Țara din Europa care dă o lecție României: Grecia își depășește propriile recorduri

Țara din Europa care dă o lecție României: Grecia își depășește propriile recorduri

Călătorii vor putea ajunge la Salonic din Atena în mai puțin de patru ore la bordul Silver Arrow, noul tren de pasageri electrificat de mare viteză care a început să funcționeze, a anunțat operatorul de tren TrainOSE.

„Fideli angajamentelor sale pentru servicii îmbunătățite, sigure și de calitate pentru publicul de pasageri, TrainOSE inaugurează astăzi o nouă eră a călătoriei cu trenurile ETR pe ruta Atena-Salonic-Atena”, a spus compania pe contul său de Twitter.

ETR 470 circulă cu o viteză de până la 250 km/h și poate ajunge la Salonic în 3 ore și 55 de minute.

Ca referință, distanța dintre Atena și Salonic este de aproximativ 500 de km.

CEO-ul TrainOSE, Maurizio Capotorto, a declarat că lansarea ETR 470 – unul dintre cele cinci comandate – a fost un pas important pentru viitorul căilor ferate din Grecia. Primul tren a plecat duminică din Atena cu o capacitate de 60%.

Trenurile ETR cu nouă vagoane sunt accesibile persoanelor cu dizabilități, includ cabine de primă clasă, restaurant și bar, dulapuri, wi-fi și permit animalele de companie mici la bord.

Potrivit TrainOSE, tarifele pentru trenul unic variază de la 65 de euro la clasa întâi de la Atena la Salonic până la 55 de euro pentru clasa B.

Rivalizează cu mașinile

Pentru o perioadă limitată, până pe 3 iunie, va exista o reducere de 20% la aceste tarife: 52 de euro pentru un bilet dus de la Atena la Salonic și 44 de euro pentru clasa B.

Trenul de dimineață din Atena pleacă la 7:22 cu o escală în Larissa la 9:58 și sosire la Gara Salonic la 11:20. Un al doilea tren pleacă din Atena la 17:22 și ajunge la Salonic la 21:21.

Primul tren din Salonic pleacă la 7:08 și ajunge la Atena la 11:03, iar trenul de seară pleacă la 17:08 sosind la Atena la 21:04.

„Acesta nu este un nou tren obișnuit, este un nou pachet de servicii pentru pasageri. Pentru noi a fost important să spargem bariera de patru ore pe ruta Salonic-Atena-Salonic. Când rețeaua este gata, ETR 470 este un tren atât de rapid încât va acoperi această rută în 3 ore și 20 de minute”, a declarat Roberto Biasin, director comercial TrainOSE.

Adresându-se presei duminică, Biasin a spus că traficul total de pasageri pe ruta Atena-Salonic-Atena se apropie cu rapiditate de nivelurile dinaintea pandemiei din 2019.

„Principalul nostru concurent este mașina, nu avionul”, a spus el, adăugând că o creștere a prețului combustibilului în combinație cu serviciile de înaltă calitate oferite la bordul trenului, „va aduce publicul mai aproape de tren”.

Fondat în 2005, operatorul de trenuri de pasageri și marfă din țară TrainOSE este deținut de grupul feroviar de stat italian Ferrovie dello Stato (FS) Italiane.

Citește și:
Etichete: