Apple, mai transparentă ca niciodată: ce decizie a luat gigantul din Cupertino și cum te afectează

Apple, mai transparentă ca niciodată: ce decizie a luat gigantul din Cupertino și cum te afectează

Gigantul tehnologic din Cupertino este cunoscut pentru politica sa corporativă discretă. Dar acum, Apple a transmis un mesaj surprinzător.

Așadar, Apple a transmis angajaților că pot discuta despre salarii, orele lucrate și condițiile de muncă, transmite Reuters. Notificarea a venit în timp ce unii angajați au presat Apple să facă mai mult pentru a se asigura că nu există diferențe de salarizare inechitabile în cadrul companiei.

Într-o postare pe un site intern, Apple a spus că politicile sale nu îi împiedică pe angajați să ”vorbească liber” despre condițiile de muncă.

”Încurajăm orice angajat cu preocupări să le exprime într-un mod în care se simte cel mai confortabil, intern sau extern”, se arată în postare.

Politica de conduită în afaceri a Apple includea deja un limbaj potrivit căruia angajații nu au fost restricționați în ceea ce privește dreptul de a discuta despre salarii, orele și condițiile de muncă, care este în general protejat de legislația SUA.

Însă angajații care au vorbit în ultimele luni s-au confruntat cu rezistență, a declarat fostul manager de program Apple, Janneke Parrish. Parrish, care a fost concediată după ce a jucat un rol principal în activismul angajaților, a spus că speră că mesajul Apple le va ușura calea celorlalți.

”Primul pas este să ne asigurăm că oamenii sunt conștienți de drepturile lor”, a spus ea.

Apple a declarat anterior că nu discută probleme specifice angajaților și că este ”profund angajată să creeze și să mențină un loc de muncă pozitiv și incluziv”.

Anunțul vine pe fondul unei eforturi mai ample din partea lucrătorilor din Silicon Valley de a vorbi despre condițiile lor de muncă și impactul tehnologiei asupra societății.

Angajații Apple rup tăcerea: poveștile incredibile din culise

După ce a trimis un îndemn la acțiune recent, #AppleToo, un grup format din actuali și foști lucrători Apple care doresc să facă lumină asupra unor probleme ale companiei, spune că a strâns aproape cinci sute de povești despre incidente. Acestea implică discriminare, hărțuire și represalii în cadrul companiei.

Potrivit contului de Twitter Apple Workers, majoritatea celor care au luat legătura cu grupul au cerut informații cu privire la modul de depunere a unei reclamații la o autoritate externă, cum ar fi Departamentul de Ocupare și Locuințe Echitabile din California (DFEH).

Mai mult, grupul spune că mai mult de jumătate dintre persoanele cu care a vorbit au cerut informații și îndrumări despre cum să contacteze mass-media, pentru a face cunoscute poveștile lor.

Citește și: