01 mart. 2022 | 20:54

Rusia – Ucraina, un război digital: cine câștigă lupta online, cum este posibil

TEHNOLOGIE
Rusia - Ucraina, un război digital: cine câștigă lupta online, cum este posibil

Invazia Ucrainei de către Rusia pare să fie primul care introduce o nouă formă de război, cel purtat cu ajutorul internetului. Pe lângă cel fizic, între Rusia și Ucraina este dus și un război digital al cărui câștigător nu se știe încă cine va fi.

Atacurile ciberentice de ambele părți au adus nenumărate daune, iar lucrurile pot escalda mult mai mult de atât. Războiul digital este purtat și în mai multe moduri, astfel că se poate apela la giganții tehnologici pentru a impune anumite restricții asupra Rusiei, cenzură online, răspândirea dezinformării și internetul atât al Ucrainei cât și cel al Rusiei care au de-a face cu perturbări și atacuri.

În scena războiului cibernetic a intrat și gruparea de hackeri Anonymous care a declarat război guvernului rus. Cu toate că afirmațiile hackerilor au fost tratate cu scepticism la început, acțiunile lor nu au întârziat să apară, astfel că unele canale de televiziune ale statului rus afișau conținut pro-Ucraina.

De asemenea, hackerii ruși au lansat atacuri împotriva Ucrainei de tipul DDoS ( distributed denial of service), care au lovit site-urile guvernamentale, dar și atacuri de tip ransomware fără capacitatea de a recupera datele. Anonymous au lansat aceleași tipuri de atacuri asupra site-urilor ruse.

Acest program malițios „de ștergere” a avut drept scop să fie unul distructiv și conceput pentru a face dispozitivele vizate inoperabile, fiind găsit în zeci de sisteme ucrainene din sectoarele guvernamentale și ONG-uri, după cum au afirmat reprezentanții în securitatea informației ai Microsoft.

Oficialii ucraineni au afirmat totodată faptul că, o operațiune de spionaj cibernetic din Belarus vizează conturile de e-mail personale ale forțelor Kievului. Centrul Național de Securitate Cibernetică a cerut organizațiilor să-și consolideze apărarea online.

Între Ucraina și Rusia este dus și un război digital, nu numai unul armat

Accesul la internet este neregulat în timpul oricărui conflict, deoarece bombele și rachetele distrug rețelele și echipamentele. În timpul atacurilor de vineri din orașul Harkov au fost înregistrate perturbări semnificative ale internetului, potrivit NetBlocks, iar conectivitatea la principalul furnizor de internet al Ucrainei, GigaTrans a scăzut la sub 20% din nivelurile normale.

Elon Musk, la rândul său și-a adus contribuția în acest război digital, punând la dispoziție serviciul său de bandă largă prin satelitul Starlink, în urma solicitărilor oficialilor ucraineni. Aproape de îndată ce Rusia a invadat, politicienii ucraineni au început să ceară marilor companii de tehnologie pe care se bazează atât de mulți ca informații și divertisment să joace un rol activ în război.

De asemenea, aceștia au mai venit cu o solicitare pentru Meta să interzică accesul la Facebook și Instagram în Rusia. Cu toate acestea, șeful afacerilor globale ale companiei, Nick Clegg a spus că acest lucru va împiedica oamenii de acolo să le folosească pentru a „protesta și a se organiza împotriva războiului și ca sursă de informații independente”.

Între timp, YouTube a declarat că va opri capacitatea mai multor canale rusești de a câștiga bani și va limita recomandările pentru acestea. Compania-mamă Google, cel mai mare vânzător de reclame din lume, a adăugat că nu va lăsa mass-media de stat rusă să vândă reclame folosind instrumentele sale.

După consultarea cu autoritățile regionale, Google a dezactivat traficul în direct și informațiile despre cât de aglomerate sunt locurile, cum ar fi magazinele și restaurantele. Facebook și Google au restricționat, de asemenea, accesul la unele conturi media de stat din Ucraina, la cererea guvernului ucrainean, și au interzis descărcările aplicației mobile Russia Today.

Facebook a avertizat despre un hack numit Ghostwriter care accesează rețelele sociale ale armatei ucrainene și ale personalităților publice, prin e-mail, pentru a posta dezinformare. Guvernul Rusiei a răspuns cu blocări parțiale ale Facebook și Twitter.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din țară, Roskomnadzor, a acuzat Facebook de „încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor ruși”, după ce Meta a refuzat să oprească verificarea faptelor și etichetarea conținutului de la organizațiile de știri deținute de stat.

Momentan nu se știe cine va câștiga acest război digital, însă un lucru este cert: faptul că Ucraina primește ajutor din toate părțile, inclusiv în sectorul digital.