Froyo in actiune!

de: Dan Serbanescu
16 07. 2010

Daca toate discutiile despre Android si versiunile sale ti-au ridicat macar o spranceana si n-ai gasit pana acum pe cineva cu un telefon cu Android care sa te lase sa-l testezi un pic, solutia cea mai simpla este, evident, un emulator de Android. Care exista, ruleaza fara probleme pe PC-ul tau si iti da acces la diverse versiuni ale sistemului de operare, inclusiv noul Froyo, care se afla in blockstarturi. Asa ca poti testa de voie tot ce vrei in legatura cu Android-ul, dar vei avea acces doar la versiunile oficiale ale sale, nu si la diversele implementari comise de diversi producatori de telefoane. Oricum este o experienta foarte utila daca te bate gandul sa-ti iei un telefon cu Android, mai ales ca interfata nu prea seamana cu cele clasice cu care erai obisnuit.

In primul rand, emulatorul ruleaza sub Java, iar daca cumva nu ai Java instalat pe computerul tau, poti descarca softul prin linkul de mai jos (si impusti un grup masiv de iepuri, intrucat odata cu Java vei descoperi si o buna parte din Internet 🙂 ).

Apoi va trebui sa descarci Adroid SDK (care inseamna Software Development Kit) de la Google (vezi link mai jos) si, desigur, sa te asiguri ca descarci versiunea corecta pentru computerul tau (Windows, Mac sau Linux). Este o arhiva zip pe care trebuie sa o dezarhivezi intr-un folder, dupa care dublu-clikc pe SDK Setup.exe, pentru a porni emulatorul. SDK-ul va verifica pe serverele Google ce pachete sunt disponibile. Daca vezi un mesaj de eroare cu SSL, click pe tabul Settings de pe partea stanga a ferestrei SDK and AVD Manager, care este deschisa in fundal. Aici, bifeaza boxul cu Force https, click Ok, si apoi reporneste setup-ul.

Vei vedea o fereastra cu pachetele disponibile pentru instalare. Implicit sunt bifate cam toate, inclusiv API-uri (Application Programming Interface) si sample-uri, pentru ca rulezi un soft destinat dezvoltatorilor, dar daca vrei doar sa te joci cu una dintre versiunile de Android, o poti alege doar pe aceea. Ai nevoie sa selectezi doar fisierul denumit SDK Platform Android versiunea.care.te.intereseaza. Apoi click pe Reject pentru toate celelalte si in final click pe Install. Poti selecta, spre exemplu, versiunea 1.6, cu care sunt echipate multe telefoane Android de pe piata, sau 2.1, care este cea mai noua disponibila, sau pe Froyo a.k.a. versiunea 2.2, care se va lansa foarte curand. Eu unul m-am jucat cu un 2.1 si, bineinteles, 2.2. In sfarsit, dupa descarcarea si instalarea versiunilor selectate de tine (wait for it…), urmeaza sa setezi efectiv emulatorul.

In stanga ferestrei SDK and AVD Manager selecteaza Virtual Devices si apoi in partea dreapta fa click pe New. In fereastra noua care apare trebuie sa dai un nume emulatorului, apoi sa selectezi la target versiunea de Android pe care o vrei (aici apar toate versiunile selectate de tine anterior). Apoi da o valoare pentru cardul SD virtual care va stoca setarile si fisierele pe care le vei instala pe emulator mai tarziu (spre exemplu 512 MB ar trebui sa fie destul). In final, alege o dimensiune de ecran din optiunile pentru Skin. Optiunea Default este un display standard de tip Nexus One, iar celelalte au dimensiuni diverse, inclusiv ale unui dispozitiv de tip BlackBerry. Apoi da click pe Create AVD si gata. E posibil ca programul sa para ca a inghetat cand creeaza AVD-ul, dar ai rabdare ca va aparea in final o fereastra de confirmare.

Pentru a porni emulatorul, selecteaza AVD-ul creat si apasa butonul Start. Apoi inca un click pe Launch si aprinde-ti tigarea de dupa, ca va dura ceva minute bune pana porneste masinaria, mai ales daca e la prima rulare. Vei ajunge intr-un final sa vezi ecranul principal al Android-ului, iar in partea dreapta ai o tastatura si butoane virtuale. Foloseste mouse-ul exact cum ai folosi un deget pe ecran si vezi ca nu este nevoie sa dai dublu-clik pentru a porni o aplicatie.

Vei avea apoi ocazia sa te joci pe indelete cu programele implicite ale Android-ului si vei avea acces si la majoritatea setarilor, dar din pacate nu ai acces la Android Marketplace de unde sa poti instala alte aplicatii (se poate simula si asta, dar intr-un post viitor, daca va intereseaza). Vei experimenta chiar si faza cu deblocarea ecranului, daca il lasi cateva minute in pace. Browserul e perfect functional, asa ca poti vedea cum vor arata site-urile tale favorite pe Android. Avand in vedere ca este un emulator, asteapta-te la oarece intarzieri in reactii si nu te mira ca browserul incarca totul atat de lent. Umbla peste tot si vezi daca Android te-ar aranja. Iar daca vrei, nimic nu te impedica sa repeti procesul descris mai sus pentru a crea noi AVD-uri cu alte versiuni de Android si alte dimensiuni ale ecranului.

Have fun si nu te demoraliza daca emulatorul mai pica, fii mai capos ca el si reporneste-l. In general experienta e placuta, chiar daca Androidul in realitate se misca mult mai repede. Dar e ceva sa poti testa un nou sistem de operare pentru un telefon fara sa cheltui vreun leu si cu siguranta vei fi un client avizat data viitoare cand treci pragul unui magazin.

Descarca Android SDK de pe Playtech sau de pe site-ul producatorului.

Descarca Java.

Sursa: How-To Geek