Un grup de politicieni europeni a făcut apel la Comitetul Nobel cu propunerea de a-i nominaliza pe Volodimir Zelenski și poporul Ucrainei pentru Premiul Nobel pentru Pace. Aceștia au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită acordarea premiului eroilor acestui război, care a zdruncinat din temelii întreaga lume. Printre țările care au semnat acest document se află și România, reprezentată de europarlamentarul USR, Vlad-Marius Botoş.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este propus pentru Premiul Nobel pentru Pace de către un grup de 36 de politicieni europeni, dintre care, foști miniștri, europarlamentari și diplomați. România se află și ea printre țările care au semnat documentul, încurajând astfel acest gest fără precedent. Aceștia solicită Comitetului Nobel prelungirea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea președintelui Zelenski și a poporului Ucrainei, după ce procedura a expirat pe 31 ianuarie.
”În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului Premiului Nobel pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace!, se arată în scrisoarea transmisă Comitetului Nobel.
Cei 36 de politicieni descriu evenimentele actuale într-o manieră extrem de profundă și realistă, încurajând Comitetul Nobel să prelungească pentru prima dată în istorie termenul nominalizărilor.
”Lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în frică, casele și mijloacele de trai le sunt amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare. Suntem martori la curajul poporului ucrainean care a rezistat acestui război purtat asupra lor de către Federația Rusă.
Ucraineni și bărbați curajoși luptă pentru a păstra democrația și autoguvernarea. De la sfidarea președintelui ucrainean ales democratic, Volodimir Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului.
Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii”, au argumentat aceștia în scrisoarea adresată Comitetului Nobel.
În final, cei 36 de politicieni solicită conducerii Nobel o abatere de la procedură, având în vederea schimbările care au avut loc pe plan mondial în contextul invaziei rusești în Ucraina.
„În prezent și în întreaga lume, concetățenii democrați își pun toți aceeași întrebare: ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei? Credem că acum este momentul să-i arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor.
Prin urmare, vă solicităm cu umilință, Comitetul, să luați în considerare:
Extinderea și, prin urmare, redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace pentru președintele Zelenski și poporul Ucrainei.
Deși suntem conștienți că aceasta este o abatere de la procedură, credem că este justificată de situația actuală, fără precedent. Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare”, se mai precizează în scrisoare.
Vă reamintim că scrisoarea a fost semnată de 36 de politicieni din Țările de Jos, Marea Britanie, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România și Slovacia.