06 mai 2022 | 11:25

Top 10 lucruri neștiute despre Grecia antică

VIDEO VISTA

Poate știi elementele de bază, despre Socrate, Pericle, teatru și științe, dar câte detalii știi despre viața de zi cu zi a grecilor antici?

Iată o listă de lucruri interesante pe care probabil nu le știai despre această mare civilizație a trecutului.

1. Grecii antici obișnuiau să adauge apă în vinul lor

Vinul a fost în centrul culturii grecești antice. În Panteon era chiar și un zeu al vinului, zeul Dionysos. Cu toate acestea, era considerată o aroganță ca muritorii să se îmbete; un obicei potrivit doar barbarilor. Se credea că numai zeul Dionysos putea să bea vin fără apă și să nu se îmbete.

Dacă muritorii nu își amestecau vinul, exista pericolul ca aceștia să devină violenți și să-și piardă mințile. Deci ce au făcut? Ei adăugau apă în vinul lor! Astfel, puteau să bea mult vin fără să se îmbete… sau cel puțin asta era ideea. În timpul iernii, pentru a economisi apă, puneau zăpadă în cupe.

2. A existat o singură mamă pentru toți monștrii greci antici

Majoritatea monștrilor celebri din mitologia greacă au avut aceeași mamă! Echidna, mama monștrilor, era jumătate femeie și jumătate șarpe. Echidna și partenerul ei Typhon, un monstruos gigant serpentin, au încercat să-l răstoarne pe Zeus pentru supremația lumii. Zeus, cu ajutorul trăsnetelor sale, a reușit să-i învingă și l-a pedepsit pe Typhon îngropându-l sub Muntele Etna. Echidna și descendenții ei au trăit pentru a provoca mulți viitori eroi greci.

Unii dintre urmașii ei au fost: Cerberus, câinele cu trei capete al lui Hades, paznicul Lumii Subterane; Lernaean Hydra, monstrul serpentin de apă care a fost ucis de Hercule; Chimera, creatura hibridă care suflă foc; perfidul Sfinx care ar ucide pe oricine ar răspunde greșit la ghicitoarea sale.

3. Grecii antici foloseau pietrele pentru hârtie igienică

Poate fi o surpriză pentru mulți, dar nu exista hârtie igienică în Grecia antică! Lista lucrurilor pe care oameni din diferite culturi ale lumii le foloseau înainte de inventarea hârtiei igienice este cu adevărat nesfârșită. Include frunze de copac, porumb, coji de nucă de cocos, lână de oaie și pânze, bureți legați de tije sau apă. Dar, fără îndoială, grecii antici sunt cei care fac diferența! În scopuri speciale de igienă, au folosit pietre, pietricele sau piese ceramice. Informații utile de reținut dacă ați campat vreodată în pădure sau la o plajă și rămâneți fără hârtie…

4. Grecii antici ar fi putut fi parțial daltonici

Homer, în celebrele sale lucrări Iliada și Odiseea, descrie Marea Mediterană drept mare „întunecată ca vinul”. Homer, de fapt, numește doar câțiva termeni de culoare și folosește aceleași culori pentru a descrie obiecte care arată destul de diferit. Potrivit lui Mark Bradley, profesor asociat de istorie antică la Universitatea din Nottingham, culoarea a funcționat într-un mod foarte diferit în antichitate față de ceea ce suntem obișnuiți astăzi.

Potrivit lui, grecii vedeau culoarea ca fiind, în esență, învelișul exterior vizibil al unui obiect. Deci focul nu ar fi roșu, era de culoarea focului. Murdăria ar fi de culoarea murdăriei. Cerul ar fi de culoarea cerului, pielea ar fi de culoarea pielii.

5. Grecii antici numărau timpul în două moduri

Grecii antici aveau două concepții diferite despre timp, folosind două cuvinte diferite: chronos și kairos. Prima se referă la timpul așa cum îl cunoaștem și măsuram astăzi, timpul cronologic. Acesta din urmă semnifică un moment potrivit sau oportun pentru acțiune. Cu alte cuvinte, momentul potrivit pentru a face ceva. Spre deosebire de chronos, care este cantitativ, kairos are o natură calitativă. Vechii pitagoreici credeau ca kairosul este una dintre cele mai fundamentale legi ale universului. În schema lui Aristotel de retorică, kairosul joacă un rol foarte important. Pentru el, kairos este contextul de timp și spațiu în care va fi livrată dovada.

6. Bărbații greci antici își foloseau părul pentru a-și declara status-quo-ul

Barba era un simbol al prestigiului pentru un bărbat. Îngrijirea lor a fost de cea mai mare importanta dar si un subiect de competiție intre bărbați, ceea ce i-a făcut pe bunii frizeri sa fie foarte cautati. Grecii antici, de fapt, considerau barba un simbol al bărbăției și al înțelepciunii.

Părul era considerat de ei cea mai valoroasă parte pe care o putea produce corpul uman; ei credeau că părul dă putere morților pentru călătoria lor în lumea de apoi. Pe de altă parte, pierderea părului pentru grecii antici nu a fost un lucru negativ. Dimpotrivă, era un indiciu al înțelepciunii lor. Acesta este motivul pentru care majoritatea statuilor care înfățișează filozofi sunt fără păr.

7. Femeile grecești antice se împodobeau la fel ca astăzi

Femeile din Grecia antică acordau multă atenție aspectului lor. Și-au vopsit părul blond și au adăugat bucle folosind un fier de călcat fierbinte. Și-au smuls sprâncenele cu penseta, și-au vopsit fețele în alb cu carbonat de plumb și și-au accentuat trăsăturile – în special ochii – folosind coloranți minerali și vegetali. Oglinzi de bronz, piepteni din fildeș, sticle mici de parfum și cutii pentru bijuterii și cosmetice au completat gama de accesorii pentru femei. „Epilarea cu ceară” era, de asemenea, un lucru obișnuit pentru ei. Foloseau aparate de ras din silex, pensete, creme si pietre.

8. Grecii antici erau foarte superstițioși

Grecii antici erau foarte înțelepți, dar erau și foarte superstițioși. Superstițiile au jucat un rol important în viața lor de zi cu zi. Unele zile ale fiecărei luni erau considerate de rău augur, așa că evitau sarcini importante precum semănatul sau căsătoria. De asemenea,  luau măsuri înainte de a face anumite sarcini, pentru a nu-i mânia pe zei. De exemplu, se rugau înainte de a trece un râu.

Cu toate acestea, există o superstiție care a supraviețuit până astăzi în Grecia! Așa-numitul „deochi”. Încă se crede de către greci că cineva poate arunca ochiul rău asupra altcuiva din invidie și gelozie. Simptomele de a avea deochi  sunt amețeli, dureri de cap puternice și căscat. Vestea bună este că „vraja” poate fi ruptă de cineva care știe cum să efectueze un descântec.

9.Grecii antici foloseau ajutoare pentru performanța sexuală

Mierea și ardeiul erau Viagra antică supremă! În antichitate existau o serie de preparate menite să îmbunătățească performanța sexuală a bărbaților. Unele dintre ele le-au permis să aibă o stimulare permanentă. Mierea în combinație cu piper a fost una dintre cele mai comune și mai eficiente soluții.

10. Grecii antici aveau și teste de sarcină

Testele de sarcină nu sunt o invenție a timpurilor moderne. Grecii antici aveau o metodă destul de neobișnuită pentru a detecta dacă o femeie era însărcinată folosind un cățel de usturoi și urmărind mirosul respirației ei.

Un alt test vine de la marele medic Hipocrate care credea că administrarea de miere cu apă poate avea rezultate sigure. Femeia ar bea un pahar cu apă cu miere diluată înainte de culcare și testul ar fi pozitiv dacă ar prezenta balonare și crampe în timpul nopții.