Canon EOS 60D, prezentat in Romania

de: Luminița Nițoiu
02 09. 2010

O saptamana. Doar atat a trecut de la momentul lansarii internationale a DSRL-ului Canon EOS 60D si deja avem noul model oficial si in Romania. Nu suna rau, nu? EOS 60D, inlocuitorul modelului EOS 50D, vine cu o serie de functii creative, ecran LCD mobil, o ergonomie imbunatatita, suport Full HD… Sa le luam pe rand:

Noul model DSLR Canon are senzor APS-C de 18 megapixeli, fiind astfel capabil de un nivel de detalii ridicat si o marire egala cu 1.6x din distanta focala a lentilei. Varietatea de formate a fost clar extinsa, standardul 3:2 fiind completat de 16:9, 4:3 si chiar 1:1.


Cum spuneam, EOS 60D are ecran LCD rotabil, de 7,7cm (3.0”) si rezolutie 1.040k. Cred ca nu mai este nevoie sa subliniez importanta mobilitatii ecranului, pentru ca toti apreciem confortul oferit de o asemenea caracteristica. Modul Live View ajuta la pozitionarea ecranului. Oricum, suprafata display-ului are protectie impotriva reflexiei si a picaturilor de apa, asa ca iluminarea puternica sau unghiul de vizualizare nu devin o grija la folosirea camerei.

La nivelul performantei, procesorul DIGIC 4 isi spune cuvantul atat in reproducerea culorilor, cat si in nivelul vitezei de captura, 5,3fps in rafale de 58 fisiere JPEG la rezolutie maxima.  De asemenea, imaginile RAW pot fi procesate intern, iar parametrii precum luminozitatea, contrastul si balansul de alb sunt editabili, aberatiile cromatice si distorsiunile pot fi corectate. Bineinteles, dupa editare imaginea poate fi salvata in format JPEG.

Gama de viteze ISO 100-6400 poate fi extinsa pana la 12800, iar sistemul de autofocalizare in 9 punte, all cross-type, asigura o focalizarea, cu un centru ultra-sensibil pentru lentile mai rapide de f/2.8, si permite crearea unei profunzimi de camp reduse la realizarea de portrete. Sistemul de masura este iFCL cu senzor Dual-Layer cu 63 zone, introdus pentru prima data la modelul EOS 7D.

Tot la capitolul fotografiere as adauga disponibilitatea efectelor post productie, printr-o serie de filtre care pot fi aplicate din camera foto: Grainy B/W, Soft Focus, Toy Camera Effect si Miniature Effect.


In ceea ce priveste filmarea, EOS 60D este capabil de rezolutie 1920 x 1080p HD la diferite rate de cadru pe secunda, selectabile, printre care 30, 25 si 24fps, dar si filmare 720p la 60 si 50 fps. Modul Movie Crop inregistreaza in zona centrala a senzorului, la rezolutie 640×480 pixeli, si creeaza un zoom de aproximativ sapte ori distanta focala a lentilei.

Pentru utilizatorii mai avansati, controlul manual complet este foarte important, pentru ca nivelurile de expunere si focalizare pot fi ajustate dupa dorinta. Exista si posibilitatea atasarii unui microfon extern, precum si a ajustarii nivelului de sunet la inregistrare.

Camera are si port HDMI integrat compatibil cu standardul Consumer Electronics Control (HDMI-CEC), pozele si filmele putand fi vizualizate pe un televizor HD.

Referitor la capacitatea de memorare, EOS 60 are suport pentru cardurile SDXC, astfel incat spatiul de stocare poate ajunge la 2TB, ceea ce este arhi-suficient pentru filmari HD si fotografiere in format JPEG sau RAW. Clasificarea imaginilor favorite poate fi facuta in aparat, prin aplicarea unui rating de la 1 la 5.

Nu in ultimul rand, vorbim despre modificari la nivelul design-ului, cu eliberarea laturii stangi a camerei pentru ecranul LCD mobil si gruparea functiilor de control pe latura din dreapta. Cadranul Quick Control, Multi-controller-ul si butonul SET au fost restranse intr-un singur cadran Multi Control. Pentru unele butoane, este posibila personalizarea functiilor. Cadranul pentru selectarea modurilor dispune de un buton de siguranta ce previne modificarea accidentala a setarilor in timpul fotografierii.

Canon EOS 60D va fi disponibil in magazinele din Romania din luna octombrie la un pret de aproximativ 1.300 euro (TVA inclus).

[galleria gid=”eos”]

Functii EOS 60D:

  • Senzor 18 MP APS-C CMOS
  • Functii creative cu Basic +
  • Ecran LCD mobil 7.7cm (3.0”) aspect 3:2
  • Filmare Full HD cu control manual
  • DIGIC 4
  • ISO 100-6400, H:12800
  • 5.3fps pentru fotografierea de pana la 58 poze in format JPEG
  • Sistem AF cu focalizare in 9 puncte, cross type
  • Sistem de masuraiFCL cu senzor Dual-layer cu 63 de zone
  • Transmitator integrat Speedlite
  • Procesare RAW interna