Nokia X6: un upgrade cu pretenții [Review]

de: Victor Rizescu
09 04. 2010

 

A trecut Paștele și, pe lângă cozonaci, ouă roșii, drob, sarmale și alte bunătăți, iepurașul a venit și cu un Nokia X6, varianta nouă, cea cu memorie de 16GB, numai bună pentru un review PlayTech.

Dacă în urmă cu ceva timp ne-am jucat cu două modele Nokia care erau pur și simplu telefoane, a venit vremea să ne jucăm cu un model ce se anunță a fi un „super telefon”.

Cât de super și din ce puncte de vedere, rămâne să stabilim pe parcursul acestui review.

Design și calitatea materialelor/asamblării:
De cum îl scoți din cutie, Nokia X6 se remarcă prin forma ușor neobișnuită, un design simplist fără prea multe detalii, fără forme rotunjite, simplu și curat… Poate prea simplu și exagerat de pătrățos, dar acum depinde de gustul fiecăruia…

Materialul folosit la fabricarea telefonului este un plastic plăcut la atingere și de o calitate medie. Fața telefonului, în principal display-ul, este acoperită cu sticlă, iar conform spuselor celor de la Nokia acesta are o suprafață rezistentă la zgârieturi (nu am avut cum să testăm acest aspect, din motive lesne de înțeles…).

La o simplă utilizare sau privire mai atentă își fac apariția anumite aspecte mai puțin plăcute legate în principal de calitatea fabricării.

Capacul bateriei, este deja celebru pentru că Nokia observ că îl adoptă la tot mai multe telefoane…O bucățică de plastic extrem de subțire, care se mișcă în și din toate părțile, provocând zgomot și care la un eventual impact nu va proteja în nici un fel telefonul, dat fiind sistemul rudimentar de prindere (niște cleme „anemice”).

În partea de sus și de jos a feței telefonului există niște spații de asamblare „adevărate șanțuri” care cred că au fost „special proiectate” pentru acumularea prafului…

Dar cel mai enervant dintre toate mi se pare butonul de blocare și deblocare a tastaturii/display-ului, care este poziționat pe laterala din dreapta și care cred că folosește un sistem pe bază de arc sau ceva de genul. Cert este că acesta are un joc incredibil și la cea mai mică mişcare a telefonului se aude cum „dansează” sus-jos.

Pe partea stângă este poziționat un slot, dar nu pentru carduri de memorie, ci pentru cartela SIM, fapt destul de ciudat și total lipsit de utilitate, pentru că odată cartela introdusă nu mai poate fi scoasă decât după înlăturarea bateriei… Cu alte cuvinte acest slot, aparent de acces rapid, nu își justifică în nici un mod existența…

Din punct de vedere al dimensiunilor, X6 este un telefon nici prea mare dar nici mic, cu 111×51×13,8 mm și o greutate de 122 de grame se încadrează în limitele normale dar liniile exagerat de drepte îl fac să pară ușor butucănos. După cum se poate observa și din poze, telefonul testat de noi este varianta pe negru, dar acesta poate fi cumpărat și în alte culori: alb/galben și alb/roz

Telefonie și mesaje:
Nokia X6 este un telefon 3G capabil să funcționeze atât în rețele GSM/EDGE 850/900/1800/1900 cât și WCDMA 900/1900/2100.

Cât despre recepția semnalului și calitatea sunetului în convorbiri, noul model de la Nokia se descurcă fără probleme. Testat în București, a făcut față cu brio variațiilor de semnal de prin oraș și nu a dezamăgit prin întreruperea convorbirilor decât în cazuri extreme (la metrou).

Difuzoarele plasate pe laterala stângă, sună suficient de tare încât telefonul să se facă auzit cam de oriunde, din buzunar sau chiar de pe fundul vreunei genți… Nu același lucru îl pot spune și despre alerta prin vibrații care este oarecum discretă, abia dacă se face simțită…

Ajungem și la capitolul mesaje…întâi de toate trebuie să precizăm că acest telefon este cu touchscreen capacitiv, adică are o sensibilitate crescută față de modelele precedente cu ecran rezistiv. Cu toate acestea, scrierea mesajelor pe X6 necesită timp de acomodare și răbdare…cu alte cuvinte decât să trimiți mesaje, mai bine suni…

Tastatura afișată pe ecran fie în modul portrait, fie landscape, are butoanele suficient de mici încât să le apeși de cele mai multe ori greșit… Cu alte cuvinte dacă ești un fan înrăit al sms-urilor trebuie să ai în vedere faptul că acuratețea mesajelor scrise este invers proporțională cu grosimea degetelor…

Display și cameră:
Mai mult ca sigur, piesa de rezistență a telefonului o reprezintă display-ul imens de format 16:9, 3,2inchi cu o rezoluție de 640×360 pixeli și capabil să reproducă până la 16 milioane de culori. Dar noutatea nu este reprezentată de mărimea sau acuratețea imaginilor afișate, ci de tipul de touchscreen folosit. După cum spuneam și mai sus, X6 este primul telefon Nokia care utilizează ecranul tactil capacitiv. Această tehnologie a fost implementată odată cu iPhone-ul celor de la Apple și are o serie de avantaje ce merită a fi menționate. Față de ecranul rezistiv care răspunde în funcție de presiunea aplicată (cu degetul, unghia sau stylus-ul), cel capacitiv este mult mai sensibil și reacționează doar la atingerea directă cu degetul, fără mănuși (datorită încărcării cu electroni). De asemenea, doar touchscreen-urile capacitive sunt compatibile cu implementarea sistemului multi-touch adică controlul multi-gestual al anumitor funcții (zoom cu două degete etc.).

În cazul modelului de față, cei de la Nokia nu au implementat sub nici o formă acest multi-touch, dar sperăm că pe viitor vor fi dezvoltate aplicații care să vină în ajutorul utilizatorilor.

Cu toate că dispune de un model superior de display, X6 nu este atât de exact și rapid pe cât ar trebui, adică de câteva ori am accesat submeniurile și am avut de așteptat până le-am și văzut… La fel și în cazul scrierii mesajelor sau pentru scroll…

Datorită accelerometrului incorporat, ecranul trece în modul landscape de fiecare dată când poziția telefonului o cere, dar ce mi se pare ciudat că pentru aceasta, telefonul are nevoie de aproximativ o secundă, timp în care display-ul este practic închis…

Senzorul de lumină își face bine treaba, display-ul fiind lizibil atât la interior cât și la exterior în lumina directă a soarelui, singurul obstacol îl reprezintă zecile de amprente care trebuiesc șterse constant pentru că altfel nu vedem decât o armată de degete…Una peste alta, „gigantul” de 3,2 inch este perfect pentru filme, imagini, browsing și navigație

Camera foto/video se încadrează oarecum în trend-ul actual fără să aducă nimic nou sau deosebit față de alte modele anterioare. Altfel spus X6 a împrumutat camera de N97, adică are 5 Megapixeli, autofocus și un bliț dual LED. De apreciat totuși viteza de procesare a imaginilor, de la o instantanee la următoarea fiind necesare doar 2-3 secunde. Mai jos aveți câteva exemple de imagini prin comparație cu mai vechiul N95 8Gb care dispune de o cameră similară.

Poze Nokia X6:

Poze N95 8GB

Cât despre capacitățile de înregistrare video, X6 trage filme cu o rezoluție maximă de 640×480 la 30 de fps, adică mpeg4 fără limitare până umple memoria de 16 GB. O opțiune interesantă este că lumina de asistare la filmare (de culoare roșie) poate fi oprită și pornită doar la nevoie.

Multimedia:
Fără îndoială X6 ar trebui să exceleze din plin la acest capitol și o și face într-o oarecare măsură. Practic dispune cam de tot arsenalul necesar pentru omorârea plictiselii într-un mod cât mai elegant cu putință, dar fără să aducă prea multe noutăți.

Ca player audio, telefonul își face datoria din plin, fiind capabil să redea muzică în formatele: MP3, SPMidi, AAC, AAC+, eAAC+ și WMA. Memoria de 16 GB poate să înghită fără probleme discografii întregi, iar handsfree-ul WH-701 oferă  calitate și claritate sunetului. După părerea mea atât în difuzoarele telefonului cât și în căști ar fi fost ideală ceva mai multă putere, dar oricum X6 poate înlocui orice player dedicat atâta timp cât nu avem de-a face cu prea mult zgomot de fond. De precizat că mufa standard este un jack de 3,5 mm care permite conectarea la orice tip de căști audio…

Toate bune și frumoase, dar să presupunem că avem aproape 16 GB de muzică în telefon, ce ne facem cu cei de la Nokia care au considerat că funcția de căutare nu este necesară așa că aceasta lipsește cu desăvârșire. Poți să aranjezi melodiile în funcție de autor, dar ce te faci dacă ai vreo 300 de la aceeași formație?

