Colecția primăvară-vară: AMD 890GX și Asus [Review]
Chipset-ul AMD 890GX tocmai a devenit disponibil, dar pentru a putea și omul de rând să se laude cu ce are prin carcasă, trebuie ca niște indivizi cu resurse și brainpower să ni-l pună pe o placă de bază. Asus, ca de obicei, îmbrățișează călduros orice inovație și ne oferă 890GX-ul pe două plăci de bază botezate M4A89GTD PRO și M4A89GTD PRO/USB3, singura diferența dintre ele fiind (ghici ciupercă ce-i?) suportul pentru USB3.0. Pentru a începe cât de cât pregătiți explorarea măruntaielor Mother Board-ului, ar fi indicat să știm, de la bun început, ce face 890GX pentru noi.
Un atribut pe care se insistă destul de mult este acela că 890GX înglobează un Radeon HD 4290, cu ajutorul căruia îți poți transforma PC-ul într-un ”DVD player”. Desigur, asta nu e tot ce știe 4290, în comparație cu HD 3300, însă celelalte capabilități ale lui 890GX seamănă destul de mult cu ce oferea și 790GX, anume accelerarea și implicit creșterea productivității folosind aplicații compatibile cu ATI Stream, suport pentru HyperTransport 3.0 (20.6 GB/s), suport pentru configurații RAID (0, 1, 5, 10), singura diferență fiind suportul declarat pentru SATA3 prin SB850.
La o scurtă sesiune de aruncat cu privirea peste cutia plăcii ne-am zis că articolul va curge lin, câteva cuvinte, două-trei poze și gata. Studiind problema mai atent, am realizat că cei de la Asus au lucrat sârguincios să facă dintr-o bucată de textolit, o asemenea minunăție, care să încânte entuziaștii cu ghidușiile ei și că ar fi necuviincios să nu o tratăm în regim VIP. Modelul prezentat astăzi este M4A89GTD PRO/USB3
Ambalaj și conținut
Firește, nu vom studia probleme precum culorile vii folosite sau cât de lucioasă este cutia, ce ne interesează fiind informațiile imprimate și la acest capitol nu avem nimic de reproșat. Pe „spate” găsești explicații privind inovațiile Asus și toate informațiile de care ai nevoie: procesoare și tipuri de memorii compatibile, modelul chipset-ului integrat, tipul și numărul de slot-uri PCI, etc.
În cutie sunt prezente pe lângă placa de bază, o mască pentru panoul de intrări/ieșiri, două cabluri de date SATA, două cabluri de date SATA3, un cablu IDE, un kit pentru conectarea facilă a cablurilor Power, Reset, etc. de pe carcasă la placa de bază, manualul în engleză și un DVD cu drivere, soft și program antivirus.
Interiorul pachetului a ridicat două semne de întrebare: unde au dispărut adaptoarele molex-SATA, molex-PCIE și dacă avem într-adevăr nevoie de cabluri de date SATA3. În ce privește prima întrebare, bănuim că Asus își asociază placa unui upgrade, ce include și o sursă de cel puțin 450W (puterea minimă recomandată) dotată cu mufe de actualitate. În legătură cu cablurile SATA3, ele sunt compatibile cu mufele și drive-urile SATA2, iar adevărata valoare și-o vor demonstra în prezența viitoarelor generații de SSD-uri SATA3 ce vor avea rate de transfer mai mari de 250MB/s (bătrânele harduri nu se folosesc nici de lățimea de bandă pusă la dispoziție de SATA 2).
Elev M4A89GTD PRO/USB3, un pas în față!
Doar văzând sistemul de răcire și circuitul regulator de tensiune, îți dai seama că ai în față o placă cu pretenții. Socket-ul pentru CPU, prezent pe această placă este un AM3 ce oferă suport și pentru procesoarele de 140W prin alimentarea cu 8-pini înălțată pentru acces facil. De-a dreapta procesorului stau slot-urile pentru RAM, în număr de patru și pot găzdui până la 16GB DDR3 la 1866MHz (OC) în modul dual channel. Chipul 890GX este minuscul (cât un 790GX), chiar și SB850-ul depășindu-l în suprafață.
Pentru placa/plăcile video vă stau la dispoziție două slot-uri PCI-E, unul x16 (cel albastru închis, cu piedică de fixare) și unul x8 pentru o a doua placă video, în cazul unui CrossFire (cel alb cu piedică). Fiindcă mulți sar peste consultarea manualului, vă atragem atenția asupra unui lucru: montează plăcuța VGA-Switch în slotul PCI-E alb, ca să ai 16x pe slotul albastru. Pe placă și-au mai găsit locul un PCI-E x4, unul PCI-E x1 și două sloturi PCI. Legătura cu mediile de stocare se poate face prin AMD SB850, care ne pune la dispoziție șase porturi SATA3 (compatibile SATA2) cu suport RAID (0, 1, 5, 10), prin controller-ul JMicron JMB361 responsabil de una bucată eSATA și de portul UDMA și prin Firewire-ul controlat de VIA VT6308P.
Nu puteau lipsi rețeaua și sunetul, Asus alegând popularele soluții Realtek 8111E pentru download-uri fără număr și ALC892 pentru gălăgie.
După cum am precizat la începutul articolului 890GX vine la pachet cu GPU-ul Radeon HD 4290. Fiind un GPU integrat, sunt slabe șansele să facă față de unul singur jocurilor pretențioase din punct de vedere grafic, dar nu e pus totuși degeaba așa că vom enumera câteva trăsături ale sale:
- – Oferă suport pentru DirectX 10.1 și OpenGL 2.0;
- – UDV 2 – decodare hardware a Blu-Ray-urilor și a conținutului HD (MPEG2, VC-1, H.264) presupunând că aveți și un display compatibil;
- – ATI Stream;
- – Conversie accelerată a conținutului HD în formate accesibile pentru telefoane mobile sau alte gadget-uri;
- – ATI PowerPlay eficientizează consumul de energie;
- – Ieșiri video HDMI 1.3, DisplayPort, D-SUB, DVI;
- – ATI CrossFireX;
- – Hardware Picture in Picture;
- – Redarea video la o calitate îmbunătățită prin postprocesare;
- – 128MB DDR3 1333MHz SidePort Memory (Hynix);
- – Rezoluții maxime: 1080p prin HDMI, 2560×1600 60Hz DVI, 2560×1440 75HZ analog.
Cu atâtea cipuri pe placă e și normal ca panoul de intrări/ieșiri să fie aglomerat. Aveți la dispoziție un port PS/2, patru porturi USB2.0 și două 3.0, șase ieșiri audio analogice și una optică (S/PDIF), ieșiri video (HDMI 1.3, DVI, D-SUB), Firewire, eSATA și Lan.
Am lăsat pentru finalul acestui capitol cele mai interesante inovații pe care le-a integrat Asus în această placă. Probabil ați observat în fotografiile de mai sus cele două comutatoare plasate lângă sloturile RAM și micul buton MEM OK. Cele două switch-uri se numesc Turbo Key (activează auto OC-ul procesorului) și Core Unlocker, care, dintr-o singură mișcare, îți pune la treabă nucleele ”adormite” ale procesorului, fără alte bătăi de cap. Mem Ok te ajută să rezolvi problemele de boot ce ar putea apărea datorită RAM-ului cu probleme de compatibilitate.
Acum că am terminat prezentarea plăcii, ar fi timpul să o montăm și să o punem în funcțiune. Prinderea pe carcasă se face cu nouă șuruburi la care am avut acces destul de ușor, chiar și într-o carcasă middle-tower. După fixare, am trecut la montarea procesorului și a cooler-ului, am înfipt memoriile iar când am ajuns la placă video, SATA și IDE am dat peste un mic puzzle. Având la dispoziție placa video Radeon 5830, o placă voinică, ce trebuie pusă pe slotul x16 (albastru) ca să o folosești la adevărata-i putere, am constatat că ea se întinde exact peste portul PATA și că HDD-ul va trebui să-și schimbe domiciliul, probleme ce n-ar fi apărut dacă PCI expresul de lângă procesor ar fi fost x16. Chestiunea se poate rezolva în felul următor: muți hard-ul în alt bay, conectezi la placa de bază cablurile SATA de care ai nevoie, dacă unitatea optică încă se folosește de bătrânul PATA, conectezi cablul de tip bandă prezent în cutia plăcii (obturatorul perfect al fluxului de aer), apoi firicelele care vin din carcasă și închei operațiunea prin montarea plăcii video. Acum tot ce mai trebuie făcut este să conectezi cabluri prin carcasă, maus, tastatură, monitor și să bagi curent în placă.
Următoarea etapă, pentru orice curios, e configurarea BIOS-ului, care oferă una dintre cele mai bogate game de opțiuni pe care mi-a fost dat să o văd. Din acest punct de vedere, ne scoatem respectuos pălăria în fața acestei plăci de bază. Grupate cât se poate de logic, ai la dispoziție opțiuni extinse pentru overclocking, cu incremente mici pentru a găsi echilibrul ideal între viteză și stabilitate, posibilitatea de a salva profile de OC, informații despre hardware, temperaturi, voltaje și cam tot ce ți-ai putea dori de la un BIOS.
Pentru a vedea cât de bine se comportă placa by default, singurele modificări pe care le-am făcut în BIOS au fost pentru aducerea RAM-ului la setările recomandate, iar sistemul de test se prezintă astfel:
- – Placă de bază M4A89GTD PRO/USB3
- – Procesor Phenom II X2 555 (B55)
- – Memorii Corsair 2×2GB XMS3 DHX (1600MHz 9-9-9-24 1.8V) DDR3
- – SSD Kingston SNV425 128GB
- – Placă video ATI Radeon HD 5830
- – Sursă Sirtec 460W
- – Monitor AOC 2230Fm
- – Sistem de operare Windows 7 64bit Ultimate
Așa cum era de așteptat, 4290 nu prea face față jocurilor pretențioase, în schimb la capitolul redare conținut HD s-a prezentat ireproșabil. Clipuri 1080p a redat fără probleme, fără sacadări și cu răspuns prompt când făceam sărituri pe timeline. Ca să nu o neîndreptățim, putem să vă spunem că ea se descurcă în jocurile mai miloase cu placa video, Heroes of Newerth rulând destul de bine.
În privința calității sunetului nu ne permitem să ne dăm cu părerea, evaluarea e alta de la om la om, după ureche. Un singur amănunt vrem să amintim totuși, nu suportă jack-retasking pentru mufele din spatele PC-ului, această funcție fiind garantată doar pentru cele de pe front-panel.
Având sistemul în stare de impecabilă funcționare, ne-am gândit să facem un test cu DPC în caz că ne scapă ceva.
Ultimul lucru care ne-a mai rămas de făcut este activarea comutatorului Core Unlocker, nu că nu i-am crede pe cuvânt pe cei de la Asus, dar vroiam să vedem dacă se observă vreo diferență. Am rulat o scurtă verificare cu IntelBurnTest 2.3.
Shut-down, activare Core Unlocker și Start.
BurnTest este, ce-i drept, un test de stabilitate dar oferă și informații despre viteza de procesare (FLOPS). Observați în imagini cum printr-o simplă acționare a unui switch și fără alte modificări prin BIOS, am obținut un quad core stabil a cărui viteză (în BurnTest) s-a dublat.
Placa video 5830 nu am trecut-o la specificațiile sistemului doar fiindcă am verificat dacă intră în carcasă. Am vrut să vedem cum se împacă cu 4290, iar rezultatul, din păcate nu a fost pe măsura așteptărilor. Adaptorul grafic integrat a fost mai mult o povară pentru 5830, acesta din urmă fiind mai puternic de unul singur. Oricum nu îl putem acuza de ineficacitate pe micuțul Radeon 4290, acesta achitându-se onorabil de îndatoririle declarate și oricum, nu știi niciodată când ai să ai nevoie de o placă video de rezervă.
Cam atât am avut de zis despre Asus M4A89GTD PRO/USB3. În concluzie, ea este o placă robustă, stabilă, oferă opțiuni extinse pentru OC, reprezintă un suport excelent pentru procesoarele AM3 și plăcile video actuale și este pregătită pentru SATA3 & USB3.