Grecia renunță la certificatul verde de călătorie, pe toată durata sezonului estival

Grecia renunță la certificatul verde de călătorie, pe toată durata sezonului estival

Comitetul de Epidemiologi din Grecia a decis să suspende certificatul verde COVID de la 1 mai 2022. Anunțul vizează cetățenii vaccinați și persoanele nevaccinate din țară, dar și turiștii care sosesc în stațiunile elene. Astfel, lumea va avea acces în restaurante, cafenele, baruri și altor locuri de divertisment, fără a mai fi necesară prezentarea unui document ce atestă imunizarea, testarea sau trecerea prin boală.

Veste bună pentru turiști. Fără certificat verde în Grecia, pe toată durata sezonului estival

Autorităţile elene renunţă la certificatul verde COVID, decizia fiind valabilă pe toată durata sezonului estival. Persoanele care călătoresc în Grecia nu mai trebuie să prezinte documente ce atestă imunizarea, testarea sau trecerea prin boală. În acest sens, utilizarea certificatului digital EUDCC (Certificat Digital European Covid) pentru turişti se suspendă. Turiștii trebuie să știe că nu mai sunt obligaţi să completeze formularul de localizare PLF.

Citește și Soluția grecilor care ar putea face minuni și în România: așa ajuți oamenii cu facturile explozive la energie

Pe plan intern, membrii Comitetului au recomandat un test rapid pe săptămână (în loc de două, cum a fost până acum) pentru lucrătorii nevaccinati, cu excepția spitalelor și azilelor de bătrâni, unde testele rapide rămân două pe săptămână și un test rapid pentru profesorii și personalul facultății neimunizați. Sunt așteptate clarificări suplimentare din partea Ministerului Educației.

Masca de protecție este valabilă în continuare

Ministerul Sănătății din Grecia a anunțat că propunerea Comisiei a fost acceptată de Guvern. Totuși, masca de protecție rămâne valabilă în interior și în luna mai. Ministrul Sănătății, Thanos Plevris, a spus recent că renunțarea la mască în luna iunie depinde de evoluția pandemiei. Experții eleni spun că oamenii ar trebui să poarte mască și în aer liber, acolo unde este aglomerație.

Grecia a înregistrat o scădere semnificativă a infecțiilor zilnice, în ultimele patru săptămâni. Cu toate acestea, sunt peste 7.000 de cazuri în medie, iar specialiștii medicali vor să vadă impactul sărbătorilor de Paște înainte de a decide orice alte relaxări.

Măsura se aplică tuturor turiștilor

În conformitate cu noua recomandare făcută de Comitetul Epidemiologic, toți călătorii, indiferent de țara lor de origine, vor putea să intre în Grecia fără să mai prezinte un certificat de vaccinare sau test negativ valabil. În plus, toată lumea va fi, de asemenea, scutită de obligația de a prezenta vreun document COVID în timp ce se află în țară, deoarece Grecia a decis să relaxeze și măsurile interne. Până acum, turiștii erau obligați să prezinte dovada imunizării, testării sau a trecerii prin boală, pentru a li se permite intrarea în Grecia.

Citește și: