Facebook elimină conturile false care stimulează dezinformarea rusă în Ucraina

Facebook elimină conturile false care stimulează dezinformarea rusă în Ucraina

Facebook a eliminat o rețea de conturi false care încearcă să răspândească dezinformarea rusă în Ucraina. Conturile au fost detectate în ultimele 48 de ore, a spus compania.

Compania a declarat că a eliminat aproximativ 40 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook și Instagram care au fost detectate în ultimele 48 de ore. De asemenea, compania a lucrat pentru a opri încercările de hacking care vizează militarii ucraineni și oficialii guvernamentali în ultimele zile.

Într-un briefing de duminică seara, directorul Meta pentru perturbarea amenințărilor, David Agranovich, a spus că acele conturi nu aveau multe  vizualizări, până când au fost identificate de cercetătorii de securitate ai companiei. El a adăugat că respectivele conturi au aproximativ 4.000 de urmăritori pe Facebook și aproximativ 500 pe Instagram.

Facebook vrea să elimine dezinformarea rusească

Conturile care răspândeau informații false, care vizau oameni din Ucraina, erau folosite pentru a susține site-uri de știri false care publicau afirmații care vizează „subminarea guvernului ucrainean și stimularea activităților actorilor ruși”, potrivit lui Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate al companiei.

„Publicau afirmații despre Occidentul care trădează Ucraina și despre Ucraina că este un stat eșuat”, a spus Agranovich. „De asemenea, au pretins că au sediul la Kiev și s-au pozat în redactori de știri, ca foști ingineri aviatici, ca autori ai unei publicații științifice”.

Compania a declarat într-un comunicat că investigația sa asupra acestor conturi este în curs de desfășurare, dar că a legat persoanele din spatele conturilor false de o eliminare anterioară a uor conturi false în 2020. Cercetătorii de securitate Facebook de la acea vreme au declarat că activitatea a fost urmărită la „persoane din Rusia, regiunea Donbass din Ucraina și două organizații media din Crimeea – NewsFront și SouthFront”.

Mai mult, cercetătorii Facebook au avertizat că o mână de jurnalişti ucraineni, oficiali militari şi alte persoane publice au fost vizaţi de tentative de hacking în ultimele zile. Activitatea, pe care Facebook o atribuie unei entități cunoscute de cercetătorii de securitate sub numele de „Ghostwriter”, este, de asemenea, menită să răspândească dezinformarea.

Facebook a spus că Ghostwriter folosește de obicei atacuri de tip phishing pentru a prelua conturile de e-mail și conturile de rețele sociale pentru a posta dezinformarea, în timp ce se prezintă drept persoane publice.