Căutarea de extratereștri poate dăuna grav jobului

de: Luminița Nițoiu
01 12. 2009

Un angajat al unui grup de școli din Arizona a fost demis după ce s-a descoperit că descărcase în toate computerele din zonă un software pentru căutarea extratereștrilor.

Brad Niesluchowski a descărcat un soft care folosește computere neocupate, aflate în idle, pentru a examina informațiile colectate de la radiotelescoape. Într-un fel, poate fi înțeles interesul oamenilor pentru eventualele forme de viață extraterestră. Nu este neapărat vorba de o fascinație științifică în legătură cu ce se întâmplă prin spațiu, ci mai degrabă o speranță tristă că poate fi mai plăcut ce e dincolo de atmosferă decât ce avem aici.

Oricum, Niesluchowski s-a bucurat şi a profitat de toată tehnologia cumpărată de autorități pentru zona de care răspundea, descărcând software de urmărire a extratereştrilor care a accelerat însă degradarea sistemelor pe care a fost instalat. Iar pierderile cauzate sunt estimate la ceva bănișori: între 1,2 milioane și 1,6 milioane dolari.

Concret, Niesluchowski e acuzat că a descărcat în fiecare computer un program numit SETI@home. Iar omul chiar pare să fi avut un scop precis, dată fiind activitatea intensă ca vânător de extratereștri. Folosind parola ”NEZ”, a câștigat 575 milioane de ”credite”, spun autoritățile, ceea reprezinta multele ore petrecute în căutarea lumii celeilalte.

Dacă vă pasionează subiectul sau pur și simplu așteptați vreo salvare în stil alien, vă propun să vizitați site-ul SETI. Un mic pas pentru omenire făcut de SETI a fost lansarea unui site pentru Iran, seti.ir, astfel încât și iranienii să poată coopera la accelerarea succesului operațiunilor de contactare a klingonienilor.

În ceea ce îl privește pe Niesluchowski, înainte de a-l critica vă rog să aruncați un ochi asupra etimologiei numelui său. Rădăcinile poloneze sunt cuvintele ”nu” și ”ascultare”. Probabil omul doar a vrut să demonstreze că, în pofida numelui său, era mult mai îndreptat către ascultarea viitorului decât orice alt pământean.


Sursa: CNET