11 oct. 2024 | 09:22

Cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024. Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

Diverse
Cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024. Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

Pe lângă multele tensiuni politice, crize economice și războaie, anul 2024 a mai adus ceva lumii, noi câștigători ai reputabilului premiu Nobel. În acest an, deși Mircea Cărtărescu era, din nou, favorit la faimoasa distincție literară, premiul i-a fost acordat unei scriitoare de 53 de ani din Korea de Sud. Așa a aflat lumea cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024.

Premiul Nobel, una dintre cele mai prestigioase distincții din lume

Premiul Nobel este una dintre cele mai prestigioase distincții din lume, fiind acordat anual pentru realizări de excepție în domenii precum fizica, chimia, medicina, literatura, pacea și, mai recent, științele economice.

Cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024. Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

Alfred Nobel (1833-1896)

Înființat în 1895 prin testamentul inventatorului și filantropului suedez Alfred Nobel, premiul a devenit un simbol al excelenței și al contribuțiilor semnificative pentru umanitate. Câștigătorii Premiului Nobel primesc nu doar recunoaștere internațională, ci și o sumă de bani, precum și o medalie inscripționată cu imaginea lui Alfred Nobel.

În domeniul literaturii, Premiul Nobel este acordat autorilor care au adus o contribuție deosebită la îmbogățirea patrimoniului cultural global, fie prin opere literare extraordinare, fie prin inovarea stilului sau a formelor narative. De-a lungul anilor, numeroși scriitori de renume mondial au fost onorați cu acest premiu.

Cei mai importanți scriitori premiați cu Premiul Nobel pentru Literatură

Unul dintre cei mai cunoscuți laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură este Gabriel García Márquez, care a primit premiul în 1982 pentru „realismul său magic” ce a îmbinat fantasticul cu viața de zi cu zi.

Cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024. Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

Gabriel García Márquez (1927 – 2014)

Alte nume importante includ William Faulkner, care a fost premiat în 1949 pentru stilul său inovator în roman și pentru explorarea profundă a condiției umane, și Ernest Hemingway, laureat în 1954 pentru proza sa vibrantă și economicoasă.

În 1993, scriitoarea Toni Morrison a devenit prima femeie afro-americană care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, fiind recunoscută pentru modul în care a adus în prim-plan experiențele afro-americanilor și impactul rasismului asupra vieții lor.

Cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024

De asemenea, Bob Dylan a fost premiat în 2016, surprinzând lumea literară prin includerea sa, recunoscut pentru versurile sale poetice care au influențat cultura contemporană.

Cine este Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024. Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

Bob Dylan (83 de ani)

În 2024, Casele de Pariuri aveau să dea startul cotațiilor pentru candidații la un nou premiu în literatură, printre aceștia numărându-se și această autoare, în vârstă de 53 de ani, originară din Korea de Sud.

Premiul Nobel pentru literatură a fost acordat romancierei pentru „proza sa poetică intensă care se confruntă cu traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”. Printre operele sale se numără „Vegetariana”, „Cartea albă”, „Acte umane” și „Lecții grecești”. Han Kang este primul autor sud-coreean și a 18-a femeie care primește premiul.

„Empatia sa pentru viețile vulnerabile, adesea feminine, este palpabilă și întărită de proza sa încărcată de metafore.

Ea are o conștiință unică a legăturilor dintre trup și suflet, dintre cei vii și cei morți, iar într-un stil poetic și experimental a devenit un inovator în proza contemporană.”, a declarat Anders Olsson, președintele comitetului Nobel.

Han s-a născut în Gwangju, un oraș din sud-vestul Koreei de Sud, în 1970. Când avea 10 ani, familia ei s-a mutat în cartierul Suyu-dong din Seul. A studiat literatura coreeană la Universitatea Yonsei din capitală.

Cine este Han Kang, Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

În 1993, Han și-a făcut debutul literar cu o serie de cinci poezii publicate în revista coreeană Literature and Society. În anul următor a câștigat concursul literar de primăvară Seoul Shinmun cu o povestire, „Red Anchor”, iar prima ei colecție de povestiri, „Love of Yeosu”, a fost publicată în 1995.

În 1998 a participat timp de trei luni la Programul Internațional de Scriere al Universității din Iowa, susținut de Arts Council Korea. „The Vegetarian” a fost primul ei roman tradus în engleză. Deși traducerea a fost criticată, a câștigat premiul International Booker și a ajutat-o pe Han să câștige cititori din întreaga lume.

Și în 2024, scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost favorit la Premiul Nobel pentru Literatură

Astăzi în vârstă de 68 de ani, și cu un post de profesor emerit la una din prestigioasele universități americane, scriitorul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat și în 2024 la prestigiosul premiu pentru literatură.

Cu ultima sa carte, „Solenoid”, tradusă în limba engleză, și cu un premiu substanțial, și anume „Premiul literar de la Dublin”, în valoare de 100.000 de euro, Mircea Cărtărescu părea că are toate șansele să devină primul scriitor român căruia i s-ar fi atribuit Premiul Nobel pentru Literatură. Din păcate pentru el, pentru încă un an consecutiv, nu a primit prestigioasa distincție.

Mircea Cărtărescu, favorit la faimoasa distincție literară

Mircea Cărtărescu (68 de ani)

În ceea ce privesc cotele pe care le avea Mircea Cărtărescu, conform Caselor de pariuri, acesta avea a 18-a șansă, iar cota era de 25, ceea ce îl poziționa în fruntea listei de nominalizări. Însă, decizia fundației avea să schimbe cu totul această listă, astfel că Han Kang a devenit câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024.

Parteneri
E mare sărbatoare azi. Ce obișnuiesc creștinii să facă pe 11 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Fiul lui Dragnea, iubire periculoasă cu amanta unui manelist
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro