Ai foarte multe taburi deschise în browserul pe care-l folosești? Ce spune despre personalitatea ta acest tip de comportament virtual

Ai foarte multe taburi deschise în browserul pe care-l folosești? Ce spune despre personalitatea ta acest tip de comportament virtual

Relația noastră de love-hate cu taburi ale browserului pe care-l folosim în mod obișnuit ne înnebunește pe toți. Există o soluție.

O mulțime de idei pe care oamenii le aveau despre internet în anii ’90 au căzut, pe măsură ce tehnologia și tiparele noastre de utilizare au evoluat. Un nou studiu realizat de o echipă de la Carnegie Mellon susține că utilizarea filelor într-un browser web este unul dintre aceste concepte depășite de care am face bine să scăpăm.

Nu am avut întotdeauna taburi. Introduse la începutul anilor 2000, taburile sunt acum incluse pe toate browserele web importante. Au fost cam la fel de când au apărut, în ciuda naturii în continuă schimbare a internetului. Așadar, în acest nou studiu, cercetătorii au intervievat și chestionat 113 persoane cu privire la modul în care le folosesc.

Câte taburi ai deschise acum?

Cei mai mulți oameni folosesc filele pentru stocarea pe termen scurt a informațiilor, mai ales dacă este nevoie de informații din nou în curând. Unii păstrează taburi despre care știu că nu vor ajunge niciodată să le deschidă. Alții le folosesc ca un fel de hard de memorie extern.

„Este ca o manifestare a tot ceea ce îmi trece prin minte acum. Sau lucrurile care ar trebui să-mi fie în minte acum. Deci, chiar acum, în această fereastră a browserului, am un proiect web la care lucrez. Nu am timp să lucrez la el acum, dar știu că trebuie să lucrez la el. Așa că stă acolo, amintindu-mi că trebuie să lucrez la el”, spune un participant la studiu.

Din păcate, încercarea de a utiliza taburile browserului în acest fel poate cauza o serie de probleme. Un sfert dintre subiecții intervievării au raportat că au provocat blocarea unui computer sau a unui browser, deoarece aveau prea multe file deschise. Alții au spus că s-au simțit tulburați de faptul că au atât de multe file deschise – o situație numită „supraîncărcare a taburilor” – sau s-au rușinat că au apărut dezorganizați, având atât de multe deschise simultan. Mai mult de jumătate dintre participanți au raportat că au probleme de acest gen de cel puțin de două sau de trei ori pe săptămână.

Cu toate acestea, oamenii pot investi emoțional în taburi. Un participant a explicat: „Chiar dacă nu folosesc aceste taburi, nu vreau să le închid. Poate pentru că a fost nevoie de eforturi pentru a deschide aceste file și de a le organiza în acest fel”. Acest tip de comportament, spun cercetătorii, ar reduce productivitatea, ar crește anxietatea și totuși nu renunțăm la acest obicei.

Cum poți rezolva problema

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel puțin o parte a problemei este cauzată de faptul că taburile deschise nu reprezintă o modalitate ideală de organizare a muncii pe care o facem online. Ei propun un nou model care compartimentează mai bine filele după sarcină și subtask, reflectă modelele mentale ale utilizatorilor și ajută la gestionarea atenției utilizatorilor cu privire la ceea ce este important acum, mai degrabă decât ceea ce ar putea fi important mai târziu.

În acest scop, echipa a creat Skeema, o extensie pentru Google Chrome, care tratează aceste taburi ca sarcini și oferă o varietate de moduri de organizare a acestora. Utilizatorii unei versiuni anterioare au raportat că au mai puține file și ferestre deschise simultan și au putut gestiona mai bine informațiile pe care le conțineau.

Deși s-ar putea să fie nevoie de o schimbare de paradigmă pentru a înlocui pe deplin conceptul, studiul sugerează că ar merita încercată o abordare diferită a acestui comportament virtual.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: