15 apr. 2022 | 12:29

Momentul în care crucișătorul Moskva a explodat. Rusia afirmă că nava „s-a scufundat“ VIDEO

ULTIMA ORĂ
Momentul în care crucișătorul Moskva a explodat. Rusia afirmă că nava „s-a scufundat“ VIDEO

Au apărut primele imagini cu momentul în care crucișătorul Moskva a explodat. Nava amiral a Rusiei în Marea Neagră s-a scufundat în timp ce era remorcată la destinație în timpul unei furtuni, din cauza avariilor la corpul vasului. În timp ce Ucraina spune că a lovit crucișătorul cu rachete „Neptun“, provocându-i pagube grave, Rusia pune explozia acesteia pe seama unui incendiu, transmițând că se investighează cauza.

Momentul în care crucișătorul Moskva a fost lovit. VIDEO

O agenție din Turcia a difuzat imagini care ar arăta crucișătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, imediat după ce a luat foc. Kievul susține, însă fără dovezi, că nava a fost lovită de rachete trase de ucraineni, în vreme ce Rusia exclamă că la bordul vasului a izbucnit un incendiu.

Ucraina a anunțat, miercuri seară, că a provocat avarii serioase navei rusești, după ce a lovit-o cu ajutorul lansatorului de rachete „Neptun“. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că Moskva este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go f*ck yourself“.

„Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat avarii serioase navei rusești. Glorie Ucrainei!“, a informat guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko, pe canalul său de Telegram.

Într-o intervenție pe Youtube, consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a spus că „s-a petrecut o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din marea Neagră“. Nava ar fi avut un echipaj de 510 marinari, iar salvarea lor a fost dificilă din cauza vremii rele, a completat Arestovici .

Citește și: Fotografia pe care Zelenski a postat-o cu puțin timp înainte ca forțele ucrainene să distrugă nava amiral a flotei Rusiei din Marea Neagră

Distrugerea crucișătorului Moskva, o reușită cu valoare simbolică

Pe de altă parte, agenția de presă rusă Tass a transmis, citând Ministerul Apărării de la Moscova, că crucișătorul Moskva din flota Mării Negre a fost serios avariat ca rezultat al exploziei muniției de la bord, care a fost provocată de un incendiu, iar echipajul a fost evacuat

„Ca urmare a unui incendiu, muniția de bordul crucișătorului Moscova a explodat. Nava a fost serios avariată. Întreg echipajul a fost evacuat“, precizează Ministerul rus al Apărării.

Experții spun că distrugerea crucișătorului Moskva reprezintă o reușită cu o valoare simbolică, dar și militară.

„Cred că este (o reușită) care are și o valoare simbolică, dar și militară. Aceasta este nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, care a cam îmbătrânit, dar este simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră“, a declarat profesorul Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime privind Rusia de la Colegiul de Război Naval al SUA.