Secretul din spatele discursurilor lui Zelenski. Cine îi scrie liderului ucrainean discursurile: „Un colecționar de idei și emoții“

Secretul din spatele discursurilor lui Zelenski. Cine îi scrie liderului ucrainean discursurile: „Un colecționar de idei și emoții“

De la începutul războiului în Ucraina, discursurile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, au stârnit emoție, au stimulat sprijinul internațional și au ridicat moralul ucrainenilor chiar și în cele mai grele momente. Influențe de la Churchill la Tolkien se regăsesc în discursurile video convingătoare ale liderului de la Kiev. Totuși, cine este cel care îi scrie discursurile președintelui Ucrainei?

Cine îi scrie discursurile lui Volodimir Zelenski?

Au trecut mai bine de 50 de zile de la începutul războiului în Ucraina, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ne-a obișnuit cu discursurile către poporul său de la miezul nopții.

Mesajele lui Zelenski către poporul ucrainean și către parlamentele străine din întreaga lume au impulsionat sprijinul internațional și au întărit moralul acasă. În discursurile președintelui ucrainean se regăsesc influențe de la Churchill la Tolkien.

Scriitorul acestora este Dmitoo Litvin, un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani, cu mai puțin de 200 de urmăritori pe Twitter, scrie The Guardian.

„Președintele știe întotdeauna ce vrea să spună și cum vrea să spună. În discursuri, emoțiile sunt cele mai importante. Și, bineînțeles, președintele este autorul emoțiilor și al logicii cuvintelor“, a explicat el.

Litvin susține că și alți lideri mondiali „ar putea învăța cum să facă acest lucru“. Scriitorul discursurilor lui Zelenski și colegii din echipa președintelui ucrainean locuiesc și lucrează în Bankova, sediul președinției, încă din primele zile ale invaziei.

Serghei LescEnko, un alt fost jurnalist care a devenit consilier al lui Volodimir Zelenski în timpul războiului, spune că Litvin este un fel de asistent literar și artistic: „El adună ideile președintelui în fiecare zi. Este un colecționar de idei și emoții“.

Litvin a fost reticent în a spune mai multe. „De obicei nu comentez acest subiect“, a afirmat el. Acesta este de ceva vreme în centrul politicii ucrainene. A fost analist politic pentru Servitorul Poporului, partidul politic al lui Zelenski, și un oponent „amar“ al lui Petro Poroșenko, predecesorul lui Zelenski în calitate de președinte.

Citește și: Mesajul lui Zelenski, după 50 de zile de război: „Aceste zile mi-au arătat mulți lideri ai lumii în mod diferit“

Cheia succesului președintelui, cariera sa de actor și comediant?

La începutul războiului, Dmitoo Litvin a postat pe Facebook mai multe mesaje dure la adresa președintelui rus, Vladimir Putin.

„Imaginația lui este slabă, așa că întotdeauna oglindește ceva… Trebuie să înțelegem că realitatea obiectivă nu îl controlează pe Putin. Sancțiunile vestului nu îl vor afecta. El caută izolare. Scopul implacabil al lui Putin a fost să schimbe statul și «realitatea politică» a Ucrainei“, a postat el.

Metoda lui Litvin funcționează cu siguranță. Sondajele arată că 95% dintre ucraineni cred că țara lor poate respinge invazia rusă, în ciuda inferiorității Kievului în ceea ce privește numărul de tancuri, trupe și aviație. Iar 78% cred că Ucraina se mișcă în direcția corectă. Popularitatea lui Zelenski crește vertiginos.

Orysia Lutsevych, managerul forumului Ucraina la grupul de studii de politică externă Chatham House, a declarat că cheia succesului lui Zelenski constă tocmai în cariera sa anterioară de comediant și actor.

Telespectatorii, obișnuiți să-l vadă în diferite roluri la televizor, l-au putut accepta drept „comandant șef într-un tricou“ – un rol care scapă politicienilor mai convenționali.

„Ei știu că se poate transforma. El este ca metamorfoza Zelensky“, a declarat ea.

„Este un om de stat modern care a venit din divertisment. El este în elementul lui. Oamenii din jurul lui înțeleg puterea narațiunii în timpul unui război. După ororile de la Bucha, este important să avem o poveste care atrage. Scufundarea Moskvei este un simbol puternic“, a continuat Lutsevych.

Citește și: