Assassin’s Creed II: Borgia must die
Unul dintre cele mai incitante jocuri ale ultimilor ani a fost cu siguranță Assassin’s Creed, iar aceia care l-au jucat, indiferent de platforma pe care au avut-o la dispoziție, pot garanta că şi urmarea va fi la fel de solicitantă. Având în vedere că Assassin’s Creed II se apropie cu pași foarte repezi, lansarea lui fiind programată pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, ar cam fi cazul să trecem în revistă ce ne-a pregătit Ubisoft pentru AC II, iar pentru cei străini de povestea jocului, un scurt sinopsis al primei părți ar trebui sa pună adrenalina în mișcare.
Puțină istorie
Assassin’s Creed (partea întâi) ni-l aduce în prim-plan pe Desmond Miles în momentul în care acesta se trezește în mijlocul unui laborator care aparţine de corporația Obstergo Industries. Se pare că personajul nostru a fost răpit și supus unor teste pentru extragerea amintirilor „salvate” în codul său ADN. Practic, Desmond al nostru este folosit pentru dezgroparea unor informații dobândite de strămoșul acestuia, Altair, un asasin din secolul al 12-lea, localizat în Orientul Mijlociu şi totodată dușman de moarte al cruciaților. Aventurile lui Altair înseamnă asasinarea a nouă figuri importante recunoscute de istorie, personaje asociate cruciadelor, iar peripețiile lui au loc în orașe emblematice precum Ierusalim și Damasc. Periplul prin meandrele necunoscutului istoric este întrerupt din când în când de revenirea în prim-plan a eroului din zilele noastre,
Desmond, care reușește să descopere unele indicii despre Obstergo Industries, corporație care maschează acțiunile templierilor moderni. Scopul acestora este să descopere unde este localizat așa-numitul Piece of Eden, un instrument capabil să manipuleze masele și care ar fi fost folosit pentru crearea multiplelor miracole descrise în religia creștină. Totuși, se pare că expunerea lui Desmond pentru o durată prea mare de timp la extragerea amintirilor lui Altair are drept efect secundar unele viziuni pentru care eroul nostru modern nu găsește un răspuns. Ce-ar fi, deci, de făcut? Desmond intră din nou în Animus, interfață care-i permite să scotocească prin amintirile strămoșilor, iar acțiunea urmează să fie continuată în Assassin’s Creed II.Aventura florentină
Dacă am stabilit povestea centrală a jocului, e cazul să ne pregătim pentru un salt în timp, pentru că Assassin’s Creed II are loc în perioada Renașterii (mai precis între 1476 și 1503), în Florența. Eroul este un tânăr nobil florentin, Ezio Auditore, probabil un stră-stră-strănepot al arogantului Altair. Aventurile pe care ni le promit cei de la Ubisoft „în pielea” lui Ezio par să fie motivate de dorința acestuia de răzbunare a tatălui, asasin la rândul său. Nu voi insista prea mult pe povestea celei de-a doua părți a seriei Assassin’s Creed, cred că modificările de gameplay și îmbunătățirile aduse în structura jocului şi în interacțiunea eroului cu mediul merită o descriere mai generoasă.
AC II vine cu multe îmbunătățiri la nivelul schemelor de luptă, al armelor disponibile şi chiar se dezvolta un sistem economic rudimentar, prin care Ezio poate cumpăra arme, armuri și tot felul de produse care îl vor ajuta să-și ducă planurile la îndeplinire. Printre inovațiile aduse în această privință se numără lamele duble (care oferă posibilitatea anihilării a doi adversari simultan), tehnicile de lupta corp la corp sunt mult mai permisive, iar o altă noutate foarte utilă este posibilitatea dezarmării adversarului, pentru ca apoi să-l termini cu propria armă.
Inamici pe alese
Chiar și tipurile de inamici diferă față de jocul inițial, astfel vei avea de înfruntat de data aceasta nu mai puțin de trei tipologii: bruta, iscoada (capabilă să te caute activ dacă nivelul de alertă atinge un anumit punct) și tipul agil (adversar care te va urmări în viteză și va putea să facă aceleași acrobații încât să țină pasul cu tine). Aceia dintre voi care erau obișnuiți să se ascundă în căpițele de fân vor trebui să se reorienteze, în AC II adversarii vor scotoci cu sabia aceste căpițe, deci ai mari șanse să devii garnitură pentru spaghete. Încă un aspect de care trebuie să ții cont este acela că de acum va trebui să faci vizite și pe la doctor, pentru că sănătatea nu se mai regenerează automat, așa cum poate erați obișnuiți din primul AC. Ca orice vizită la doctor, asta presupune să cotizezi, deci ai face bine să ai mereu niște bani puși de-o parte pentru cazuri de hăcuială neprevăzută. Banii pot fi folosiți și pentru upgrade-ul armelor și a armurilor sau pentru repararea acestora din urmă, astfel încât să te protejeze în continuare. Cea mai la îndemână metodă de a face bani este să buzunărești cetățenii sau să cauți și-n gaură de șarpe dacă nu cumva găsești bani ascunși prin gondole sau orice alt loc imaginabil. Monedele pot fi folosite şi pentru angajarea mercenarilor care să distragă atenția paznicilor sau mai ai opțiunea de a arunca monede pe stradă, astfel încât să creezi o diversiune și să pui mulțimea de oameni între tine și urmăritorii tăi.
Asasin, ce pana mea…
Dacă v-a plăcut să colecționați steaguri în primul Assassin’s Creed, în cel de-al doilea locul lor este luat de … pene. Colectarea celor 100 de pene este strâns legată de atingerea altor scopuri în joc. După cum am spus şi mai devreme, jocul nu mai este atât de liniar, iar Ezio poate alege oricând să îndeplinească şi misiuni secundare, care nu au nicio legătură cu scopul său primordial sau cu firul epic central.
Este foarte probabil ca toată zarva cauzată de aventurile personajului să atragă atenția paznicilor, iar cu cât nivelul tău de notorietate va crește, cu atât îți va fi mai greu să rămâi “anonim”. Ai totuși câteva trucuri la îndemână pentru scăderea acestei faime inutile, între care să rupi afișele prin care se anunță că ești căutat.
Una dintre figurile marcante incluse în povestea Assassin’s Creed II este cea a geniului Leonardo da Vinci, care se pare că este un prieten apropiat al familiei Auditore, și care prin invențiile și planurile sale va fi de mare ajutor eroului nostru.
Toate inovațiile incluse în acest nou episod al aventurilor Assassin’s Creed par să rezolve orice nemulțumire ar fi putut avea gamerii care au parcurs prima parte a seriei. Noutățile care fac jocul mult mai dinamic și mai imprevizibil, sistemul economic pare bine gândit, iar interacționarea cu mediul şi cu celelalte personaje din joc atinge o dimensiune cu totul nouă. Per total, Assassin’s Creed II se prefigurează drept unul dintre motivele pentru multe nopți albe în viitorul foarte apropiat.