Aprecierea leului: AMD Leo six-core pentru gameri entuziaști

de: Luminița Nițoiu
12 07. 2009

 

AMD a dat publicității detalii despre procesoarele pe care le va lansa în următorii doi ani, cu focus pe componentele de grafică și video. Proiectele includ lansarea unui procesor cu șase nuclee pentru gamerii entuziaști. Noul chip, numit Leo, va avea şi suport pentru cea mai recentă tehnologie ATI Eyefinity a companiei, precum și pentru DirectX. Purtătorul de cuvânt John Taylor promite ”capacități de grafică incredibile şi suport video HD uluitor pentru noile platforme AMD pentru notebook-uri”.

Compania mai pregătește lansarea, în 2011, a unei noi linii de procesoare Fusion, care promite un consum substanțial mai redus de energie atât pentru servere, cât și pentru aplicațiile de pe telefoanele mobile. Programul pentru 2010 include introducerea pe piață a unor procesoare multi-core pentru grafică pe notebook.

Începând de anul viitor, companiile OEM (Original Equipment Manufacturer) vor putea folosi procesoare quad-core cu un cache de 2M și memorie DDR3. Se așteaptă ca cipurile, cu nume de cod Danube, să îi ajute pe producătorii de laptopuri să prelungească durata bateriilor cu cel puțin șapte ore. În plus, a treia generație a platformei Nile a AMD integrată în notebook-urile ultra subțiri, va permite același nivel de performață a bateriilor.

De asemenea, vor fi disponibile două platforme de procesare DDR3 pentru aplicații de server în centrele de date, unde managerii IT au cerut performanță mai mare la același consum de energie.

”Suntem la nivelul unuia dintre cele mai importante progrese din istoria AMD  în ceea ce privește performanța pentru platformele de server”, a declarat Rick Bergman, senior vice president AMD.

Buldozerul AMD

Următoarea platformă de server AMD construită pe DDR3, cu nume de cod Maranello, va oferi suport pentru viitoarele procesoare Magny-Cours, cu opt sau 12 nuclee.

De asemenea, noua platformă San Marino va fi potrivită pentru ”implementările dense, care au nevoie de eficiență energetică și flexibilitate, adică ideală pentru afacerile mici şi mijlocii, dar şi pentru aplicațiile web, cloud și de infrastructură”, spun reprezentanții companiei.

Cele mai importante elemente pregătite de AMD pentru următorii doi ani sunt prima unitate APU (Accelerated Processing Unit) a companiei, numită Llano, şi noile cipuri Fusion pentru aplicații notebook, desktop şi server.

”Primele produse Fusion pentru notebook-uri vor oferi o durată a bateriilor de opt ore”, afirmă Bergman, care este convins că va reprezenta un pas important spre atingerea nivelului de folosire a notebook-ului o zi întreagă.

Pe partea de server, arhitectura Bulldozer reprezintă o nouă abordare a performanței multithread pentru computere. ”Bulldozer este concepută pentru a oferi AMD posibilitatea de a lega unitatea centrală de procesare cu unitatea de grafică (GPU) în configurații APU single-chip”, au mai explicat oficialii AMD.

Sursa: TopTechNews