O maternitate din Mariupol a fost evacuată cu forța spre Rusia

O maternitate din Mariupol a fost evacuată cu forța spre Rusia

Teroarea continuă în orașul asediat Mariupol, unde o maternitate a fost evacuată cu forța spre Rusia, potrivit anunțului făcut miercuri de primărie, transmite AFP. În total, mai bine de 200 de locuitori ai orașului portuar Mariupol au fost evacuați „împotriva voinței lor“, a mai spus municipalitatea, care acuză forțele ruse că le-au confiscat actele de identitate ucrainenilor. Mai multe detalii, în continuare.

O maternitate din Mariupol, evacuată cu forța de ruși

Primăria din Mariupol, orașul-port asediat de trupele ruse, a denunțat miercuri evacuarea forţată spre Rusia a unei maternităţi, după ce, pe 9 martie, o altă maternitate a fost bombardată de forțele lui Putin, transmite AFP.

„Peste 70 de persoane, femei şi personal medical, au fost scoase cu forţa de ocupanţi din maternitatea nr.2 din districtul de pe malul stâng“, a transmis primăria pe Telegram.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, Mariupol aflându-se sub asediu de la sfârşitul lunii februarie.

După cum aminteam, o altă maternitate şi un spital de pediatrie din Mariupol au fost lovite de bombardamentele rusești pe 9 martie, provocând indignare în rândul comunităţii internaţionale. Cel puțin trei persoane, printre care și un copil, au murit în atac.

Atunci, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat bombardamentul spunând că respectiva clădire servea drept bază pentru un batalion naţionalist ucrainean.

„Această maternitate a fost preluată de multă vreme de batalionul Azov şi de alte forţe radicale, şi toate femeile care veniseră să nască, toate infirmierele şi tot personalul de susţinere au fost scoşi afară“, a susținut el.

Citește și: Rusia neagă bombardamentele de la maternitatea și spitalul de copii din Mariupol. Imaginile dezastrului arată pompieri evacuând femei gravide rănite

Atacurile împotriva oraşului Mariupol, „o crimă împotriva umanității“

La rândul său, liderul de la Kiev a declarat marți că atacurile ruse împotriva oraşului Mariupol constituie „o crimă împotriva umanității“.

Tot marți, președinția franceză a anunțat, după o convorbire telefonică între preşedintele Emmanuel Macron şi omologul său rus, Vladimir Putin, că prevederile pentru lansarea în următoarele zile a unei operaţiuni umanitare pentru salvarea locuitorilor din Mariupol „nu sunt întrunite în acest stadiu“.

Macron a prezentat o operațiune de evacuare, propusă la sfârşitul săptămânii trecute de Franţa, Turcia şi Grecia, liderului de la Moscova, care i-a spus că „se va gândi la asta“ înainte de a da un răspuns.

Circa 160.000 de civili sunt în continuare blocați în Mariupol, care a căzut pradă unor lupte înverşunate.

Citește și: