Nokia 6303i şi 7230: telefoane pur și simplu [Review]

de: Victor Rizescu
26 03. 2010

Timp de o săptămână m-am jucat cu două noi modele de la Nokia: 6303i classic și 7230… Frumoase jucării ce-i drept…

Și tot de o săptămână încerc să-mi dau seama cam ce ar merita să fie spus despre aceste două apariții mai mult sau mai puțin surprinzătoare… Asta pentru că ambele telefoane fac parte din segmentul mainstream, ușor spre entry-level, adică mai pe românește dacă nu te omori după prea multe funcții și cauți ceva ușor de utilizat acest review te va ajuta să te decizi.

Dar destul cu vorbăria, să trecem la lucruri serioase, mai exact ce ne-a impresionat în mod plăcut sau nu la cele două handseturi.

Design și calitatea materialelor/asamblării:
Care este diferența dintre un Logan alb și unul roșu? Nici una, în afară de culoare… 6303i se vrea a fi un upgrade pentru 6303, dar din punct de vedere al design-ului sau a materialelor folosite este exact același telefon. Puse unul lângă celălalt, cele două telefoane sunt absolut identice. Singura diferență e că 6303 este disponibil în culorile: oțel și negru mat, iar 6303i aduce în plus: castaniu, alb argintiu, auriu kaki și roz. Nimeni nu zice că 6303 nu este un telefon frumos și rezistent, cu dimensiuni reduse și având carcasa din oțel, dar de ce 6303i nu aduce nimic în plus?


De cealaltă parte, Nokia 7230 este un telefon slide nou nouț, care se încadrează oarecum în linia actuală de design a producătorului și după părerea mea pare a fi special desenat pentru doamne și domnișoare. Culorile disponibile sunt negru și roz, iar ca material folosit, predomină plasticul. Deși telefonul pare bine închegat și slide-ul se mișcă impecabil, calitatea lasă oarecum de dorit deoarece capacul din spate are un sistem de prindere rudimentar (mini cleme) și este dintr-un plastic foarte subțire. Practic din cauza acestui capac telefonul scârțâie cam din toate încheieturile mai ales când vrei să scrii un mesaj… Că tot a venit vorba de mesaje, nici tastatura nu ne ajută prea mult și asta pentru că butoanele deși mari sunt destul de greu de apăsat…

La capitolul dimensiuni și greutate, ambele telefoane se laudă cu forme destul de slim 6303i (108,8 X 46,2 X 11,7mm și 96 de grame), iar 7230 (98 X 48 X 14,75mm și 100 de grame), practic pot încăpea cu ușurință în orice buzunar.

Telefonie și mesaje:
Cea mai importantă diferență dintre cele două telefoane constă în faptul că 7230 este compatibil cu rețelele 3G pe când 6303i se limitează doar la GSM. Cu alte cuvinte, modelul slide este un telefon Quad band GSM EDGE 850/900/1900/2100, iar micuțul 6303i doar Tri-band GSM EDGE 900/1800/1900.

Recepția semnalului este bună, dar 6303i pare că se descurcă ceva mai bine în găsirea și păstrarea rețelei. La capitolul sunet, în timpul convorbirii ambele telefoane se descurcă exemplar, dar 7230 se aude mai tare și o idee mai clar. Oricum în cazul în care purtăm o conversație într-un mediu zgomotos avem la dispoziție și funcția Voice Clarity care anulează o parte din zgomotul de fond.

O oarecare problemă ar putea fi în a reuși să răspunzi la telefon în timp util. Spun asta deoarece atât 6303i cât și 7230 au un singur difuzor plasat pe spatele telefonului și odată ce acesta este obturat, în buzunar spre exemplu, sunetul de apel se aude mult mai încet. La capitolul alertă prin vibrații handset-urile  și dacă nu auzi telefonul sunând sigur îl vei simți cum zumzăie prin buzunare/poșetă…

Cât despre mesaje, datorită mărimii telefonului și formei tastaturii pe 6303i scrierea este o plăcere pe când la 7230 nu odată am tastat greșit sau mult prea încet. Oricum ambele pot fi folosite mai mult sau mai puțin ușor pentru a trimite SMS-uri, MMS-uri și Email-uri. Configurarea clientului de email nu este deloc dificilă și cu puțină răbdare poți să-ți citești mesajele de pe orice cont, telefoanele fiind compatibile cu protocoalele: POP3, SMTP și IMAP4.

Display și cameră:
Având în vedere dimensiunile relativ reduse, nici display-urile nu aveau cum să impresioneze prin mărime, așa că 6303i are același display ca și predecesorul său, de 2,2 inch cu o rezoluție de 240X320 și capabil să afișeze până la 16 milioane de culori, iar 7230 dispune de o diagonală de 2,4 inch dar la aceeași rezoluție și culori mai puține, doar 262 de mii. Diferența de calitate a imaginilor afișate nu este foarte mare, totuși 6303i are un display mai viu și mai plăcut chiar dacă este ceva mai mic.

Mi-ar fi plăcut să am posibilitatea de a regla luminozitatea sau contrastul, dar nici unul dintre cele două telefoane nu dispun de așa ceva. 6303i are un senzor de lumină care își face treaba (nu întotdeauna) și ajustează display-ul în funcție de context, dar 7230 are o luminozitate obositoare, mai ales seara.

La capitolul cameră foto/video nu excelează nici unul dintre cele două, ambele dispunând de 3,2 megapixeli, adică instantanee de maxim 2048×1536. Camera de pe 6303i are în plus un bliț dual led și autofocus. Funcțiile video sunt identice ambele telefoane filmează la o rezoluție de 320×240 la 15 fps. Mai jos aveți câteva exemple de calitate/claritate a pozelor.

Multimedia:
Fiind mainstream nici unul din cele două modele nu aduce nimic nou sau deosebit nici la acest capitol. Practic cele două oferă exact aceleași funcții: player audio (MP3, WMA, AAC, eAAC, eAAC+), player video (mp4, 3gp) și radio FM.

Dintre toate, mai mult ca sigur player-ul audio este cel mai utilizat așa că voi insista puțin asupra acestui aspect. Ambele telefoane vin echipate cu câte un card MicroSD de 2 GB și un set de căști WH-102. Dacă pe card încap destule melodii, căștile nu oferă prea multe. Într-un mediu cu mult zgomot de fond (la metrou spre exemplu), deși telefoanele sunt date la maxim abia poți distinge ceva în căști. Așadar calitatea și claritatea audio pot fi îmbunătățite prin conectarea unor căști superioare, dat fiind faptul că handset-urile dispun de mufă audio standard, jack de 3,5mm. Cele două modele au doar câte un difuzor (mono) care lasă de dorit atât la putere cât și la claritate, așa că nu vom vedea maneliști care să folosească 6303i sau 7230 pentru a polua fonic mijloacele de transport în comun.

Poze făcute cu Nokia 6303i:

Poze făcute cu Nokia 7230:

Pozele la dimensiunile originale le găsiți în această arhivă.

Meniuri, conectivitate, memorie și baterie:
Meniurile celor două modele sunt identice și specifice platformei S40. Așa cum ne-am obișnuit la Nokia, poziționarea funcțiilor este una intuitivă și simplă, fără prea multe submeniuri, fapt ce se traduce într-o utilizare ușoară a oricăruia dintre cele două telefoane.

Atât 6303i cât și 7230, pot fi conectate cu ajutorul tehnologiei Bluetooth 2.1 sau prin cablul micro USB. De precizat un aspect mai puțin plăcut, 7230 nu vine în pachet și cu acest cablu de date ceea ce îl face aproape inutilizabil… degeaba ai card de 2Gb dacă stai zile întregi să transferi muzica prin Bluetooth…

Pe lângă cardurile de 2Gb, telefoanele dispun și de memorie internă, 7230 are 34 de Mb, iar 6303i 50 de Mb, spaţiu în care sunt stocate: temele, agenda și mesajele. Un oarecare inconvenient este faptul că nici unul dintre telefoane nu oferă acces direct la cardul de memorie care este amplasat ori sub carcasă (6303i) sau și mai rău sub baterie (7230).

