Ce a decis Curtea Supremă a Regatului Unit în cazul abuzului Google față de datele cu caracter personal ale utilizatorilor Apple

Ce a decis Curtea Supremă a Regatului Unit în cazul abuzului Google față de datele cu caracter personal ale utilizatorilor Apple

Google a scăpat de riscul unui proces după ce a încălcat confidențialitatea a aproximativ 5,4 milioane de utilizatori de iPhone din Marea Britanie.

Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că nu poate permite ca un proces de acțiune colectivă în stil american să fie lansat către gigantul de căutare, după ce a creat în mod deliberat o soluție pentru a urmări utilizatorii Safari.

Hotărârea, citită de Lord Leggatt, s-a concentrat pe chestiuni procedurale, cum ar fi intersecția dintre Google, cu sediul în SUA, și legile privind protecția datelor din Marea Britanie. Mai importantă, totuși, a fost problema „daunelor” și faptul că reclamanții – în frunte cu campionul drepturilor consumatorilor Richard Lloyd – nu au stabilit că vreun prejudiciu material a fost cauzat de soluția Google.

Povestea începe în 2017, când Lloyd și mulți alții au format un grup numit „Google You Owe Us” pentru a încerca să dea în judecată compania. Acesta a susținut că Google a colectat ilegal date despre utilizatorii de iPhone între iunie 2011 și februarie 2012, încălcând legea britanică.

Problema s-a bazat pe faptul că Google a creat în mod deliberat o soluție pentru a obține acces la datele la care nu avea dreptul altfel. Lloyd și echipajul au pierdut la Înalta Curte, dar această decizie inițială a fost anulată de Curtea de Apel a Regatului Unit, spunând că este destul de potrivit ca Google să se confrunte cu o sală de judecată după utilizarea intenționată a datelor personale fără consimțământ.

Google a încălcat confidențialitatea utilizatorilor Apple din UK

Procesele de acțiune colectivă în stil american nu sunt obișnuite sau chiar un lucru în legislația britanică, deși este posibil ca un grup mare de justițiabili să introducă o acțiune comună. Lloyd a încercat să stabilească că urmărirea Google era, în sine, dăunătoare și, prin extensie, putea fi calculat un nivel standard de compensare.

Curtea Supremă a respins cel mai clar – spunând că o cifră stabilită (se pare că este fixată în jurul a 750 de lire sterline, adică în jur de o mie de dolari, per utilizator afectat) nu este o despăgubire echitabilă.

David Barker de la Pinsent Masons – firma angajată de Google pentru a lupta în acest caz – a scris că decizia susține ideea că despăgubirea poate fi cerută numai acolo unde a fost cauzat un rău real.

Și că, pur și simplu, accesarea datelor cu caracter personal de către Google a fost insuficientă pentru a provoca vreun rău în lumea reală sau vreo suferință mentală.

Richard Lloyd, care a introdus acțiunea, a declarat pentru Sky News că este „foarte dezamăgit” de faptul că instanța „nu a făcut suficient pentru a proteja publicul de Google și alte firme Big Tech care încalcă legea”.

El a mai spus că această hotărâre, de fapt, este redactarea unui cec în alb pentru marile companii de tehnologie pentru a continua să utilizeze greșit datele utilizatorilor fără teama de cenzură. El a adăugat că este timpul ca liderii guvernamentali să intervină și să elaboreze legi pentru a restrânge mai bine utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal.

Citește și: