor nu foarte inspirata in partea de jos a telefonului. Chiar daca sunt doua, pus in landscape device-ul se aude doar din partea dreapta intr-un mod care suna ca cel mai ciudat mono auzit vreodata. Concluzia: pentru multimedia aveti nevoie neaparat de o pereche de casti pe masura, iar daca sunt stereo, Bluetooth si au si microfon inseamna ca nu va mai lipseste absolut nimic…

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie:
Avand in vedere configuratia tabletei, procesor SC5C110 la 1 GHz, accelerator grafic PowerVR SGX540 si memoria RAM de 512 MB, sistemul de operare (Android Froyo) ruleaza fara nici cea mai mica problema. Timp de o saptamana, Tab-ul s-a comportat exemplar si nu a dat semne de oboseala prin incetinire sau blocare. De asemenea, multi tasking-ul este incredibil. Poti oricand sa vezi cate programe ai deschise si ce resurse „mananca” fiecare si sa opresti ce proces ti se pare in plus din task manager.

In rest, meniurile specifice Android iti vor oferi cam tot ce iti trebuie, odata ce te obisnuiesti cu aranjarea si utilizarea functiilor.

Din punct de vedere al conectivitatii, Galaxy Tab-ul are de toate pentru toti: conexiune USB 2.0 prin mufa proprietara, Bluetooth 3.0 cu suport A2DP si Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n). Asadar, oriunde ai fi poti sa te conenctezi cu oricine, fara prea mari batai de cap.

Memoria interna, in cazul de fata 16 GB, este oarecum suficienta pentru utilizatorii de rand, dar atentie la filmele MKV care ocupa ceva mai mult. O problema destul de suparatoare este viteza de transfer pe cablu. Am vrut sa transfer un MKV de 9 GB sa vad cam ce stie video player-ul dar am renuntat, pentru ca imbatraneam langa el. Mai jos aveti un test de viteza pe USB ca sa va dati seama despre ce vorbim.

Bateria, desi este pe marimea jucariei, adica masoara nici mai mult nici mai putin de 4000 mAh, autonomia nu pot sa zic ca este iesita din comun. Oricum nici nu prea ar fi avut cum, avand in vedere imensitatea de display si toate functiile incorporate.

Samsung declara ca micutul reuseste sa ruleze 7 ore de film, 16 ore de convorbiri si vreo 1500 de ore in standby. In teste am reusit sa stoarcem aproape trei zile cu un film vazut, muzica ascultata cam 3 ore, navigare intensiva atat pe web (Wi-Fi), cat si prin meniuri, un drum prin Bucuresti cu ajutorul GPS-ului si vorbit prin Bluetooth cam 3 ore. Pentru o incarcare completa, a fost nevoie de 4 ore de conexiune cu priza. Cam multicel, avand in vedere ca prin USB device-ul nu se si alimenteaza. Pentru specificatiile complete, puteti arunca un ochi aici.

Navigare WEB si Navigaţia GPS:
Senzitivitatea si diagonala ecranului, fac din Tab un gadget „nascut” pentru navigarea pe internet. In plus, suportul pentru Flash si browserul complet te determina sa nu mai vrei sa lasi tableta din mana si cu atat mai putin sa te intorci la Laptop sau PC.

Pentru GPS, exista preinstalat Google Maps, care isi face treaba, dar cu limitarile de rigoare (ghidarea vocala…). Ar fi fost interesanta o aplicatie ceva mai specifica, dar mai mult ca sigur aceasta va putea fi descarcata din Android Market.

Semnalul de la sateliti este identificat destul de usor (1-2 minute), depinde foarte mult de cat de acoperita este zona si daca sunteti in miscare. Un oarecare inconvenient ar fi marimea si faptul ca momentan nu exista un suport pentru parbriz, asa ca s-ar putea sa ai nevoie de un copilot care sa tina gadget-ul…

Aplicaţii:
Asa cum ne-a obisnuit, Android-ul vine cu de toate, de la e-mail, retele de socializare, calendare si playere, la optiuni multiple de cautare si organizare, atat a datelor, cat si a informatiilor de pe internet.

Cateva aspecte aparent banale, dar care totusi mi-au atras atentia, ar fi absenta calculatorului si a radioului si faptul ca alarma, odata stabilita, nu va suna in cazul in care inchizi tableta. Mi-ar fi placut sa vina instalat si cu ceva jocuri sau aplicatii mai putin obisnuite, dar se pare ca pentru acestea va trebui sa cautam in Market-ul Android… Exista ceva probleme legate cu rezolutia de 1024×600, dar Tab-ul se adapteaza prin introducerea de dungi negre in jurul aplicatiei pentru o afisare cat mai naturala.

Concluzii:
Ca si telefon, noul Samsung Galaxy Tab este doar un frate cu ceva steroizi la bord, al celebrului Galaxy I9000. Ca si tableta, pare a fi concurentul perfect al iPad-ului. Luate impreuna, asa cum si vin de fapt, reprezinta un gadget pe cinste, care reuseste sa indeplineasca cu succes majoritatea sarciniilor de zi cu zi. Cine si-ar fi inchipuit ca, in 380 de grame, vei putea avea cam tot ce iti trebuie pentru a comunica, a inteactiona si a fi conectat la realitate, oriunde si oricand?

In mainile unui businessman acest device este o adevarata mana cereasca, pentru ca nu va mai trebui sa care in deplasari o geanta intreaga de „scule IT”. Pentru orice pusti sau gadget freak, reprezinta jucaria perfecta de care nu se va mai dezlipi decat atunci cand va trebui incarcata.

Pana aici toate bune si frumoase, dar trebuie sa avem in vedere si pretul, care momentan este exagerat de mare (cel putin la noi pe piata >3000 lei). Este ceva mai scump decat mai marele sau concurent iPad-ul, dar mai mult ca sigur asta se datoreaza functiilor in plus, faptului ca abia a fost lansat si portabilitatii crescute…

Daca il analizam raportandu-ne strict la utilitate si performanta, Tab-ul este mult prea mare pentru un telefon si mult prea scump pentru a inlocui un laptop. Este perfect adevarat ca un netbook sau un notebook nu este atat de cool si de catchy precum aceasta mica minunatie tehnologica, dar pe de alta parte pot fi mult mai utile si performante atunci cand vrei sa faci si altceva decat o simpla navigare pe internet…

In concluzie, Samsung Galaxy Tab reprezinta, cel putin momentan, alegerea numarul unu a oricarei persoane care stie la ce sa se astepte de la o tableta si care ii va aprecia cu siguranta functiile multiple si mai ales portabilitatea incredibila.