Asus U53F: Te fac un Bamboo? [Review]

de: Dan Serbanescu
12 07. 2010

Nu prea ai cum sa pronunti, sau chiar si numai sa te gandesti la cuvantul Bamboo, fara a-ti veni in minte o multime de alti termeni precum fitze, lux, pretentii si altele de genul asta, si nu neparat cu un sens pozitiv. De aceea, cand auzi ca Asus are un laptop Bamboo, ai fi tentat sa crezi ca este mai degraba o masinarie pentru blonde, dar nimic nu este mai departe de adevar. Si dupa ce apuci sa te mai si joci un pic cu el, se vor risipi rapid orice suspiciuni si asocieri cu mondenitati de Dambovita.

Asus U53F, pe numele sau de cod, are insa evidente afinitati cu zona fashion, in special cu moda eco, care pare sa fie permanent „in carti” de ceva vreme incoace. Este un laptop concept, a carui carcasa este confectionata din lemn de bambus, iar toate componentele sale pot fi reciclate. Daca mai adaugam un ingredient esential, si anume tehnologia Optimus cu care vine echipat, valentele ecologice ale acestei creatii Asus devin cat se poate de clare.

De altfel, Asus nu este la primul astfel de concept, lansand inca de acum trei ani un prim laptop de bambus, asa-numitul „EcoBook”. Dar cum in trei ani evolutiile computingului mobil au fost mai mult decat impresionante, un nou Bamboo face foarte mult sens, mai ales in combinatie cu Optimus.

Primul lucru care te frapeaza la Bamboo este, evident, bambusul, care acopera intregul capac al display-ului si toata zona palm rest-ului. Lemnul prelucrat la un nivel superior arata foarte bine pe post de material principal al carcasei, fiind vizibile texturile naturale, dar bambusul nu este doar sic, ci si foarte functional, conferind intregii carcase o rigiditate excelenta, dar si o semnatura ecologica de invidiat, materialele plastice folosite fiind reduse cu aproximativ 20 de procente fata de orice alte laptopuri de pe piata. Bambusul acopera pana si trackpad-ul si butoanele acestuia si nu-i stirbesc cu nimic din senzitivitate, U53F raspunzand foarte precis si rapid la comenzi.

Desi nu am avut timp sa testez asta, este de aspteptat ca lemnul sa-si modifice nuanta si patina in timp, ceea ce, fara indoiala, ii va aduce acestui laptop un plus de personalitate. Un alt mare avantaj al folosirii lemnului este rezistenta sa la amprente, asa ca probabil ca tot timpul in care il vei folosi, Asus Bamboo va arata exact ca in poze, ceea ce este aproape imposibil de realizat cu o carcasa din plastic lucios, care pare sa fie o constanta in designul laptopurilor recente.

Designul devine ceva mai conventional in zona tastaturii, care are excelentele taste de tip chiclet, foarte apreciate in special de cei ce tasteaza cu mare viteza, intrucat este destul de greu sa ratezi tasta pe care voiai s-o apesi. Tastatura incude si un pad numeric, dace erai obisnuit/a cu asa ceva, dar ale carui taste sunt usor mai mici decat celelalte.

Cu toate ca este foarte subtire, ceea ce inspira mobilitate extrema, Asus Bamboo nu este, totusi, genul de laptop pe care sa-l cari dupa tine peste tot, cantarind aproape 3 Kg. Dar arata foarte bine in contextul unui birou modern sau al unui spatiu interior privat. Desigur, daca ai nevoie sa-l plimbi, o poti face fara batai ce cap, dar scula ideala pentru un rucsac ramane tot un netbook.

Asus U53F are un display glossy de 15,6 inci, in format widescreen, la o rezolutie 720p de 1366×768, care nu va exploata insa la maximum capabilitatile 1080p ale unitatii Blu-ray integrata. Nici display-ul nu face exceptie de la regula eco, fiind iluminat cu LED-uri, ceea ce ii reduce consumul energetic. Dar imaginea afisata este de o foarte buna calitate, cu culori vii si bine echilibrate, gratie chipsetului grafic NVIDIA GeForce 310M (cu 1GB memorie video), care lucreaza in tandem cu un Intel GMA HD, tehnologia optimus determinand automat gradul de folosire al fiecareia dintre cele doua solutii video. Stocarea este asigurata de un hard disk de 500 GB. Daca mai introducem in ecuatie procesorul Intel Core i7 (la 2,67 Ghz) si memoria sistemului de 4GB RAM, e clar ca Asus U Bamboo va rula orice tip de continut multimedia fara nici o problema si jocurile recente vor rula la framerate-uri decente, chiar si cu setari spre high. Asa ca, dincolo de eticheta eco, U53F este o masinarie robusta si bine echipata, capabila de o putere calcul impresionanta, atunci cand are nevoie de ea.

Bineinteles ca si conectica se ridica la acest nivel de echipare. Pe latura stanga sunt amplasate doua porturi USB 3.0 (care asigura viteze de transfer de pana la 10 ori mai mari fata de USB 2.0), conectorii pentru casti si microfon, un port HDMI, cititorul de carduri si portul de alimentare. Latura dreapta este dominata de unitatea optica Blu-ray, pe langa care sunt montate un port VGA, unul de retea RJ-45 si un port USB 2.0.

O alta caracteristica notabila este butonul Asus ExpressGate de pe partea stanga, care permite boot-area intr-un sistem de operare alternativ bazat pe Linux, ExpressGate, in doar cinci secunde, daca vrei sa ajungi rapid pe web sau sa-ti asculti muzica sau sa-ti vezi fotografiile. Altceva in plus nu prea mai stie, dar poate fi foarte util in timpul unei calatorii, spre exemplu, daca te apuca cheful de muzica dar nu vrei sa pornesti pentru asta tot ditamai sistemul de operare.

Asus ofera o intreaga serie de laptopuri U Bamboo de 15 inci, care este disponibila de la sfarsitul lunii trecute, la preturi pornind de la aproximativ 3000 RON si ajungand pana la peste 4000 RON, in functie de configuratie.

Sub armura-i ecologica, Asus U53F ascunde o mica bestie multimedia ce abia asteapta sa iasa la iveala. Si, cu toate ca a avut grija ca acest laptop sa fie cat se poate de prietenos cu mediul, Asus nu a facut nici un compromis cu performanta, care este una de top. Chiar daca nu va fi niciodata calul zilnic de bataie pentru nevoile de computing mobil ale unui utilizator aflat tot timpul in miscare, U53F poate fi o solutie extrem de eleganta pentru birou sau pentru acasa.

Specificatii:
Ecran: LED, 15,6 inci, rezolutie 1366 x 768
CPU: i7 (2,67 GHz)
HDD: 500 GB
RAM: 4 GB
Porturi: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, un port HDMI, cititor de carduri, VGA, RJ-45, casti si microfon
Unitate optica: Blu-ray
Grafica: GeForce 310M/VRAM 1GB, Intel GMA HD
Greutate: 2,77 Kg