Spre mirarea mea, 7230 care este 3G și consumă automat mai mult, dispune de o baterie relativ micuță BL-4C de 860 mAh care îi oferă o autonomie în convorbire de peste 5 ore GSM și peste 3 ore 3G și un playback audio în continuu de 27 de ore (dar în modul deconectat).

De cealaltă parte 6303i se laudă cu un acumulator BL-5CT de 1050 mAh care se descarcă după 8 ore de convorbiri sau după 30 de ore de ascultat muzică, tot în modul deconectat.

Aplicaţii:
Ambele telefoane dispun de o gamă extinsă de aplicații dintre care amintim prea bine cunoscutele: calculator (inclusiv științific și pentru împrumuturi), alarmă, hărțile preinstalate, înregistrarea audio, notele, temporizatorul, cronometrul și egalizatorul.

Catalogate ca extra, sunt disponibile și aplicații mai mult sau mai puțin utile precum: ceasul universal, convertorul valutar, convertorul de mărimi și browserul Opera mini. 7230 are în plus aplicații pentru Youtube, MySpace și Facebook.

La capitolul jocuri, 7230 are preinstalate doar patru: Bounce Tales, Rally Stars, Snake 3 și Sudoku, 6303i mai are în plus pe lângă cele patru și: Block’d, Brain Champ, City Bloxx, Diamond Rush și Highroller Casino. Deși nu au o grafică impresionantă, toate jocurile rulează impecabil și sunt numai bune de omorât plictiseala…

Plusuri și Minusuri:

Nokia 6303i:
+ carcasă solidă din oțel inoxidabil și asamblare impecabilă
+ display de înaltă rezoluție cu senzor de lumină
+  card MicroSD de 2GB livrat în pachet
+ mufă audio standard, jack de 3,5 mm
– nu aduce mai nimic în plus față de modelul 6303
– nu este compatibil 3G
– cardul de memorie este destul de greu de accesat
– nu dispune de tastă dedicată pentru cameră


Nokia 7230:
+ design atrăgător
+ display de 2,4 inchi
+ card MicroSD de 2GB livrat în pachet
+ mufă audio standard, jack de 3,5 mm
– calitatea materialelor și a asamblării lasă de dorit
– nu vine cu cablu de date în pachet
– cardul de memorie este foarte greu de accesat fiind amplasat sub baterie
– lipsa tastelor dedicate pentru reglarea intensității sunetului

Concluzii:
Ambele modele își fac perfect treaba când vine vorba de funcțiile de bază: convorbiri, mesagerie și un pic de multimedia, dar clar nu reprezintă vreo revelație pe piața telefoanelor mobile. Cu plusuri și minusuri noile apariții de la Nokia se încadrează oarecum în segmentul entry-level și oferă destul de multe pentru aproximativ 100 de euro.

6303i este un model reușit dar nu înțeleg ideea de upgrade de la 6303 pentru că, în afară de i-ul din coadă, noul model nu aduce prea multe în plus: câteva culori de carcasă, câțiva MB în plus și o autonomie ușor crescută…

7230 este un telefon nou, care se remarcă prin design-ul atrăgător și liniile rotunjite, ceea ce îl recomandă cu precădere reprezentantelor sexului frumos.

Dacă mă întrebați care este mai bun, răspunsul este că amândouă sunt aproape la fel de bune și că totul ține mai mult de gustul fiecăruia, așa că dacă aveți nevoie de un telefon relativ simplu și sincer: what you see is what you get, puteți să optați pentru oricare dintre cele două…