Mesajul lui Zelenski, după 50 de zile de război: „Aceste zile mi-au arătat mulți lideri ai lumii în mod diferit“

Mesajul lui Zelenski, după 50 de zile de război: „Aceste zile mi-au arătat mulți lideri ai lumii în mod diferit“

Au trecut mai bine de 50 de zile de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, prilej cu care președintele Volodimir Zelenzki a lăudat curajul poporului ucrainean, pentru că „50 de zile de apărare reprezintă o realizare“, una a milioane de ucraineni. Într-un mesaj postat în noaptea de joi spre vineri, liderul de la Kiev a menţionat că în această perioadă a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit: „politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere“, dar și „generozitatea celor care nu sunt bogaţi ei înşişi“.

Volodimir Zelenski, mesaj după 50 de zile de război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că țara pe care o conduce rezistă deja de 50 de zile în fața ofensivei ruse, iar „50 de zile de apărare reprezintă o realizare“. Totodată, liderul ucrainean a precizat că, în această perioadă, a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit, „politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere“, dar şi generozitatea celor care i-au ajutat deși nu aveau prea multe resurse.

Zelenski a menționat însă că toate acestea vin ca o suplimentare a eforturilor depuse de poporul ucrainean în misiunea sa de a-și apăra țara, lăudându-i, între alţii, pe cei „care au arătat că navele ruseşti pot merge… doar la fund“.

„Oameni de neînvins ai celei mai curajoase ţări! Am rezistat deja 50 de zile. 50 de zile de invazie rusă, deşi ocupanţii ne dădeau maxim cinci. Aşa de bine «ne cunosc» ei. Aşa sunt ei «prieteni cu realitatea». Rusia nu a început războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Trupele ruseşti au venit în 2014. Ne-au capturat Crimeea. Au transformat-o într-o mare bază militară.

Au făcut ca Marea Neagră şi Marea Azov să fie cele mai periculoase mări de pe planetă. Au pornit un război groaznic, absolut cinic în Donbasul nostru. Ne omoară oamenii de opt ani. 14 mii au fost ucişi în acest timp. Cum a răspuns lumea la asta? Întrebarea a rămas retorică. Dar de asta au decis că îşi permit un război la scară largă“, a spus președintele ucrainean, în cel mai recent mesaj al său, postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.

Volodimir Zelenski a mai precizat și că unii încă dezbat severitatea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse.

„Dar ce mai este de discutat când trupele ruse repetă deja pe pământul nostru ceea ce Europa a văzut doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?“, a dăugat el.

Citește și: Consilierul lui Zelenski vorbește despre negocierile cu Rusia. În ce stadiu se află discuțiile

Rușii distrug regiunile Lugansk şi Doneţk ca şi cum ar vrea să rămână doar pietrele

După cum a spus-o liderul de la Kiev, în cele 50 de zile de invazie, rușii au arătat că principala lor țintă este Donbas – regiune pe care intenționează să o distrugă.

„Trupele ruse distrug regiunile Lugansk şi Doneţk ca şi cum ar vrea ca doar pietrele să rămână. Şi să nu mai rămână deloc oameni“, a acuzat el.

„Ei recrutează cu forţa locuitorii acestor regiuni în armata lor. Îi aruncă în cele mai grele lupte, practic în faţa defensivei noastre. Ei distrug aceste oraşe şi sate din Donbas. Ei ard tot ce a rezistat la opt ani din acel război. Timp de 80 de ani, mândrul şi curatul Harkov nu a văzut astfel de suferinţe precum cea pe care a adus-o Rusia. De ce îl distrug? Ce se poate obţine arzând Harkovul? Ce anume poate oferi Rusiei distrugerea Saltivkăi (cartier rezidenţial din Harkov – n.r.) sau a Pieţii Libertăţii?“, s-a întrebat președintele.

Citește și: