Ce este „steagul albastru”, simbolul plajelor din Spania și Grecia: de ce le numeri pe degete în România

Ce este „steagul albastru”, simbolul plajelor din Spania și Grecia: de ce le numeri pe degete în România

Steagul albastru este, pe scurt, standardul de calitate prin care sunt sunt catelogate plajele din toată lumea, în funcție de anumiți factori care facilitează confortul turistului, și nu numai.

Cu alte cuvinte, steagul albastru este un certificat internațional care este acordat anumitor plaje, în funcție de calitatea nisipului, curățenie, calitatea apei, siguranța zonei, dar și capacitatea de informarea în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.

În țara noastră, din păcate, există numai patru plaje care au reușit să obțină steagul albastru, după cum urmează: Phoenicia Beach, Marina Regia Beach, Boutique Citadel Beach și Vintage Beach.

În mod evident, cu toate că litoralul nostru este împânzit de plaje, doar cele patru sunt catalogate, în prezent, ca fiind oaze de liniște și curățenie, conform standardelor descrise mai sus.

Desigur, ne-am bucura ca, pe viitor, alte plaje din țara noastră să se alăture, însă șansele ca asta să se întâmple sunt extrem de mici, de vreme ce încă mai avem mult până departe, din punct de vedere al curățeniei și al respectului față de turist. Pe de altă parte, situația se aplică și invers, de vreme ce anumiți turiști evită cu desăvârșire să respecte normele bunului simț, generând anual tone de gunoaie care, inevitabil, ajung pe nisip, însă și în apele Mării Negre.

Steagul albastru, ceva obișnuit în Spania și Grecia

De vreme ce România are numai patru plaje cu steag albastru, Spania și Grecia conduc detașat topul celor mai frumoase și curate plaje din Europa.

Pe primul loc se situează Spania, cu un record absolut de 621 de steaguri albastre, țară urmată îndeaproape de Grecia, cu 581 de plaje conforme.

În ceea ce privește destinația preferată a românilor, Grecia, se poate remarca peninsula Halkidiki, cu 96 de plaje ce au obținut steagul albastru.

Rămâne de văzut dacă, pe viitor, România va face mai multe eforturi în acest sens, de vreme ce prețurile de la noi din țară concurează umăr la umăr cu cele din Grecia, spre exemplu, așadar, în momentul de față, parcă merită un pic mai mult să-ți plănuiești un concediu în afara țării, imediat după ce ai făcut media și ți-a dat pe minus.

Citește și: