Premiul Nobel 2019, un scandal imens: de ce nu vor merge mai mulți oficiali la decernare

Premiul Nobel 2019, un scandal imens: de ce nu vor merge mai mulți oficiali la decernare

De cele mai multe ori, premiul Nobel este un pretext de bucurie pentru persoana care îl primește și țara din care provine respectivul individ. Acest principiu nu se aplică însă în 2019, având în vedere scandalul care s-a iscat în jurul câștigătorului.

Mai mulți oficiali importanți au refuzat invitația organizatorilor de a fi prezenți la decernarea premiului Nobel pentru literatură care va avea loc peste câteva zile. Ca referință, în acest an, distincția importantă va ajunge în mâna scriitorului austriac Peter Handke. Autorul ar urma să primească premiul în data de 10 decembrie din partea regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei.

Din păcate pentru Handke, mai mulți politicieni s-au opus numirii sale ca laureat al premiului Nobel în 2019 din cauza viziunii sale asupra unor conflicte istorice și a declarațiilor făcute în trecut.

premiul nobel literatura

În prima fază, ambasadorul Turciei la Stockholm, Hakki Emre Yunt a anunțat că nu va participa la decernarea premiilor Nobel din cauza scriitorului. Ulterior, ambasadorul Albaniei în capitala Suediei a făcut o declarație un pic mai agresivă pe marginea subiectului, promițând că va boicota ceremonia, din cauza aceluiași autor austriac.

Din câte se pare, austriacul Peter Handke a negat genocidul din Bosnia și Herțegovina și și-a exprimat cu fiecare ocazie admirația pentru fostul lider sârb Slobodan Miloșevic, conform publicației Hurriyet. În consecință, mai mulți ambasadori își vor reprezenta opinia țării pe subiect și nu se vor duce la decernare. Ambasadorul Albaniei și-a explicat decizia cât se poate de clar, afirmând că nu va merge la premiile Nobel 2019 în semn de sprijin pentru familiile și apropiații victimelor din Bosnia.

Protestul față de premiul Nobel primit de Handke a fost mediatizat și de postul de televiziune suedez SVT. Într-un buletin de știri recent, a fost citată scrisoare de protest publicată pe Twitter de către Ministerul Apărării Naționale din Turcia.

Handke, admirator al fostului lider sârb Slobodan Milosevic, mort în timpul procesului în care era judecat la Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război şi genocid, a scris într-un articol publicat în timpul războiului din Kosovo că „Dacă îi susţineţi pe sârbi, ridicaţi-vă”. Tot el a afirmat că  ”bosniacii musulmani din Serbia s-au ucis între ei şi au dat vina pe sârbi”.

Urmăriți Playtech.ro și pe