01 iun. 2022 | 09:25

Ce să mănânci în Grecia: 15 preparate pe care trebuie să le încerci

VIDEO VISTA

Bucătăria tradițională grecească se bazează în întregime pe bucătăria mediteraneană.

Adică, toate felurile de mâncare sunt preparate în principal cu ulei, sare, diverse arome și produse originare grecesti. Prin urmare, dacă vizitați Grecia, nu ezitați să încercați câteva mâncăruri tradiționale.

Bucătăria mediteraneană este una dintre cele mai bune bucătării din întreaga lume. În afară de Grecia, multe țări urmează acest obicei alimentar care a fost înscris ca patrimoniu cultural imaterial al UNESCO.

Din acest motiv, mai jos veți găsi câteva mâncăruri tradiționale grecești pe care trebuie să le gustați atunci când călătoriți în Grecia.

15. Koulouri Salonic

Cu alte cuvinte, covrigul din zona Salonic este o alegere ideală pentru un mic dejun ușor. Este o gustare pe care o găsești peste tot în Grecia. Puteti cumpăra un koulouri Thessalonikis fie de la brutării sau de la vânzătorii ambulanți din Salonic sau oriunde altundeva.

În plus, în zilele noastre, există mai multe tipuri de koulouri. De exemplu, în afară de clasicul covrig, puteți gusta koulouri cu stafide, koulouri cu ciocolată sau koulouri cu cremă de brânză. Desigur, puteți însoți acest mic dejun cu o ceașcă de cafea grecească.

14. Bougatsa

O altă opțiune pentru micul dejun este bougatsa. De obicei, este însoțit de o cremă dulce de gris, zahăr pudră și scorțișoară. Bougatsa este un desert pe care refugiații din Asia Mică l-au adus în Grecia. De atunci a devenit desertul preferat al copiilor și al adulților.

Puteți găsi bougatsa în mod tradițional la Salonic, dar și peste tot în Grecia la brutării sau în localurile specializate în bougatsa. Țineți cont că, pe lângă smântâna dulce, puteți găsi și bougatsa cu alte umpluturi. De exemplu, puteți încerca bougatsa cu brânză sau chiar cu carne tocată.

13. Salata greceasca

Este timpul pentru prânz și unul dintre mancarurile pe care trebuie să le încercați în Grecia este salata grecească. Este în principal o salată de vară, dar o puteți găsi în fiecare sezon. Este salata noastră preferată. Asta doarece conține atât de multe legume delicioase și proaspete, cum ar fi roșii, castraveți, măsline și ceapă. Mai presus de toate, gustoasa branza feta, cu ulei de masline si capere iti va face ziua.

Fiecare tavernă din Grecia oferă această salată tradițională grecească. Prin urmare, nu uitați să faceți comanda pornind de la acest fel de mâncare. Dar amintiți-vă că salata grecească este un fel de mâncare pentru toată lumea de la masă – nu un fel de mâncare individual.

12. Fava

Mai presus de toate, vei mânca fava și sub formă de salată. Fava este o leguminoasă care atunci când este gătită are aspect de piure și este însoțită de ulei de măsline și ceapă.

Fava este un fel de mâncare tradițional al insulei Santorini. Adică, dacă intenționați să vizitați Santorini pentru vacanțe, cereți niște fava alaturi de alte mancaruri. De asemenea, nu uitați să încercați un pahar de vin local.

11. Tzatziki

Toată lumea a auzit de tzatziki. Deci, dacă vizitezi Grecia, nu poți pleca fără să gusti un tzatziki traditional. Este o garnitură, un sos și este alegerea ideală dacă alegerea ta principală este carnea.

Tzatziki este făcut din iaurt, castraveți, usturoi și ulei de măsline.

10. Feta prăjită

Dacă vrei să încerci ceva diferit, ține cont că s-ar putea să vezi în meniurile mai multor taverne, mai ales în nordul Greciei, feta prăjită. Feta este un tip de brânză care este produsă în principal în nordul Greciei. Feta se face exclusiv din lapte de oaie sau de capră.

Feta prăjită este, de asemenea, o garnitură și este de obicei servită cu miere, susan și alune de Eghina. Odată ce o vei încerca, cu siguranță o vei adora.

9. Dolmadakia Gialanji

Sărmăluțele grecești sunt încă un aperitiv tradițional. Încă un fel de mâncare pe care l-au adus în Grecia refugiații din Asia Mică. Turcii îl numesc Gialanji, care înseamnă „fals”, deoarece nu conțin carne tocată în ele.

Cu toate acestea, grecii sunt obișnuiți să le facă cu frunze de viță de vie umplute cu orez și ulei de măsline și lămâie pe ele. Este una dintre cele mai delicioase alegeri, mai ales vara. Puteți combina acest meze cu un pahar de ouzo.

8. Antikristo

Dacă îți place să mănânci miel, atunci antikristo este cea mai bună alegere pentru tine dacă urmează să vizitezi Creta. Cu alte cuvinte, antikristo este o rețetă tradițională cretană. Antikristo înseamnă „opus”. Cretanii gătesc antikristo într-o groapă în pământ în care se face focul și se așeza miei în cerc.

Acest mod de a găti vine din cele mai vechi timpuri. Cretani urmau această rețetă atunci când doreau să facă sacrificii zeilor. Adică, mielul antikristo a fost prima și cea mai importantă alegere a lor în ceea ce privește hrana. De asemenea, puteți încerca un pahar de vin sau raki care este o băutura cretană.

7. Pastitsada

Pastitsada este un fel de mâncare tradițional servit în Corfu. Ingredientele sale de bază sunt carnea și spaghetele groase. Mai mult, multe femei din satele din Corfu preferă să adauge  si puțină scorțișoară în timp ce gătesc.

Puteți găsi mâncăruri pe bază de carne în toate locurile din Grecia. Cu toate acestea, pastitsada este puțin diferită. Bucătarii pot adaugă un amestec de condimente cu scorțișoară, cuișoare rase, nucșoară și chimen. De asemenea, folosesc vin roșu și oțet pentru sos. În cele din urmă, carnea nu este gătită în ulei, ci în unt de Corfu. După masă, puteți savura și un pahar de lichior local.

6. Plăcinte tradiționale

Dacă aveți șansa să treceți prin Epir, atunci trebuie să gustați niște plăcinte tradiționale. Localnicii din Epir gătesc multe tipuri de plăcinte, de exemplu, Kasiopita, Kothropita, Kimadopita, Pepeki, Kasata și Blatsaria. Mai presus de toate, mai ales dacă vizitați Tzoumerka sau Zagorochoria, degustarea unir plăcinte este obligatorie.

Localnicii din Epir au păstrat și încă folosesc rețetele de plăcinte tradiționale. Așa că nu ezitați să le cereți părerea despre ce plăcintă să încercați și vă vor sugera plăcinta potrivită după gusturile dvs.

5. Spetsofai

O altă opțiune grozavă pentru un fel de mâncare tradițional este spetsofai. Puteți găsi acest fel de mâncare in Pelion. Spetsofai este gătit cu cârnați, ardei Florina, vinete, dovlecei, ceapă și roșii. Il poti insoti fie cu orez, fie cu cartofi prajiti.

Grecia are animale puternice și, prin urmare, cârnații folosiți de bucătarii locali provin din carne grecească. De asemenea, puteți bea un pahar de vin sau ouzo în timp ce gustați acest preparat incredibil.

4. Spaghete Cu Creveți

Spaghetele cu creveți sunt un fel de mâncare atât de popular nu numai în Grecia, ci și în multe țări din lume. Cu toate acestea, dacă urmează să călătorești in Rodos, această alegere este una ideală. Pescarii din Rodos aduc creveți proaspeți în fiecare zi, în timp ce mai multe restaurante își fac paste de casă.

Din acest motiv, acest preparat de spaghete cu creveți este unic. Mai mult, în rețeta tradițională, în afară de alte ingrediente, bucătarii adaugă și niște ouzo. În acest fel, oferă o aromă unică mâncărurilor.

3. Loukoumades cu miere

La prânz, după-amiaza, puteți gusta niște loukoumades cu miere. Loukoumades sunt un desert ușor făcut cu zahăr, lămâie, miere, făină și făină de porumb.

Unora le place să adauge și scorțișoară și susan, în timp ce altora preferă puțină ciocolată. Deci, depinde de tine să decizi ce preferi dintre aceste două opțiuni. Puteți gusta loukoumade tradiționale în Salonic.

2. Künefe Peyniri

Künefe este un desert pe care refugiații din Istanbul l-au adus în Grecia. Se poate servi alaturi de  de inghetata preferata, mai ales vara. Mai presus de toate, o opțiune excelentă pentru aroma de înghețată este înghețata Kaimaki.

Deci, toate aceste dulciuri aparțin moștenirii culturale a grecilor din Asia Mica. Prin urmare, dacă aveți ocazia, nu uitați să încercați niște künefe.

1. Souvlaki

Mai presus de toate, nu puteam rata cea mai populară mâncare grecească, souvlaki. Puteți gusta souvlaki în fiecare loc din Grecia. Cel mai important, potrivit dieteticienilor, souvlaki este un fel de mancare completa

Deci, dacă ți-e puțin foame noaptea, poți alege să mănânci souvlaki. Îl poți cumpăra rapid și îl vei mânca ușor cu mâna ca un sandviș. Puteți alege dintre carne de porc, pui sau kebab, însoțit de o cutie de bere grecească.