Netbook versus Notebook… asta este intrebarea. De ce am cumpara un Netbook si ce avantaje/dezavantaje detine acesta fata de un laptop normal? Care sunt diferentele cheie ce deosebesc aceste doua categorii si cum au aparut netbook-urile? Acestea sunt doar cateva aspecte pe care vom incerca sa le detaliem in cadrul acestui articol.
Notebook-ul (laptopul de zi cu zi) este pana acum cel mai vandut tip de computer. Acesta a depasit de ceva vreme si numarul desktop-urilor vandute, iar procentul utilizatorilor care se indreapta spre acest dispozitiv este in continua crestere. Elementul ce a facilitat aceasta tranzitie este, in principal, avansul tehnologic, care a adus cu sine costuri mult mai mici pentru un laptop, chiar asemanatoare cu cele ale unui desktop. Doar putini dintre noi ne amintim preturile de 2.000-3.000 de dolari pentru un laptop echipat cu procesoare Pentium 2, in conditiile in care un desktop cu procesor Pentium 4 costa aproximativ 750 de dolari. Diferente ca acestea ne impiedicau sa ne achizitionam un laptop. Ca si acum, toti utilizatorii doreau cel mai performant sistem si nu erau dispusi sa renunte foarte mult la performanta si sa plateasca un pret mult mai mare doar pentru a avea mobilitate. Un element destul de logic era si lipsa conexiunii mobile la internet, care nu era inca posibila, astfel necesitatea unui sistem portabil nu era atat de accentuata. Notebook-urile erau, de asemenea, foarte grele si tehnologia nu permitea o autonomie ridicata. Daca am enumerat aceste motive, va veti intreba acum cine isi mai cumpara un laptop in acele vremuri. Pai cine avea stricta nevoie de el si cine si-l permitea bineinteles!
In primul rand, trebuie sa luati in consideratie multitudinea de dispozitive ce pot avea acces la internet, inainte de a face o alegere care sa fie cat mai buna. Aici putem sa enumeram smartphone-urile de toate felurile, cu display-uri de la 2 inci la aproape 5, cu interfata touchscreen pentru o experienta mai placuta sau cu tastatura qwerty pentru a scrie cat mai repede mesaje si e-mail-uri importante.
Tabletele grafice sunt unele dintre cele mai noi dispozitive pentru acces la internet, cele mai cunoscute si disponibile pana acum la noi fiind Samsung Galaxy Tab si iPad-ul celor de la Apple. Acestea dispun de un ecran senzitiv, un procesor performant cu o frecventa de 1 Ghz, capacitate de stocare sporita precum si conectivitate Wi-Fi si 3G. Pretul ar putea fi insa un impediment pentru multi dintre utilizatori, avand in vedere ca nici unul dintre aceste dispozitive nu se poate achizitiona cu mai putin de 2.500 lei. Pe de alta parte, lipsa unei tastaturi, alta decat cea virtuala afisata pe ecran, poate fi un impediment pentru unii dintre utilizatori. Sau poate sistemul de operare nu este suficient de bun pentru activitatile fiecaruia.
Netbook-ul este aparut relativ recent. Cei doi ani de prezenta pe piata au transformat acest mini laptop, cum ii spun unii, intr-un adevarat companion de calatorie, care, mai nou, se poate achita cu brio si de cele mai urgente sarcini care ii se dau. Astfel, daca la aparitia acestuia procesorul era un Celeron de 600 MHz si display-ul avea o rezolutie mai mica decat a unor telefoane mobile de acum, Atom-ul este disponibil si in variante dual-core, cantitatea de memorie RAM poate ajunge la 2-3GB, iar display-ul a ajuns sa masoare 11,6 inci si sa detina o rezolutie identica cu a multor laptopuri de 15,6 inci, si anume 1366 x 768 pixeli. De asemenea, de la placile video integrate Intel GMA950 s-a ajuns la chipset-uri mai performante, ale caror procesoare video pot rula si continut video High Definition si, eventual, si un joc 3D. Bineinteles, aceste cerinte de sistem vin fiecare cu pretul lor, iar daca doriti sa aveti cel mai performant netbook veti ajunge sa scoateti din buzunar mai multi bani decat ati dat pe ultimul sistem desktop cumparat.
Ideea esentiala pentru care a fost creat netbook-ul este mobilitatea. Astfel, el trebuie sa permita utilizatorului efectuarea unor sarcini comune, ce nu necesita un volum mare de resurse hardware, sarcini ca navigarea pe internet, scrierea unui document text sau editarea unor tabele, transmiterea de mesaje e-mail si, eventual, ca si centru multimedia pentru filme si muzica. Este intermediar intre desktop-ul de acasa si laptopul performant pe care poate il folositi la serviciu, de asemenea este preferatul familiei cand vine vorba de o vacanta, fiind foarte mic si usor de transportat.
De ce v-ati cumpara un netbook? Ei bine, daca stiti sa va impartiti sarcinile intre locul de munca si casa, atunci nu veti avea nevoie de puterea de procesare a unui dintre sistemele amintite mai devreme. Sa facem o comparatie directa. Am luat doua modele de la acelasi producator, un netbook Acer Aspire ONE D260 si un laptop cu performante ridicate, Acer Aspire 5738. Unul mic, usor, ieftin si altul mai mare, mult mai performant si cu o greutate de aproape 3 ori mai mare.
Pretul de achizitie – pentru acest model de netbook, pretul este in jurul sumei de 1.100 Lei. Laptopul normal are un pret de aproximativ 3.000 Lei. Daca pretul este un factor destul de important si nu aveti nevoie de o performanta ridicata atunci D260 ar fi alegerea perfecta. Costul laptopului este mai ridicat datorita componentelor mai scumpe si mai performante si poate nu este justificat din punct de vedere a celui care il foloseste. Sa nu uitam ca majoritatea celor fara cunostinte de IT sau copiilor, mai ales, li se cumpara cate un laptop puternic pe care nu vor ajunge sa il utilizeze la aproximativ 65-70% din capacitatea sa decat atunci cand va fi uzat, atat moral, cat si fizic .
Performanta – un netbook ca si cel pe care il mentionam permite conectivitate la internet atat prin wireless, cat si printr-un modul optional 3G, poate reda atat muzica, cat si filme (mai putin cele in format high-definition) si este perfect pentru editare de documente sau socializare online. Aspire 5738 este mai performant si permite, pe langa functiile aplicabile netbook-ului, si rularea de jocuri 3D, editarea de imagini si clipuri video sau alte programe de lucru cu cerinte mai mari de sistem.
Autonomia – unul dintre cele mai importante elemente pentru multi utilizatori, atunci cand vine vorba de un dispozitiv portabil de orice fel. Ce frumos ar fi sa nu mai fie nevoie sa caram dupa noi incarcatorul de fiecare data cand plecam cu el de acasa. Ei bine, acest lucru este destul de realizabil pentru Aspire ONE, care ruleaza aproximativ 6 ore fara a avea nevoie de alimentare, iar cu o baterie extinsa acest ragaz de timp ar putea creste pana la chiar 10 ore. Cat despre laptop, un maxim de 3 ore este durata de functionare fara alimentator.
Dimensiunea tastaturii – aici intervine o mica paranteza legata de acest subiect. Daca acum 6 luni era destul de greu sa scrii un text pe netbook, lucrurile s-au schimbat putin. Producatorii si-au dat seama de aceasta problema comuna existenta la netbook-uri, asa ca acum tastatura unui netbook a ajuns la o dimensiune de pana la 95% din cea a unui laptop obisnuit. Astfel, scrierea unui text devine o adevarata placere. D260 are o tastatura cu raportul de dimensiune de 90% fata de Aspire 5738.
Greutatea – de asemenea, unul din factorii elementari pentru care am achizitiona un netbook este greutatea foarte mica a acestuia. D260 are o greutate de 1,2 kilograme, fata de fratiorul sau mai mare, ce depaseste cu putin 3 kilograme. Avem si aici un raport de aproape 1:3 in favoarea netbook-ului. Ei bine, netbook-ul castiga si de aceasta data. Daca stam sa ne gandim putin, in momentele in care este transportat un netbook de la birou acasa sau in pauzele de masa, acesta este folosit doar pentru entertainment sau navigare pe internet. De ce sa nu ne scutim si noi de a cara 2 kilograme?La fel si cand vine vorba de vacanta si nu dispunem de un mijloc de transport pe 4 roti. Cele 2 kilograme economisite ar putea fi folosite mult mai util in rucsacul ce ne va sta lipit de spate pe toata durata excursiei.
Dimensiunea display-ului – ei bine, aici avem parerile destul de impartite. Unii zic ca au nevoie de un display cat mai mare cu o rezolutie cat mai mare, altii ca se descurca pe orice tip de display, fie el catusi de mic. Eu fac parte din prima categorie si tin sa mentionez ca incerc sa ma acomodez cu parerea celei de-a doua categorii. Adevarul este ca te poti descurca cu un display mic si cu o rezolutie mica, insa de ce acum scriu in fata unui monitor de 24 inci, pe un scaun mai putin comod in loc sa stau tolanit in pat cu netbook-ul in brate? Indiferent ce fel de activitate prestezi, un display mare cu o rezolutie ridicata poate imbunatati semnificativ calitatea si viteza muncii pe care o faci. Pentru acest motiv, D260 ar putea fi depunctat, dar numai in situatiile in care nu te afli langa un monitor la care poate fi conectat. Rezolutia de 1024×600 pixeli pentru netbook-ul prezentat este totusi destul de mica, insa acceptabila. Dimensiunea display-ului de 15,6 inci pentru laptop este insa suficienta, avand in vedere ca pentru a folosi tastatura acestuia te vei afla la o distanta destul de mica, unde un monitor mare ar putea fi chiar deranjant.
Stocare si conexiuni – capacitatea de stocare a unui netbook este chiar suficienta pentru tipul de materiale si aplicatii folosite de acesta. Cei minim 160 GB pe care ii veti gasi in interiorul acestuia sunt suficienti. Daca nu sunteti multumiti, insa, o alternativa ar fi schimbarea HDD-ului cu unul mai mare. De exemplu, un HDD de notebook de 500 GB are un pret de aproximativ 220 Lei, si este o solutie demna de luat in seama, mai ales ca HDD-ul de netbook este de acelasi tip ca si unul de laptop. Cu memoria RAM se poate proceda la fel. Preturile la acestea sunt destul de mici, iar avantajul tradus in performanta este semnificativ. Cat despre conexiuni, pe un netbook dispunem de aproape aceleasi porturi ca si pe un laptop obisnuit. Avem conectori USB, VGA, card reader etc.
Sistemul de operare – Un netbook, la fel ca si un laptop obisnuit, poate rula aproape orice sistem de operare. Windows-ul este pana acum cel mai frecvent intalnit. Fie ca este vorba despre versiunea mai veche, Windows XP, in cazul celor cu performante mai slabe sau despre Windows 7 in cazul celor mai puternice este posibila instalarea oricarei versiuni de Linux pentru fanii acestuia. Chiar si Mac OsX-ul a primit cateva review-uri instalat pe un netbook. Microsoft chiar are disponibila o versiune ceva mai redusa de Windows 7, Starter mai exact, care se preteaza pentru sistemele cu performante mai reduse si care in ultima vreme l-am gasit preinstalat pe o mare parte din netbook-urile recent aparute. Bineinteles, acum nu ne putem astepta sa ruleze foarte rapid, insa puterea de calcul a micilor laptopuri se dovedeste a fi suficienta pentru o folosire indelungata a acestui sistem de operare.
Accesul la internet – Acesta este disponibil prin interfata de retea LAN, cat si prin Wireless. Orice netbook dispune de ambele posibilitati de conectare. Laptopurile de business includeau un modul 3G pentru cartela SIM, pentru a nu mai fi nevoit sa tii modemul conectat pe portul USB. O mare parte din netbook-uri, in comparatie cu laptopurile, vin cu aceasta optiune datorita nivelului de mobilitate mai ridicat al acestora. Producatorii s-au gandit ca o astfel de solutie ar avantaja, de asemenea, si obtinerea de contracte cu operatorii de telefonie mobila, care nu vor mai fi nevoiti sa vanda si modemul de internet, lucru care s-a dovedit a avea destul de mare succes.
Am ajuns deci la 9 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti despre un netbook. M-am gandit ceva vreme si la al 10-lea element, insa am constatat ca mai sunt ceva lucruri de spus in acest sens. Va ofer o provocare, postati in sectiunea de comentarii a acestui articol cel de-al 10-lea motiv pentru care v-ati cumpara un netbook. Va las astfel pe voi, cititorii, sa decideti care este unul dintre elementele importante ce poate fi adaugat la acest articol.