Dependent de multimedia? Ia o tabletă!
Lansarea iPad este pe buzele tuturor în această perioadă. Faimoasa tabletă a celor de la Apple s-a vândut numai în prima zi de la lansare în Statele Unite în peste 300.000 de exemplare. Bine, pentru România nu există nici măcar zvonuri legate de o lansare, din păcate…
Totuși, este iPad-ul singura tabletă care merită atenția mapamondului? Vom încerca să prezentăm și câteva alternative la acest tablet PC, care se deosebesc prin diferite funcționalități sau, pur și simplu, prin preț.
HP Slate
Tableta HP reprezintă un concurent serios pentru iPad, mai ales pentru că, spre deosebire de produsul Apple, va suporta videoclipurile realizate în Flash. Prin această compatibilitate, HP se află în avantaj, în special dacă ținem cont de faptul că 85% din website-urile aflate în top 100 (top al Alexa.com) folosesc platforme de Flash, în timp ce 75% dintre videoclipurile urcate pe Internet sunt în Flash.
Dintre functionalitățile tabletei, putem menționa procesorul Intel Atom 1,6 GHz, 1GB de RAM, full suport pentru Adobe Flash, memory card reader, conectivitate prin USB și două camere web (VGA în față și de 3MP pe spate). Vor exista versiuni de 32GB și 64GB, capacitate de stocare ce poate fi mărita prin carduri SD (până la 128GB). Sistemul de operare va fi Windows 7 Home Premium, optimizat pentru touch. Compania susține că bateria tabletei va asigura cel puțin cinci ore de uz continuu.
În ceea ce privește prețul, tableta HP va fi la nivelul a 500-600 euro. Se pare că HP Slate va fi disponibil în Europa cel mai târziu în luna septembrie, iar în State Unite mult mai curând, bineînţeles.
JooJoo
Tablet PC-ul celor de la Fusion Garage va beneficia de asemenea de suport complet pentru Flash. De fapt, se pare că acest punct slab al iPad-ului este valorificat de toate celelalte companii producătoare de tablete.
JooJoo are un ecran tactil cu diagonala de 12-inch (30 cm) și o placă video NVIDIA Ion capabilă să redea formate wide de 16:9 și videoclipuri 1080p. Capacitatea de stocare nu este strălucită, însă tableta este destinată în principal pentru navigarea pe Internet, oferind acces direct către YouTube HD și către un magazin propriu de aplicații care, după spusele oficialilor, ar fi mai mare decât App Store.
Prețul de comercializare se va situa tot în jurul valorii de 500 de euro.
iLet Tablet PC
O alternativă mult mai ieftină la iPad este tableta celor de la Haleron Technologies: iLet Tablet PC, cunoscută și sub numele de HAL.
Pentru aproximativ 120 de euro vei beneficia de un display full touch de 7-inch (17 cm), cu rezoluție de 800×480, procesor VIA ARM de 600MHz, 128 MB DDR2 și o memorie flash de 2GB ce poate fi extinsă la 32GB sau chiar 250GB (HDD-uri externe conectate prin USB). HAL dispune de o placă wireless: 802.11 B/G, iar bateria va rezista până la 16 ore de funcționare continuă. Sistemul de operare al dispozitivului va fi Android 1.6.
Culorile în care iLet va fi disponibil sunt alb și negru… Oare de unde îmi sunt cunoscute aceste culori pentru o tabletă?..
Gemini
Tableta Gemini a celor de la ICD va avea un ecran cu diagonala de 11,2-inch (28 cm), cu rezoluție de 1366×768 și poate reda și conținut 1080p dacă o cuplezi la un televizor Full HD. Dintre specificațiile tehnice oferite de dispozitiv putem reține procesorul Tegra2 1GHz, GPS, conexiune 3G și WiFi, Bluetooth, memory card reader. Gemini va mai avea două camere web (frontală de 2MP și de 5MP pe spate), FM Radio, conectivitate MicroUSB spre PC și USB pentru periferice.
Sistemul de operare va fi Androidul. Și, bineînţeles, va suporta filmele produse în Flash!
Înainte de a-l declara un concurent serios pentru iPad, mai rămâne să vedem data exactă de lansare și… prețul, care – se știe – face diferența!
Nokia și Asus
Sunt zvonuri, ce-i drept, dar nu le putem trece cu vederea. Mai că este vorba de doi candidați serioși. Asus şi Nokia se pare că intenționează să își lanseze propriile tablete, prin care ar mai putea tăia din elanul cu care Apple și-a pus în comercializare produsul.
Despre Nokia știm că va dezvălui surpriza undeva prin toamnă. Și putem fi siguri că vom vedea un produs pe cinste, compania finlandeza având deja experiența smartphone-urilor crossover: N700, N800, N900, precum și a netbook-ului Booklet 3G. Iar planurile pentru producerea unei tablete ar putea fi susținute prin alianța pe care Nokia o are cu Intel pentru MeeGo, un hibrid de Maemo și Moblin Linux. Ar putea avea o interfață touchscreen accesibilă și ar putea fi compatibilă atât cu procesoare ARM, cât și Intel.
Asus plănuiește să lanseze cel puțin două tablete în acest an, potrivit declarațiilor oficialilor companiei. Una dintre tablete va rula pe o platformă Google, Android sau Chrome OS, iar cealaltă va fi compatibilă cu o variantă de Windows.
Compania taiwaneză și-ar putea face intrarea pe piața tabletelor cu Eee Pad, care ar putea fi mai apropiată de MID-uri (Mobile Internet Devices) și, eventual, o combinație de Android și un chipset Tegra 250 dual-core, care să îi confere capacități video HD video și… de gaming 3D.