Anul 2010 in gadget-uri

de: Alexandru Rizea
23 12. 2010

Citeam acum cativa ani ca diferenta dintre copii si adulti este pretul jucariilor pe care le achizitioneaza. Tocmai pe acest principiu s-au inventat gadget-urile – obiecte care reusesc sa puna la un loc un ansamblu de functii fara a face nici un fel de compromis la capitolul calitate. De cele mai multe ori nu sunt ieftine, dar reusesc totusi sa atraga un numar mare de cumparatori.

Anul care se va incheia peste cateva zile s-ar putea sa fi fost perceput in diverse moduri de catre cei mai multi dintre voi, insa cu siguranta nu a fost sarac in „jucarii” noi.

Chiar daca aparent nu se mai puteau crea trend-uri, Apple a lansat iPad-ul si a deschis portile pentru foarte multi producatori creatori de tablete. Dupa ce a creat iPhone-ul in urma cu mai bine de trei ani, in 2010 aceeasi companie a stabilit noi standarde cu iPhone 4 [review] in ceea ce priveste calitatea constructiei unui aparat, dar mai ales a rezolutiei de care este capabil un ecran de 3,5 toli.

Sony a creat TX5, un aparat compact care nu numai ca impresioneaza la capitolul calitate a fotografiilor, dar reuseste si sa filmeze HD.  Ce deosebeste acest model de concurenta este rezistenta la apa, socuri sau praf.

Ideea de router a capatat noi conotatii odata cu DAP-1350 de la D-Link, un dispozitiv care reuseste sa impresioneze prin performanta si numarul de functii din interiorul unei cutiute mai mult decat portabile.  In urma cu cateva saptamani, D-Link impreuna cu Boxee au incercat sa reinventeze ideea de media player standalone.

Chiar daca mai e loc de cateva actualizari de soft, Boxee Box are toate ingredientele pentru a aduce pe LCD-ul sau plasma din sufragerie experienta navigarii pe internet, a retelelor sociale sau a redarii oricarui tip de continut multimedia.


D-Link DAP-1350 Wireless N Pocket Router


Gandit ca un dispozitiv portabil, ideal pentru a fi luat in calatorii sau pur si simplu pentru a fi tinut in geanta cu scule, DAP-1350 este un altfel de dispozitiv. D-Link niciodata nu a dezamagit la capitolul tehnologie, insa faptul ca a reusit sa faca un dispozitiv multifunctional extrem de mic si de capabil la doar 340 lei este o realizare demna de luat in calcul.  Gandit ca un router de buzunar, acest dispozitiv face foarte bine trei lucruri: punct de acces – AP, Router si Client.

Cel mai mare avantaj fata de un router clasic si inca un argument asupra ideii de portabilitate este dat de posibilitate alimentarii cu energie electrica de la un simplu port USB, pe langa obisnuita priza. Pentru a schimba modul de functionare al aparatului trebuie sa modificati pozitia unui switch de pe carcasa. Daca vreti sa il utilizati ca router introduceti un cablu de retea in portul de WAN si il configurati utilizand deja clasica interfata WEB. Iar daca vreti sa il folositi pe post de client wireless il conectati la sistem folosind un cablu de retea. Pentru a alege reteaua wireless la care vreti sa va conectati intrati pe router folosind aceiasi interfata WEB si o selectati din acea interfata.


Sony CyberShot TX5


Gandit pentru operare in orice conditii, inclusiv filmat sub apa, TX5 este extrem de suplu si estetic pentru un aparat, ideal chiar si pentru o aventura Off-Road. Are 144 de grame, vine intr-o multitudine de culori si se potriveste atat domnisoarelor, cat si domnilor.

Ca design, este construit dupa aceeasi idee aproape integral metalica, cu protectie glisanta pentru obiectiv.

Pe partea de hardware avem integrat un senzor Exmor R si un procesor BIONZ, iar acest cuplu face o treaba foarte buna in a surprinde imagini clare chiar si intr-un mediu intunecat fara zgomot de imagine. Este foarte bun pentru instantanee multumita timpului de aproximativ o secunda din momentul pornirii pana la prima imagine capturata si se comporta foarte bine si cand vine vorba de fotografii in rafala, timpul intre capturi succesive fiind sub o secunda.

Pentru control se foloseste intr-un mod foarte intuitiv ecranul sensibil la atingere, iar daca nu va pricepeti foarte bine la fotografiere daca optati pentru functia de Inteligent Scene Recognition aveti toate sansele sa obtineti niste imagini deosebite. Nu trebuie omisa nici functia de filmare cu focus continuu, care la calitate HD 720p nu va lasa nici un detaliu neimortalizat.


Boxee Box by D-link


Obtinut in urma unui parteneriat dintre D-Link – hardware si Boxee – software, Boxee Box este o cutie lucioasa perfecta in combinatie cu un TV (conectat prin HDMI) si eventual un sistem de boxe conectat prin cablu optic (audio digital).

Pe langa functia implicita de player, unde Boxee este capabil sa redea orice tip de format audio, video, foto de pe orice sursa de continut, acelasi dispozitiv stie multe alte lucruri. Indiferent daca vorbim despre un card SD, un USB stick, hard disk extern sau spatiu partajat pe retea, clipurile audio video ruleaza fara intreruperi. Iar daca nu aveti subtitrare la vreun film din cativa pasi aparatul se conecteaza la opensubtitles.org si va permite sa alegeti limba subtitrarii.

Ce face insa acest aparat deosebit este partea de aplicatii. Dupa ce l-ati conectat la internet, prin fir sau fara, puteti accesa o varietate de continut gratuit fara nici un fel de problema. Daca va intereseaza sa navigati pe internet merita laudata telecomanda, care integreaza o tastatura QWERTY extrem de bine construita.


iPhone 4


Un nou an, un nou iPhone. Renuntand la designul clasic folosit la 3G sau 3GS, iPhone 4 a fost construit de la 0 pentru a instaura un numar de standarde in ceea ce priveste telefoanele mobile.

Este cel mai subtire smartphone din lume, cu 9,3 mm, are cea mai mare rezolutie la un ecran intalnita vreodata intr-un telefon mobil 960 x 640 (dublu cat iPhone 2G, 3G, 3GS) si, drept urmare, are cea mai mare densitate de pixeli pe centimetru patrat. Pe fata si pe spate are sticla, iar pe lateral un aliaj metalic. Vine cu o camera de 5 megapixeli cu blitz, filmeaza HD 720p, are o camera frontala pentru video conferinta/FaceTime si nu dezamageste nici pe dinauntru.

Un procesor A4 la 1GHz si 512MB RAM sunt mai mult decat suficienti pentru a naviga in conditii optime prin meniuri, jocuri, YouTube sau internet. Este un dispozitiv complet si poate fi catalogat fara probleme ca fiind inca un motiv pentru a „trece pe iPhone”.


iPad


Ramanand in istorie ca cel mai usor adoptat produs din toate timpurile care nu este telefon, iPad-ul a fost lansat cu surle si trambite in luna aprilie a acestui an. Vine cu un ecran de 10 toli cu o rezolutie de 1024 x 768 si este propulsat de acelasi procesor ca in iPhone A4 la 1GHz. Are 256 MB RAM si, chiar daca ar putea parea putin, are o configuratie ideala chiar si pentru vizionarea de clipuri YouTube HD, pe langa jocurile 3D care nu au intarziat sa apara.

Pe partea de sistem de operare iOS, sistemul de operare pentru iPhone sau iPod touch a suferit un facelift si a fost transformat intr-o solutie foarte buna pentru ecranul mult mai mare decat cele de 3,5 toli diagonala.

Daca va intrebati ce puteti sa faceti cu el, iPad-ul este bun pentru navigat pe internet, vizionat slide show-uri cu poze, email-uri, office, jocuri si multe alte aplicatii. Din pacate, nu puteti face video conferinta din cauza ca nu are camera si nu-i puteti extinde memoria cu carduri, USB stick-uri sau hard disk-uri externe. Puteti in schimb achizitiona un camera connection kit cu ajutorul caruia puteti descarca poze de pe carduri SD sau aparate foto conectate pe USB.


Ei bine, tragand linie, a fost un an bun, zic eu. A fost un an de criza, ce-i drept, insa a fost un an plin de inovatii, si, incontestabil, a fost un an foarte profitabil pentru Apple. Daca ati reusit sa puneti ceva bani deoparte pentru sarbatori, merita sa luati in calcul si posibilitatea unor cadouri din domeniul IT, in definitiv daca nu va fac viata mai usoara sau mai frumoasa inseamna ca nu ati cautat suficient gadget-ul potrivit.