BenQ MP515ST: Home Cinema chiar și în debara [Review]

de: Dan Serbanescu
13 03. 2010

Un televizor LCD sau o plasmă cu o diagonală a ecranului undeva între 32 și 42 de inch ar fi echipamentul standard pentru un apartament de bloc, deși îți poți lua chiar și ecrane mai mari, dacă ai un loc suficient de îndepărtat de ecran pentru vizionare. Dar o soluție care îți poate oferi imagini cu adevărat mari, care pot lesne acoperi un întreg perete ar fi un proiector, cu care vei obține și cea mai bună aproximație a ideii de cinema la tine acasă. Costă mult mai puțin decât o plasmă gigantică, dar are și inconveniente, dintre care cel mai vizibil este umbra aruncată pe imagine de oricine se întâmplă să treacă prin fascicolul proiectorului.

În pofida inconvenientelor, între care nu lipsit de importanță este și zgomotul produs, cu siguranță o imagine cât peretele îi va impresiona pe prietenii tăi mai mult decât îi vor deranja celelalte probleme. Un sistem de sunet bun poate estompa zgomotul ventilatoarelor proiectorului, iar montarea pe tavan poate elimina problema umbrelor.

Dar cea mai comodă soluție ar fi un proiector capabil să redea imagini mari de la o distanță de proiecție cât mai mică, adică un proiector short throw, care poate fi amplasat chiar și la mai puțin de un metru de perete sau ecranul de proiecție.

Despre așa ceva e vorba în acest review, mai precis de modelul MP515ST de la BenQ, un proiector entry level dar versatil, care poate fi folosit aproape oriunde, de la un birou sau sală de conferință cu un spațiu limitat, la o sufragerie de bloc, un dormitor sau chiar și un hol.

MP515ST este un proiector compact și elegant, ușor de integrat în orice ambient, și foarte simplu de instalat și folosit. Cu o luminozitate de 2500 de lumeni și o rată de contrast de 2600:1, este potrivit pentru redarea de conținut multimedia în condiții normale de iluminare. Lampa are o durată de viață de 2.000 de ore în modul standard sau 3.000 de ore dacă folosești modul economic, caz în care va trebui să te mulțumești cu o luminozitate scăzută a imaginii. Dar dacă faci un mic calcul, la o utilizare medie de 2 ore pe zi lampa te ține undeva spre 3 ani și este puțin probabil să-l folosești chiar 365 de zile pe an. Înlocuirea lămpii costă sub 100 de RON, la trei ani odată, așa că îl poți folosi relaxat.

Pe panoul din spate, vei găsi conectorii, care acoperă cam orice posibilă sursă de conținut. Ai un D-sub pentru conectarea la computer, un HDMI V1.2 pentru conectarea consolelor de jocuri, iar de pe un video player poți aduce semnalul prin cei trei conectori RCA clasici (composite video).

MP515ST are o rezoluție nativă de numai 800 x 600 pixeli, destul de deranjantă dacă îl conectezi la un PC. Cu toate că poate suporta și 1600 x 1200 pe un cablu VGA obișnuit cu conectori D-sub, iar printr-un cablu DVI-to-HDMI duce chiar full HD, 1920 x 1080, interfața Windows-ului este foarte greu lizibilă în rezoluții mai mari de 800 x 600. Filmele se vor vedea OK, inclusiv cele High-Definition, iar subtitrările sunt bine suportate. La fel și jocurile, merg la rezoluții superioare, dar nu vei putea să-ți urci PC-ul pe toți pereții, decât dacă nu te deranjează să lucrezi în Windows la rezoluția nativă de 800 x 600, ceea ce mie nu mi s-a mai întâmplat cam de pe vremea lui Windows 3.11. N-am avut la îndemână și o consolă de jocuri, dar nu văd vreun motiv pentru care să nu funcționeze OK, mai ales prin HDMI.

Pe partea de sunet, proiectorul vine cu o mică surpriză, având 2 boxe încorporate de câte 5W, lucru mai rar întâlnit la proiectoare, care au de obicei un singur difuzor de putere mică. Dar tot la capitolul sunet trebuie menționat și zgomotul mare făcut de ventilatoare, care depășește 30 db și este foarte greu să-l ignori, așa că uită de 2 x 5W și bagă sunetul prin ce ai mai tare prin casă, dacă este posibil.

Meniurile proiectorului sunt foarte ușor de controlat, fie din telecomandă, fie de pe panoul superior. Setările sunt intuitive și nu foarte complexe. O mențiune specială pentru tehnologia Wall Color Correction, care îți oferă setări pentru pereți colorați sau pentru proiecția pe un fundal negru, dar și pentru BrilliantColor, care sporește considerabil intensitatea culorilor și 3D Color Management, care permite controlul independent a șase niveluri de nuanțe și saturare (R/G/B/C/M/K).

Marele atu al acestui proiector rămâne însă tehnologia short throw, întrucât performanțele sale tehnice sunt destul de limitate. Nu pot să nu-l compar cu un alt proiector BenQ pe care îl știu bine, modelul MP721, care are ceva ani vechime, fiind ieșit de mult din producția de serie. Acum, nu că e al meu, dar merge mult mai bine, deși e drept că face parte din altă clasă de produse, la un preț de aproximativ două ori mai mare. Prețul lui MP515ST oscilează în jurul a 1.850 de RON și la banii ăștia nu oferă deloc puțin. Poate fi folosit într-o mulțime de scenarii, mai ales în zona de business, dar este o alternativă acceptabilă și pentru divertismentul la domiciliu.

Pentru primul proiector din viața ta, MP515ST ar putea fi perfect. Dar odată deschis apetitul pentru divertisment de proporții murale, vei ajunge rapid să iei în considerare ofertele din cealaltă extremitate a gamei.

[galleria gid=”gogu”]