Asus Eee PC 1008P: Seashell își menține reputația [Review]
Designul este de multe ori o sabie cu două tăișuri, în special în lumea gadgeturilor și a produselor electronice în general. Și asta pentru că prețul pe care trebuie să-l plătești, dincolo de cel de raft (care în cazul unui produs cu design superior nu este deloc mic), este sacrificarea anumitor funcționalități, care de multe ori nu-și găsesc loc într-o carcasă mult mai suplă decât media. Uneori este un preț acceptabil, dar de cele mai multe ori nu. Ceea ce transformă un produs care arată bine într-unul „iconic” este abilitatea designerului de a se plia pe necesitățile tehnice ale unui produs și, în relativ puținele cazuri în care acest lucru se întâmplă, cum este și cel de față, rezultatul devine un etalon.
Asus și designul fac de multa vreme casă bună, iar revoluționarul Eee PC – care a generat, practic, frenezia netbook-urilor – s-a folosit din plin de asta. Eee PC-urile au arătat bine dintotdeauna, dar nu și-au dezvăluit pe deplin valențele estetice până la apariția sidefiului Seashell, de care sunt sigur că vă amintiți cu plăcere, și care, după părerea mea, a reușit performanța notabilă de a face un PC mult mai sexy decât un Mac. Ceea ce nu-i puțin lucru. Așa că, în momentul în care cei de la Asus mi-au propus spre testare tot un Seashell, n-am ezitat nici o secundă.
Primul simț pe care îl excită Asus Eee PC 1008P este cel vizual. Și o face din plin, în primul rând prin textura deosebită ce îmbracă întreaga carcasă, inclusiv partea dorsală, care te-ai fi așteptat să fie din plastic negru, ca la orice netbook/laptop. Dar ai de–a face cu un Seashell care poartă reputata semnătură a lui Karim Rachid, un guru al designului industrial, deci între așteptări și realitate vor fi diferențe. Vei fi tentat să-l întorci pe toate părțile și după ce o vei face vei constata că nu există un unghi din care să nu arate bine. Consistența fără precedent a designului face ca până și porturile și locașul bateriei să fie acoperite cu o excelentă textură, care nu doar că arată bine, dar oferă și o bună aderență, iar singurul care își lasă amprenta este… Karim Rashid. 1008P vine în două variante de culori, un maro cafeniu care pe stomacul gol face ravagii pentru că seamănă cu o imensă bucată de ciocolată, și un roz electric, evident eye candy, care mie unul îmi inspiră școlărițe cu ciorapi în dungi peste genunchi, cu codițe și ochi imenși… Mă rog, să revenim, cu un duș rece de natură tehnică, și anume specificațiile, pe care le puteți vedea mai jos:
* Procesor: Intel Atom N450 la 1,66 GHz cu 512 KB Cache L2
* Display: 10.1 inch WSVGA, LED Backlight, rezoluție 1024 x 600 pixeli (glossy, fără margini de plastic)
* Grafică: Intel GMA 3150 graphics
* Memorie: 1GB RAM DDR2
* HDD: 250 GB SATA, 5400 rpm + 500GB Eee Space
* Multi-touch trackpad
* Bluetooth v. 2.1 + EDR
* Wireless: 802.11 b/g/n
* Rețea: 10/100 Mbs
* Camera Web 1.3 MP
* Multicard-Reader
* High Definition Audio
* Difuzoare stereo și microfon încorporate
* Porturi: 1 x DC-in, 1 x VGA (Dongle), 2 x USB 2.0, 1 x LAN, 1 x Căști, 1 x Microfon
* Baterie Lithium-Ion 3 celule 2900 mAh 31Wh
* Sistem de operare Windows 7 Starter
* Dimensiuni (W x D x H) 262 x 180 x 26.2 mm
* Greutate 1.14 kg
Nu este o configurație de vis, dar este foarte bine echilibrată pentru un netbook. Chiar dacă 1008P este unul dintre primele modele de netbook-uri echipate cu noul procesor Intel Atom N450, acesta nu-i sporește cocoșător performanța și nu pot să nu mă gândesc că un cip grafic Nvidia Ion l-ar fi transformat instantaneu din 1008P în 1080p. Cu cipul grafic Intel poate duce maximum 720p în HD, așa că, în caz că scapă vreo greșeală tipografică mai încolo, 1080p înseamnă 1008P scris aiurea. Oricum denumirea e interesantă, iar pe principiul Iosefini (iuțeală de mâini și nebăgare de seamă) s-ar putea să ieși țanțoș pe ușa magazinului, mândru posesor al unui netbook care știe 1080p, până citești mai atent.
Bun, acum că v-am zis-o și pe aia cu 1080p, să aruncăm o privire și la detaliile mașinăriei. Cum spuneam, majoritatea porturilor sunt acoperite ceea ce i-ar putea dezamăgi pe unii, dar cum un netbook este proiectat pentru maximum de mobilitate, nu vei avea prea multe dispozitive atașate de el, și ar mai fi avantajul că acoperitorile porturilor pot ține praful la distanță. Interesantă soluția pentru portul VGA, care este un conector destul de mare și ar fi fost greu de adaptat la grosimea aparatului. Așa că, atunci când ai nevoie, vei găsi un dongle cu conector VGA, frumos disimulat într-un locaș al carcasei (ține minte cum era poziționat acolo, altfel mai târziu te așteaptă un mic puzzle când vrei să-l pui la loc). O soluție elegantă, mai ales că la un netbook vei folosi destul de rar un monitor extern.
Pe latura din stânga, în afară de conectorul pentru alimentare, care nu este acoperit, mai ai un port small VGA, un USB 2.0, multi-card reader-ul și un mic orificiu de ventilație. Pe dreapta ai capacul de la baterie, încă un USB 2.0, microfonul, ieșirea audio pentru căști și un port Ethernet. Un design spartan, dar care ar trebui să acopere majoritatea nevoilor. Pe partea dorsală, în interiorul dock-ului dongle-ului VGA (pun pariu că nu poți spune asta repede de trei ori), este un șurub care fixează capacul ce oferă acces la RAM.
OK, după ce ne-am învârtit destul în jurul lui, hai să-l și deschidem… Bun, puteți închide gura deja, se confirmă: este un Seashell, deci arată excelent și la interior. Cele două puncte de interes majore, display-ul și tastatura, sunt ambele de excepție.
Display-ul lui 1008P oferă o rezoluție standard de 1024 x 600 pixeli (WSVGA), dar cam asta ar fi tot ce are standard. Spre deosebire de majoritatea netbook-urilor, care au ecranul încadrat de o margine de plastic, 1008P are un singur panou, care se întinde din margine în margine și arată foarte bine, conferindu-i acestui netbook un aspect premium și la interior. Finisajul este glossy, deci reflecțiile ar putea fi o problemă, dar imaginile sunt foarte clare și bine definite, iar gradul de strălucire suficient pentru vizionarea în bune condiții. Ecranul poate fi rabatat în spate pe o distanță considerabilă, deci nu va fi prea greu să găsești un unghi optim de vizionare, fără reflecții. În partea de sus a display-ului se află un webcam de 1,3 MP și microfoanele stereo, ceea ce ar fi dotare de laptop, pentru că netbook-urile au în general webcam-uri mai slabe, deci încă o bilă albă.
Tastatura este un alt punct forte al acestui sistem, ocupând întreaga lățime a aparatului. Tastele de tip chiclet permit o spațiere decentă și sunt ușor de acționat, cu un feedback bun și silențioase, așa că dacă ai mult de tastat va fi o plăcere și probabil nu vei face prea multe greșeli (de tastare, că dacă scrii „a-ți făcut” în loc de „ați făcut” nici un calculator din lume nu te poate ajuta). Construcția tastaturii este destul de solidă și nu flexează prea mult, comparativ cu alte tastaturi de netbook, deci, per ansamblu, încă un element premium pentru un netbook care cam strigă asta de la prima vedere.
Trackpad-ul se integrează foarte bine sub tastatură și nu iese prea mult în evidență vizual. Tactil însă vei ști exact unde este și unde se termină, datorită texturii cu mici excrescențe. Finisajul mat este excelent la atingere și precis și în toată zona tastaturii doar butonul de tip rocker de sub tackpad ar putea capta amprente, fiind cromat (singura altă zonă vulnerabilă la amprente din tot netbook-ul fiind, desigur, ecranul glossy). Trackpad-ul suportă gesturi multitouch și caracteristica răspunde bine la comenzi, deci va fi o plăcere să navighezi prin colecția ta de poze, spre exemplu, dar și experiența browsing-ului pe web va fi îmbunătățită.
În funcțiune, netbook-ul oferă performanțe decente, dar nu surprinzătoare. Procesorul Intel Atom N450 nu accelerează prea mult lucrurile, dar oferă o semnificativă reducere a consumului de electricitate și temperaturi mai mici. EeePC 1008P este un netbook silențios, chiar și atunci când te încăpățânezi să-l stresezi și temperaturile atinse în funcționare sunt rezonabile. Indicele de experiență al Windows-ului este de 2,3, ceea ce ar permite rularea Aero, dar nu cu Windows 7 Starter Editiion.
Există două variante comerciale ale netbook-ului, una destinată pieței americane, care include un hard mai mare, de 320 GB, 2 GB de RAM și Windows 7 Home Premium, și alta destinată piețelor europene, cu hard de 250 GB, 1 GB de RAM și Windows 7 Starter Edition, dar care compensează prin cele două baterii incluse în pachet.
Bateria lui 1008P este una slim, de construcție specială, care are o capacitate mai redusă decât cea a bateriilor clasice de 3 sau 6 celule. Oferă 2900mAh / 31Wh, ceea ce este cu aproximație echivalentul unei baterii obișnuite de trei celule. Autonomia este de aproximativ 3 ore și jumătate în condiții de utilizare intensă, deci în varianta europeană poți avea, cu cele două baterii incluse (cea de rezervă este suficient de subțire pentru a putea fi purtată lejer în husa de piele a aparatului), o autonomie totală care poate depăși 8 ore, în condiții de utilizare normală, chiar dacă va trebui să faci un scurt „pit stop” pentru asta. Chiar dacă în configurația pentru SUA are ceva mai multă putere, e bine ca americanii să aibă o priză la îndemână. Sistemul de test a fost unul ușor atipic, având configurația generală a versiunii europene, dar cu 2GB de RAM. În magazinele online de pe la noi este oferită versiunea europeană, la prețuri variind în plaja 1.500 – 1.700 RON.
[galleria gid=”shots”]
Dacă vi s-a părut că am fost prea criptic în cele de mai sus, ei bine, sunt încântat de experiența pe care mi-a oferit-o noul Seashell, deși mă cam așteptam la asta. Până acum, o expresie de genul „netbook premium” putea fi considerată un pleonasm, dată fiind natura însăși a netbook-urilor, dar pe Asus Eee PC 1008P îl poți numi un netbook premium fără a comite vreo greșeală. În primul rând pentru designul de excepție, care în realitate arată mult mai bine decât în poze, iar textura nu a fost gândită de Karim Rachid doar pentru a fi privită ci și atinsă. Apoi pentru performanțele decente într-o carcasă atât de subțire. Dacă performanța este ceea ce te atrage mai mult, vei găsi netbook-uri mai performante, inclusiv pe acest site. Dar dacă apreciezi un mariaj cvasi-perfect al formei cu funcționalitatea, ceva mai impresionant decât acest Seashell nu mi-a fost dat să testez.