Player-ul video (RealPlayer) este și el util atâta timp cât nu vrei să vezi filme avi, pentru că deși pe ecranul telefonului ar fi minunate, acesta nu știe să le redea decât dacă le convertești în unul din formatele: MPEG4-SP, MPEG4-AVC sau WMV9. Este adevărat că  sistemul de operare permite instalarea de software capabil să redea fișiere Xvid sau DivX, dar scos din cutie, telefonul nu prea poate fi folosit pe post de player video portabil…Tot din categoria: „de ce nu seamănă X6 cu un gadget special pentru filme”, face parte și faptul că accelerometrul permite rotirea ecranului doar într-o singură parte (pe stânga), exact una din părțile pe care telefonul nu știe să stea de unul singur. Cu alte cuvinte dacă vrei să te bucuri de filmele preferate pe minunatul display de 3,2 inch, după ce cumperi acest telefon, trebuie să cumperi/cauți cel puțin două aplicații: un player DivX și un program care să mute afișajul în landscape pe partea dreaptă…Radioul este și el prezent, iar recepția este impecabilă, odată handsfree-ul conectat dacă nu ai muzică suficientă în 16 GB poți oricând să asculți posturile preferate, stereo și cu RDS…

O aplicație care teoretic ține de aria multimedia este Playlist DJ care pretinde că îți organizează muzica în funcție de starea de spirit, dar pentru acest proces super „inovativ” are nevoie de internet ca să catalogheze melodiile… Sunt curios dacă găsește informații în Music Store despre creațiile maneliștilor autohtoni pentru că altfel Nokia va pierde cotă de piață la noi…

Meniuri, conectivitate, memorie și baterie:
Nokia X6 dispune de un procesor ARM 11 de 434 MHz și 128 MB RAM, pe care le folosește pentru rularea sistemului de operare, Symbian versiunea 9,4. Telefonul se comportă destul de bine la navigarea prin meniuri, submeniuri și aplicații, dar uneori are tendința de blocare și după ce deschizi mai multe meniuri trebuie să insiști cu unele comenzi sau să aștepți câteva secunde…

Meniurile sunt specifice seriei S60 ediția a 5-a și sunt destul de intuitive, dar nu pot să afirm că excelează la capitolul user friendly. Cu alte cuvinte, ai nevoie de ceva timp ca să te acomodezi cu poziționarea aplicațiilor și a funcţiilor în cadrul meniurilor și submeniurilor. Spre exemplu, am încercat să introduc o melodie primită prin Bluetooth în playlist și, sincer să fiu, nu am reușit sub nici o formă, așa că după încercări repetate m-am lăsat păgubaș…

Dacă meniurile sunt cât de cât ok, cel mai ciudat mi se pare modul de accesare a acestora, adică tot ce este submeniu necesită două atingeri (două click-uri), odată selectezi și abia după accesezi. Confuzia ia naștere din faptul că îți este imposibil să înveți când să dai un click și când două și uite așa ajungi să bâjbâi și să utilizezi telefonul cu viteza melcului adormit…

La capitolul conectivitate, X6 are cam tot ce îi trebuie: conexiune pe micro USB 2.0, Bluetooth 2.0 cu suport EDR, conector audio-video prin mufa jack de 3,5mm și, nu în ultimul rând, Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) cu suport pentru majoritatea standardelor de securitate: WEP, WPA, WPA 2.

Cât despre memoria internă, telefonul se laudă cu 256 Mb pe disc C și aproape 16 GB pe disc D. Dacă în trecut la modelele cu memorie internă te plictiseai până încărcai 1-2 GB de muzică, filme sau aplicații, se pare că cei de la Nokia au rezolvat această problemă și cei 16 GB pot fi umpluți într-un timp relativ acceptabil. Mai jos aveți prezentate vitezele de scriere și citire.

 

Toate aceste funcții au nevoie de energie, iar acumulatorul Li-Ion BL-5J de 1320mAh face față cu brio consumului. Cei de la Nokia prezintă niște cifre impresionante:
– convorbiri GSM/WCDMA: 11 ore și 30 de minute/6 ore
– în regim de așteptare GSM/WCDMA: 420 ore/450 ore
– redare video: 3 ore și 30 de minute
– redare audio: 35 de ore

În teste, Nokia X6 a rezistat aproape 3 zile în condiții de utilizare maximă: vorbit, ascultat muzică, navigare prin Wi-Fi, transfer de fișiere, ceva jucat și „plimbări” intensive prin meniuri.

Navigare WEB și GPS:
Navigarea WEB este ușor îngreunată de absența multi-touch-ului și de faptul că ecranul deși are 3,2 inch este mult mai înalt decât lat și oricum ai întoarce telefonul tot ești nevoit să folosești zoom-ul în browser…

Despre GPS, este important să spunem că cei de la Nokia s-au hotărât în sfârșit să ofere gratuit accesul la hărțile OVI, împreună cu ghidajul vocal și informațiile din trafic. Orașul este destul de bine cartografiat la nivel de număr de stradă ceea ce recomandă folosirea telefonului în cazul în care aveți adresa exactă de destinație. Singura problemă constă în faptul că X6 reușește destul de greu să se conecteze la sateliți… Înăuntru, nu aveți nici o șansă să prindeți semnal și cam la fel dacă sunteți în mişcare…Trebuie să așteptați cuminței, într-o zonă deschisă și fără să vă mișcați prea mult, conectarea ca mai apoi să porniți la drum cu mașina sau pe jos…

Aplicații:
Gama de aplicații preinstalate nu este una ieșită din comun: calculator (simplu fără cel științific), convertor (valutar, de mărimi, distanțe și altele), un dicționar englez-englez, o aplicație specifică pentru GPS (indică poziția și coordonatele), o aplicație care permite fixarea setărilor de conexiune, aplicația Switch care permite sincronizarea cu alte telefoane compatibile în vederea transferării contactelor și agendei de lucru, alarma, hărțile preinstalate OVI, înregistrarea audio și notele.

Nokia X6 vine cu 3 jocuri preinstalate: Asphalt 4, Dj Mix Tour și Spore, dar bineînţeles există și alte titluri mai mult sau mai puțin interesante care pot fi oricând cumpărate și instalate…

Plusuri:
+ display touch capacitiv de 3,2 inch cu suprafață rezistentă la zgârieturi
+ senzor de lumină, accelerometru și senzor de proximitate
+ tastă touch de acces rapid pentru: muzică, galerie, share online, video, internet
+ memorie internă de 16 GB
+ mufă audio-video standard, jack de 3,5 mm
+ redare bună a sunetului și handsfree de calitate

Minusuri:
– design aparent butucănos
– calitatea asamblării lasă de dorit
– absența multi-touch
– absența căutării melodiilor în player
– funcționare confuză a funcţiilor touch, în meniuri intri cu o atingere, iar unele submeniuri sunt accesate cu două atingeri (una de selectare și a doua de confirmare)
– uneori apar lag-uri în meniu, trebuie să repeți comanda pentru a o executa
– locaș pentru SIM inutil și greu de accesat
– nu suportă extinderea memoriei prin intermediul cardurilor de memorie
– nu are suport nativ pentru DivX și Xvid

Concluzii:
În timp am fost obișnuiți de cei de la Nokia cu lansările unor telefoane incredibile, adevărate gadget-uri cu o mulțime de funcții inovative gata să satisfacă cei mai pretențioși și avizați utilizatori. Nokia X6 caută să se încadreze în această descriere dar parcă nu prea îi iese… „Seamănă dar nu răsare”.

Probabil că seria X vine oarecum în completarea sau pentru înlocuirea telefoanelor XpressMusic, dar nu știu câtă putere de convingere vor avea în fața vechilor modele… Cei 16 GB și calitatea sunetului îl recomandă acelora pasionați de muzică, dar nu e ca și cum X6 a descoperit focul sau a inventat roata…

Noutatea absolută este reprezentată de touchscreen-ul capacitiv care ar trebui să fie o adevărată revelație, dar din păcate softul îl împiedică cu tot felul de lag-uri și erori mai mici sau mai mari… Așa cum ne-am obișnuit, probabil că unele dintre aceste defecte de soft vor fi remediate în timp prin update-uri de firmware, dar asta presupune răbdare…

Întrebarea cheie: Dacă vreau să îmi schimb telefonul, merită să iau un X6? Răspuns: Depinde ce telefon schimbi. Să ne înțelegem, noul model are cam tot ce-i trebuie dar nu aduce nimic nou. Adică dacă ar fi să aleg între X6 și actualul meu telefon N95 8GB care are o vechime de 2 ani, nu prea am ce și de ce să aleg, pentru că vorbim de aproximativ aceleași funcții, doar că ușor îmbunătățite și cosmetizate.

Nu știu de ce, dar Nokia parcă nu reușește să se impună în segmentul telefoanelor touch, fac campanii agresive și promovează telefoane care se pare că ajung să dezamăgească… După părerea mea, trebuie să vină cu ceva mai inovator și bine construit pentru a ataca supremația celor de la Apple sau HTC. Pentru cei interesați aici puteți găsi întreaga listă de specificații tehnice ale handset-ului testat.

În concluzie, X6 este un telefon bun, dar având în vedere prețul exagerat de mare (aproximativ 400 de euro), noul model de la Nokia nu are cum să atingă recorduri de vânzări, pentru că există atâtea alte modele ale concurenței care oferă aceleași funcții sau chiar mai bune pentru mai puțini bani…