Asus NX90 – o „bijuterie” tehnologica [Preview]

de: Radu Neagu
08 10. 2010

Ce am asteptat cel mai mult in ultima vreme era dezondamantul unei povesti ce a avut loc la unul din hotelurile din Bucuresti si care a avut ca si protagonist o bijuterie a ingineriei tehnologice. Probabil ati auzit cu totii despre patania cu laptopul „subtilizat” dintr-un stand de expunere, chiar cu cateva zile inainte de lansarea acestuia, in septembrie. Era vorba de mult asteptatul ASUS NX90, care a fost dezvelit privirilor in mod oficial, ieri, la Ateneul Roman.

Ieri, dimineata mea a inceput destul de brusc. Dupa foarte putine ore dormite, m-am trezit cu doar jumatate de ora inainte de inceperea evenimentului, am alergat prin casa ca un disperat si am gonit cu viteza melcului turbat intr-un taxi, jumatate de Bucuresti, pentru a ajunge cat de cat la timp la eveniment. Prima sesiune a fost cea tehnica, unde ni s-au prezentat in detaliu specificatii tehnice si tehnologii folosite la constructia acestui laptop. Am aflat ca noua jucarie este construita pe o platforma cu totul noua, beneficiind de o serie de elemente noi, inovatoare din punct de vedere tehnologic. Astfel, amplificatorul de sunet este unul dintre cele mai performante combinatii posibile, avand atat o eficienta foarte mare, cat si o calitate deosebita. Incintele acustice beneficiaza de o crestere drastica fata de notebook-urile obisnuite. De asemenea incintele acustice sunt situate in afara carcasei, de o parte si de alta a display-ului, fiecare avand o putere de 11W. Motivul pentru care acestea nu respecta modul obisnuit de constructie este ca David Lewis, Chief Engineer Design la Bang & Olufsen, stia foarte bine ca un volum ridicat poate duce la defectarea rapida a componentelor, prin transmiterea vibratiilor de la difuzoare la acestea. De asemenea, o incinta acustica separata va suna intotdeauna mai bine decat una incadrata intr-o carcasa mai mare. Sonic Master reprezinta un standard ce defineste calitatea deosebita a sunetului, la vederea acestei sigle pe produsul cumparat de dumneavoastra puteti fi sigur ca ati ales cea mai buna solutie de multimedia posibila. Toata aceasta prezentare tehnica avut loc de pe proiector, produsul final fiind inca ascuns privirilor participantilor. La fel voi proceda si eu si va voi face placerea de a va delecta cu imagini detaliate ceva mai incolo pe parcursul articolului.

A doua parte a prezentarii a fost sustinuta de catre reprezentantii ASUS,  Liviu Marica si Ciprian Donciu, care au vorbit cu mult entuziasm de designul deosebit al acestui produs, cat si despre pretul si disponibilitatea acestuia, detalii mai putin picante pe care le vom lasa la sfarsit.

Istoria acestui model a inceput ceva mai devreme, cu seria N3, mai exact este vorba despre modele ca N43, N53, N73 [review], laptopuri ce incorporeaza, de asemenea, un sistem de sunet deosebit de placut, dar nu ajung la performantele lui NX90. Nu s-a pus accentul deloc pe configuratie, oficialii au tinut sa mentioneze ca nu este atat de importanta, ci designul acestuia fiind cel care primeaza. Cu totul adevarat. Materialul din care a fost construit este aluminiul polizat, fiind chiar primul notebook cu o suprafata construita din acest material. Aspectul sau este destul de impresionant, avand in vedere ecranul Full HD de 18.4 inci si greutatea de aproape 5 kilograme. Atentie, NX90 este mai mult un desktop replacement, destinat utilizarii pe post de centru multimedia acasa, mai rar pentru lucrul la birou. S-a acordat o atentie deosebita in ceea ce priveste materialele folosite, plasticul este foarte robust si bine finisat si fiecare element este bine gandit in pozitia in care a fost construit. Tastatura este, de asemenea, o bijuterie, fiind silentioasa, usor de apasat, cu o cursa relativ mica a tastelor si o spatiere foarte buna intre acestea.

De ce NX90? Am vazut aceasta intrebare pe unul din site-urile romanesti de review-uri si sincer nu sunt de acord cu raspunsul acestora. Eu prefer sa cred ca NX90, ca si Asus Ares, monstrul de placa grafica al carei review il veti putea citi in curand pe Playtech, sunt demonstratii de forta ale producatorului, sunt rezultatul unei munci costisitoare a producatorului, pentru a demonstra ca poate realiza ceva cu totul si cu totul deosebit. Rezultatul este unul excelent si, cu adevarat, ne lasa la propriu cu gura cascata.

Ei bine, o sa va zic acum si ceva despre configuratie. Notebook-ul va beneficia de unul din procesoarele Core i7  (de mentionat inainte ca este posibila modificarea configuratiei in functie de preferintele utilizatorului), o cantitate de memorie RAM de pana la 8GB, o placa grafica GeForce GT335, capabila atat de multimedia la cele mai ridicate standarde, cat si de gaming ocazional cu cele mai noi jocuri. Stocarea se va face pe HDD-uri cu o capacitate ridicata, cat si pe SSD-uri de mare viteza. La capitolul conectivitate nu putea lipsi mai nimic. Avem porturi dee Sata, Firewire, USB 3.0, cititor de carduri, un modul wireless N cat si unul Bluetooth 3.0. unitatea optica este in principal un BluRay writer, nu stiu daca se va putea opta doar pentru clasicul DVD-RW pentru cei care vor sa faca o economie de bani in acest fel, dar nu le-o recomand. Display-ul cu o rezolutie Full HD si aspect de 16:9 il face perfect pentru vizionarea filmelor. TV-tunerul este o aditie binevenita laptopului, de asemenea si butoanele multimedia dispuse deasupra tastaturii respectand aceeasi linie de design. Mi-a placut ca nu am vazut butoane de tip touch sau alte briz-briz-uri de obicei intalnite la alti producatori pentru acest tip de produse.

Probabil ca v-ati uitat destul de lung la designul acestuia in imaginile de mai sus si ati observat existenta a doua zone identice in stanga si in dreapta tastaturii. Acestea au rolul de touchpad-uri. Da, ati auzit bine, am vorbit la plural. Sunt doua touchpad-uri identice si foarte sensibile. De ce doua? Alta intrebare care cred ca isi gaseste mai multe raspunsuri. Unii sunt de parere ca producatorul sa gandit si la cei stangaci, oficialii au mentionat ca asiaticii au dorit sa creeze un produs a carei productivitate sa fie mai ridicata, (ciudat, avand in vedere ca tot de un singur cursor dispunem pe ecran), o a treia varianta ar fi pentru folosirea unei interfete specifice acestui produs, pentru accesul la continutul multimedia.

La sfarsitul prezentarii am avut parte si de o surpriza foarte placuta. Ocazia de a asculta intr-o incapere mare posibilitatile de sunet ale laptopului, folosind una din piesele cantaretei Paula Seling, iar la finalul melodiei varianta in original canatata de insasi aceasta. Din reactiile celor participanti la eveniment am dedus ca nu am fost singurul caruia „i-a cazut falca” in momentul in care frumoasa cantareata a inceput recitalul.

Si acum hai sa va stric si cheful.. (sper totusi sa nu fie cazul). Pretul acestei jucarii este de aproximativ 100 de milioane de lei vechi, aceasta putand varia in functie de configuratia hardware. Am inteles ca este posibila aparitia unui model cu un pret ceva mai redus, de aproximativ 70 de milioane de lei vechi.

Si pentru ca tot vorbeam de imagini am sa va las in compania galeriei cu produsul.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus nx90/|height={450px}]