Agenția de presă oficială a Rusiei, victima hackerilor: mesajul împotriva lui Putin

Agenția de presă oficială a Rusiei, victima hackerilor: mesajul împotriva lui Putin

Site-ul de știri al agenției de presă din Rusia, TASS, a fost înlocuit, temporar, cu un mesaj care, cu siguranță, nu a fost deloc pe placul lui Vladimir Putin.

Mai exact, în respectivul mesaj, rușilor li se cerea să nu-și lase fiii și soții să ia parte la invazia rusă a Ucrainei, începută luni. Site-urile de știri rusești Kommersant și Izvestia au fost, de asemenea, atacate de hackeri, cei care, în zilele noastre, poartă „straiele” unui Robin Hood modern. Toate cele trei site-uri au fost oprite în cursul acestei dimineți.

Mesajul publicat în locul site-urilor agenției de presă din Rusia conținea sigla grupului de hackeri Anonymous

Alături de mesajul ce a reușit, pentru scurt timp, să înlocuiască respectivele site-uri, apărea, de asemenea, și sigla Anonymous.

„Dragi cetățeni. Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură”, se arată în mesaj. „Putin ne minte și ne pune în pericol. Am fost izolați de întreaga lume, au încetat să mai cumpere petrol și gaze. Peste câțiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord. Acesta nu este războiul nostru, să-l oprim! Acest mesaj va fi șters, iar unii dintre noi vor fi concediați sau chiar întemnițați. Dar nu mai putem suporta așa ceva”, au mai scris (cel mai probabil) cei de la Anonymous, în mesajul lor.

Cu toate astea, mesajul a fost semnat de „jurnaliștii corecți din Rusia”. Ba mai mult, acesta conținea o grafică cu cei  „5.300 de soldați ruși uciși în Ucraina, în cele patru zile. Mai mult decât în ​​primul război cecen”.

mesaj-hackeri-rusia-tass
Mesajul hackerilor, pe site-urile rusești

La scurt timp, mesajul a fost eliminat, în locul acestuia fiind publicat un mesaj de eroare.

Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a întâmpinat, la rândul ei, dificultăți tehnice, având site-ul picat timp de mai multe ore, tot azi.

Sâmbătă, viceprim-ministrul ucrainean și ministrul digitalizării, Mykhailo Fedorov, a anunțat crearea unei „armate IT” pentru a provoca atacuri cibernetice împotriva principalelor surse din aparatul de propagandă rusească.

Site-urile web ale guvernului rus, inclusiv site-ul oficial al Kremlinului, împreună cu alte câteva pagini rusești, au devenit inaccesibile vineri, în urma unui atac cibernetic revendicat, ulterior, de Anonymous.

Citește și: