NVIDIA ION: netbook la puterea a zecea [Review]
Dacă îți dorești un computer compact, portabil, care consumă puțin și nu intenționezi să-ți scrii memoriile, pentru că asta s-ar putea dovedi cam incomod pe o tastatură de dimensiuni reduse, atunci probabil că vrei un netbook, chiar dacă nu știi asta. Dar e foarte posibil să te alegi până la urmă cu un laptop, nu tocmai compact, mai scump, mai greu și mai „gurmand”, pentru că îți oferă în plus posibilitatea de a vedea un film, eventual în HD, și poate reușești să te și juci cu el, dacă reduci corespunzător nivelul detaliilor din joc.
Raționament corect, întrucât majoritatea netbook-urilor vin într-o configurație foarte asemănătoare – procesor Intel Atom și grafică integrată, de regulă un chip Intel 945G – și au cam aceleași performanțe. Care performanțe sunt extrem de limitate și nu vor permite rularea decentă a unor aplicații care solicită intensiv sistemul grafic al computerului.
Dar de la apariția lui NVIDIA ION, cel mai performant procesor grafic destinat PC-urilor cu procesor low-power, lucrurile s-au cam schimbat în lumea netbook-urilor, performanțele crescând de până la 10 ori, comparativ cu sisteme similare, dar cu grafică integrată. Practic, fără a rezolva toate problemele netbook-urilor (tastatura cu dimensiuni reduse rămâne, iar display-urile de 10 inch nu oferă prea mult spațiu), procesorul ION transformă un portabil cu performanțe foarte limitate într-o experiență premium, similară cu cea oferită de multe dintre laptopuri.
ION, care este de fapt un brand pentru chip-ul grafic MC79 al lui NVIDIA (adică același GeForce 9400M care echipează noile Macbook-uri) suportă grafică DirectX10, cu opțiuni avansate de conectare la display-uri digitale, via HDMI. Dacă un netbook echipat cu Intel 945G nu era capabil să ruleze un film high-definition 720p, ION rulează fără probleme video full HD la 1080p, cu audio de înaltă fidelitate 7.1. Tehnologia NVIDIA CUDA este folosită pentru accelerarea celor mai solicitante aplicații, mergând chiar până la video encoding, termen pe care până acum nu aveai de ce să-l întâlnești într-un text referitor la un netbook. În plus, ION este perfect optimizat pentru a rula toate caracteristicile vizuale premium din Windows Vista și Windows 7, pe scurt – interfața Aero. E drept că am întâlnit și netbook-uri obișnuite care rulau Aero, dar prea multe alte chestii în plus nu puteau rula în paralel, iar viteza sistemului era simțitor redusă.
Dimensiunile mici ale unui procesor ION au permis integrarea sa în diverse dispozitive, de la laptopuri, la netbook-uri, PC-uri foarte mici și sisteme all-in-one. Am avut ocazia de a testa două dintre posibilele „încarnări” ale platformei ION: Acer Aspire Revo, un așa-numit nettop – un PC revoluționar de mici dimensiuni, care poate fi montat chiar și în spatele unui monitor LCD, și un netbook pe care producătorii l-au botezat mini notebook, Point of View Mobii ION mini. Să le luăm pe rând.
Acer Aspire Revo
Faptul că este un nettop îl plasează pe Revo, încă de la început, în aceeași categorie cu netbook-urile, adică în zona calculatoarelor construite special pentru a naviga pe internet. Așa că nu vei deschide cutia cu sufletul la gură, anticipând o explozie de pixeli și o experiență multimedia impresionantă. Mai ales că știi că este echipat cu un Atom 230 single core, care este un procesor eminamente lent, dar după ce îl scoți din cutie și începi să-i numeri porturile te vei mai liniști un pic. Pentru că are ieșire HDMI cu audio 7.1 full HD, wireless N (pentru streaming video), șapte porturi USB, card reader și eSATA. De montat nu e o problemă, tot ce ai de făcut este să conectezi cablurile. După care vine un moment nu tocmai amuzant, când încerci să-l pornești. Butonul, amplasat șic pe unul dintre colțuri, te face să crezi că funcționează precum o clapetă și, dacă vei apăsa pe el așa cum ai apăsa pe clapeta „Play” de la un casetofon, nu se va întâmpla nimic. Treaba poate deveni frustrantă după repetate încercări, până vei apăsa pe mijlocul butonului, absolut perpendicular, și vei avea surpriza să pornească așa cum te-ai fi așteptat din prima. Un inconvenient minor, dar dacă ești mai impulsiv din fire ai putea suna nervos la magazin sau chiar mai rău.
