UE interzice instituțiile mass-media susținute de statul rus: Russia Today și Sputnik, instrumente de propagandă

UE interzice instituțiile mass-media susținute de statul rus: Russia Today și Sputnik, instrumente de propagandă

UE interzice instituțiile mass-media susținute de statul rus, RT și Sputnik. Comisia Europeană a declarat că va dezvolta, de asemenea, noi instrumente pentru combaterea dezinformarii.

Într-o decizie care ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care companii precum YouTube își moderează platformele, Uniunea Europeană a anunțat că interzice organizațiile mass-media de stat ruse.

Duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Russia Today (RT), Sputnik și filialele lor „nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin”.

UE interzice Russia Today și Sputnik

De asemenea, puterea executivă a UE intenționează să dezvolte noi instrumente pentru a combate dezinformarea răspândită de aceste organizații. Cu toate acestea, von der Leyen nu a precizat ce ar putea implica aceste măsuri.

În același timp, nu este clar cum va proceda UE pentru a interzice aceste organizații. Atât RT, cât și Sputnik mențin canale YouTube active. Sâmbătă, în urma unei mișcări similare din partea companiei-mamă Facebook, Meta, compania a declarat că va împiedica temporar câteva canale rusești, inclusiv RT, să obțină venituri din reclame din conținutul lor.

Până acum, atât YouTube, cât și Meta au restricționat doar accesul la magazinele rusești de stat din Ucraina.

De asemenea, Google a anunțat în weekend că presa rusească de stat nu mai are voie să-și monetizeze conținutul, să-l promoveze prin reclame sau să câștige bani din reclamele terților afișate pe parcursul clipurilor proprii de pe YouTube. În același timp, site-urile agențiilor de presă nu vor mai primi bani de la Google pentru reclamele afișate.

Evitând să ofere prea multe detalii legate de războiul care are loc în această perioadă în Ucraina, oficialii Google au citat ”circumstanțe extraordinare” ca pretext pentru a ”întrerupe capacitatea unui număr de canale de a genera bani pe YouTube”. Dincolo de popularul serviciu de streaming, gigantul din Mountain View a insistat asupra faptului că instituțiile media rusești finanțate de Kremlin, cel puțin momentan, nu mai pot să folosească publicitatea de la Google pentru a genera venituri în site-urile și aplicațiile pe care le controlează.