Philips 225BL2: monitorul care face prezenta [Review]

de: Dan Serbanescu
24 09. 2010

Inca de cand am bagat in priza pentru prima oara monitorul Philips 225BL2 ceva straniu a inceput sa se intample. Parca tot auzeam, venind din directia generala a monitorului, sound-ul acela depeshist cu “I feeeeeel you”. Zic “mda, vecini nostalgici”, pentru ca in final sa descopar ca tot de la monitor venea. Pentru ca 225BL2 este primul monitor LED din lume cu un PowerSensor, care activeaza monitorul la setarile normale doar atunci cand il simte aproape pe utilizator, in rest reducand luminozitatea ecranului la un nivel ce permite economii de energie de pana la 70%.

Eco pare sa fie cuvantul cheie in orice caracterizare a acestui produs, care pe langa reducerile semnificative de consum energetic este certificat EPEAT GOLD (creat din materiale non-toxice si cu impact redus asupra mediului si emisiei de gaze de sera, ma rog, stiti povestea), display-ul nu contine mercur, un buton fizic poate deconecta complet aparatul de la reteaua de curent, deci consum zero cand nu-l folosesti, iar in stand-by consuma doar 0,1 W.

Dar, cu toata constiinta ecologica de care au dat dovada inginerii Philips, ei nu au facut nici un compromis la capitolul calitatii imaginii, la care de obicei display-urile Philips exceleaza. In acest caz avem un display iluminat uniform cu LED-uri ceea ce genereaza imagini cu un colorit reprodus foarte fidel. Display-ul beneficiaza si de aportul tehnologiei exclusive Philips SmartImage, care analizeaza tipul de continut redat si optimizeaza in consecinta performanta display-ului. Poti alege foarte usor unul dintre modurile de redare Office, Photo, Movie, Game, Economy, in functie de gen de aplicatie folosesti, iar SmartImage va ajusta dinamic contrastul, saturatia culorilor si claritatea imaginilor si a clipurilor video. Dar chiar si cu SmartImage pe off, monitorul afiseaza imagini foarte OK.

Sistemul de meniuri simplu si intuitiv releva un minimalism in care Philips a atins de mult rangul de maestru. Sistemul de control SmartTouch are iconite inteligente si sensibile la atingere, care inlocuiesc obisnuitele butonase. Acestea raspund foarte bine la atingere si stralucesc pentru a-ti indica rezolvarea unei comenzi. Sistemul este aplasat central, pe latura de jos, sub sigla.

Un mic detaliu pe care l-am apreciat este acela ca la fiecare pornire a monitorului are loc un mic proces de autoajustare a imaginii.

Philips 225BL2 include si un foarte util hub USB, prin intermediul caruia se pot conecta comod tot felul de dispozitive USB, cu exceptia celor ce necesita o alimentare separata, pe care monitorul nu o poate asigura. Chiar si asa, raman o multime de dispozitive dintre cele mai utile ce pot fi conectate fara nici o problema.

O alta dotare aproape neobservabila a acestui monitor o reprezinta perechea de boxe audio de inalta calitate incorporata, care este atat de supla incat incape in partea de jos a monitorului fara a ingrosa prea mult cadrul.

Nu in ultimul rand, designul este un element la fel de interesant. Eu l-as pozitiona undeva la limita minimalismului, intrucat nu este un simplu paralelipiped monolitic. Elementele constructive din partea de jos, mai precis boxele si zona senzorilor de control, unde intotdeauna ramane aprinsa o linie care iti permite sa te prinzi imediat unde trebuie sa atingi sa ajungi la senzori, introduc o mica variatie pentru ochi, fara a incarca insa aspectul general al acestui monitor, care ramane unul minimalist.

Display-ul are o diagonala de 22 de inci (55,9 cm), iar pozitia sa poate fi ajustata in plan orizontal sau vertical in unghiuri impresionant de mari (mai ales in plan vertical cand aproape ca ajungi sa vezi conectorii din spate, atat de mult poate fi miscat), dar si reglata pe inaltime, pentru o vizionare optima. Calitatea imaginilor redate este foarte buna, atat in regim SmartImage, cat si cu acest sistem oprit, cum de altfel am folosit monitorul majoritatea timpului. Profunzimea negrului impresioneaza si asta are efect si asupra calitatii contrastului, care mi s-a parut excelenta. Cel mai spectaculos efect l-am vazut in filme si jocuri, unde profunzimea negrului schimba radical calitatea imaginilor.

In general, din toate punctele de vedere acest monitor mi se pare unul reusit, dar are si un mare minus, mai ales ca are si boxe incorporate: lipsa unei conexiuni HDMI, care mi se pare ca il trage nemeritat de mult in jos. Este drept ca are VGA si DVI, ceea ce pe partea de imagine este echivalent calitativ cu HDMI, si poate aduce sunetul prin cablu USB, deci, pana la urma daca te incapatanezi si nu te deranjeaza un cablu in plus, poti avea calitatea imaginii oferite de HDMI, dar mai eleganta mi s-ar fi parut o solutie minimalista, cu un singur cablu.

Philips 224BL2 este un monitor excelent, iar tehnologia LED a fost implementata de inginerii Philips de o maniera rar intalnita din punct de vedere al luminozitatii si contrastului si poate ca asta te poate face sa treci cu vederea lipsa unei conexiuni HDMI, care complica mult conectarea, spre exemplu, a unei console de jocuri, daca nu ai si adaptorii potriviti. Dincolo de asta nu am ce-i reprosa si timpul pe care l-am petrecut in compania acestui monitor a fost deosebit de agreabil.