În fine, odată ce te-ai prins cum se pornește, te vei trezi într-un Vista Home Premium, capabil să ruleze Aero. Duce, de asemenea, și Windows 7, dar nu te aștepta la viteze prea mari. Aplicațiile nu pornesc tocmai instantaneu și multitaskingul face și el ce poate, așa că ar fi recomandat să faci un singur lucru la un moment dat. După ce ai pornit browserul vei obține o experiență pe Web în limite normale, câtă vreme nu încerci să rulezi video HD prin streaming de pe YouTube, de exemplu. Și asta pentru că nici Flash și nici Silverlight, cele două principale medii care rulează video pe web, nu folosesc pentru moment accelerare grafică (există o versiune beta a playerului Adobe Flash cu accelerare GPU și la Silverlight opțiunea e dezactivată implicit), deci un astfel de conținut va solicita procesorul sistemului, care, cum spuneam, este lent.
Dar vine și momentul în care zâmbetul îți va reveni pe figură, atunci când încerci să rulezi multimedia dintr-o sursă locală. Abia acum vei vedea ce știe să facă procesorul ION, care poate rula filme Blu-ray foarte lin și fără vreo problemă. Este meritul tehnologiei CUDA și al suportului Pure Video HD, care degrevează procesorul Atom de sarcina de a rula un volum de date considerabil, chestie pe care, în configurațiile standard ale netbook-urilor, pur și simplu nu o poate face. Dacă un film codat DivX sau Xvid pe un netbook obișnuit ține procesorul Atom foarte sus, aproape de gradul de utilizare 100%, pe ION vei constata că și atunci când rulezi filme HD, inclusiv 1080p, rareori sare spre 25%, și cu un consum mult mai mic de memorie a sistemului.
Aplicațiile care suportă accelerare grafică, cum ar fi Google Earth, vor rula acceptabil pe Revo, și chiar și jocurile mai recente se pot juca în condiții OK, dacă reduci corespunzător nivelul de detalii și rezoluția (1024×768 cu grafica pe low ar trebui să meargă cam pentru orice joc, inclusiv solicitantul Crysis).
Dar Revo nu este un sistem pe care ți-l cumperi pentru că vrei calculator, sau, mai mult, calculator pentru jocuri. Cel mai adecvat scenariu de utilizare la care mă gândesc ar fi pe post de calculator atașat sistemului Home Cinema din sufragerie, mai ales că designul carcasei arată foarte bine. Vei avea posibilitatea de a naviga fără probleme pe Internet de pe TV, de a rula filme, inclusiv HD, fie de pe hardul intern al sistemului, fie de pe un hard extern și chiar ai putea rula jocuri pe televizorul familiei, mai ales dacă îți cumperi pachetul de gaming, care conține, pe lângă mouse și tastatură USB, un controller 3D.
Fiind un nettop, autonomia bateriei nu reprezintă o problemă, pentru că îl vei alimenta în permanență, iar dacă prețul, care oscilează în jurul a 1.300 de RON (1.600 RON cu gaming pack), nu ți se pare mare, ai de-a face cu o soluție PC perfect integrabilă în sistemul de divertisment din sufragerie.
Specificații tehnice:
Placa de baza: NVIDIA ION
Retea: Gigabit Ethernet LAN 10|100|1000
Procesor: INTEL 1,60 GHz Atom N230, FSB 533MHz MHz, memorie cache 0.5Mb
Memorie: 2048 MB DDR2
Placa video: NVIDIA GeForce 9400 256 MB
Placa de sunet: High Definition audio 7.1 canale
Hard-disk: 160 GB
Porturi: 1 x DC-in, 1 x VGA, 6 x USB 2.0, 1 x LAN, 1 x Microphone, 1 x eSATA, 1 x HDMI
Sistem de operare: Windows Vista Home Premium
Dimensiuni: 192 x 192 x 36 mm
Greutate: 0,3 kg
Să întoarcem foaia!